Dobrý den.Podeklší době přemýšlení jsem usoudil že vyzkouším DOMÁCÍ ŠUNKU. Použil jsem recept který je asi nejednodužší a také zde nejvíce používaný.
Maso jsem nakrájel na kostky jako na guláž(vepřové z kýty a plecko očištěné a odblaněné).
Požil jsem jako jiní rychlosůl (pragandu) 25g na 1 Kg + 1 decku vopdy.. Maso jsem cca 20 minut promíchával ručně až se vytvořil semi na mase takový šlem (prý jde o protein který maso spojí).
První varianta.
Vyzkoušel jsem (jelikož nemám šunkovar) nacpat maso opatrně do tlačenkového střeva(ten menší průměr). Nechal jsem maso cca hodinu odpočinout a pořádně utáhl ve střívku.
Poté jsem maso vložil do připraveného hrnce s vroucí vodou (jen aby se prevalovala) a hnet jsem dal poklici a ubral na 1 stupeň.Protože nemám teploměr musel jsem sem tam kontrolovat jestli to nevaří moc nebo zase málo.Usoudil jsem že u sklokeramiky se muze vařit na 1 a max 2 stupeň (mám rozsah 1-9).
Po hodině a půl jsem přidal na 2 stupeň a nechal 30 min dojít. Po vychlazení šunky jsem byl velice překvapený jak krásně růžové maso bylo o uvnitř. Chuť skvělá.Konzistence super nerozpadalo se nic.
Druhá varianta byla že jsem maso propracoval jako poprvé ale nechal 24hod odpočinout a zopakoval postum jens tím rozdílem že jsem táhl šunku na 2 stupeň 1,5 hod. výsledek bys výborný a proležení pomohlo k takové lepší a výraznější vůní.
Takže je lepší maso nechat uležet! Ale není nutno nechavat několik dní pokud dodržíte tento postup..
Přeji mnoho úspěchú a pokud někdo dává koření napište jaké rád budu experimentovat.Já někde četl o muškátovém oříšku a nebo troše pepře.