Šedne, protože není použita rychlosůl - praganda. Je naprostý nesmysl nepoužívat rychlosůl, protože je jí v šunce opravdu minimální množství. Když si dáte jednu klobásu, tak je v ní té soli 10x víc, než v 1kg té šunky!!!
Šedne, protože není použita rychlosůl - praganda. Je naprostý nesmysl nepoužívat rychlosůl, protože je jí v šunce opravdu minimální množství. Když si dáte jednu klobásu, tak je v ní té soli 10x víc, než v 1kg té šunky!!!
Nakrájím 1a půl kila vepřovou kýtu na kostky 2 cm, přidám lžíci medu, stroužek čeneku rozdrtím, dvě vrchovaté lžíce soli a asi 1 dcl vody. Pepř.Vše promíchám a na 2 dny dám odležet do ledničky. Před plněním do tlačenkového střeva přidám znovu vodu a promíchám.Povařím 1,5 hodiny při 70 stupních.Po vyjmutí z vody šunku svážu a udím 2-3 hodiny bukovým dřevem.Výtečný výsledek zaručen
Už teď se mi sbíhají sliny.. :-)) Mám pokrájeno, naloženo. Jen si nejsem jistý v jedné věci. Udit v tlačenkovém střevu? nebo po vychladnutí dát do síťky a udit v sítce? Jestli je možné prosím o relativně rychlou radu. Zítra by jsem to měl udit. Jsem amater a toto je první pokus. Budu i poprvé udit v nové udírně. Tak to chci přidat k 4 párkům bůčku.
V tlačenkovém střevě udit nelze - je to nepropustný plast (tuším polyetylén). Chcete-li šunku zaudit, musíte ji vyjmout z púlastu, vložit do síťky nebo prubanu (pružná bavlněná bandáž).
Děkuji, myslel jsem si to, ale jistota je jistota.
Ještě řeším jeden problém, poprvé jsem nakládal bůčky na uzení. Bude to premiera. Bůček mám v láku v rychlosoli, maso překládám. Je nějaká rada, jak poznat, že maso je připravené k uzení? Děkuji.
Způsobů je víc, některé zby ečně hrubé vůči masu (strčit do něj prst, rozříznout a pozorovat barvu). Myslím, že se lze spolehnout na dostatečnou dobu naložení. I kdyby náhodou maso nemylo úplně proleželé, bude to vada jen kosmetická (uprostřed nebude vybarvené). U bůčků to prakticky nehrozí, Jsou ploché a proleželé dřív než třeba kýta.