Domácí klobásy
|
|
|
|
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář (165) - 119.49 (?) 23.2.2009 1:35
Musím zareagovat na toho králíka, neboť mi to připomělo jedny z prvních klobás, které jsem již před dávnými lety vyráběl a musím říci, že se k ním často vracím, neboť králičiny mám dost. Ideální postup je 1 : 1 s bůčkem, vše namlýt na matrici průměr 10 mm, sůl, paprika, pepř, kmín, majoránka, česnek. Nechat uležet v chladu pět až sedm dnů, narazit a udit. Nezatěžujte se s prátem, nebotˇ nejste schopen prát doma ani vyrobit. Je to jakási teorie z knih, a z vyprávění z dob, kdy se ještě prát dělal v masokombinátech.Dnes se ani tam nedělá, neboť na něj nemají maso a nahradila ho chemie. Nemelte doma maso do klobás na jemnější matrici jak trojce, neboť ho určitě znehodnotíte. Lepší je na pětce a to velmi studené až zmrzlé a déle opatrně vymíchat.
Milan Boštička
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.52 (?), 26.12.2008 21:18
Blíží se Silvestr, noc plná dobrot a pití. Nebylo by na čase naložit nějaké masíčko na dobrou domácí klobásu, kterou by zvládl obyčejný laik, co chce v noci něco dobrého do volátka, aby lépe chutnalo pivečko. Napíše někdo jednoduchý srozumitelný recept a způsob uzení. Dobrou chuť.
|
|
|
|
|
|
|
samli - (11) - 147.77 (?), 3.2.2009 17:51
cus ja kdyz je delal tak jsem nechal vyvarit cesnek hodne moc koreni bylo koriandr, horcicne seminko.salvej, paprika kmin drceny, saturejka ten cesnek bych uz nedelal stejne to bylo k nicemu.ale je fakt ze by jste se mohli podelit s receptama.
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.52 (?), 7.2.2009 20:03
Zabil jsem králíka a teď co s ním. Maso prý dobře váže. Znáte někdo dobré a jednoduché recepty na klobásy nebo salám z domácího králíka. Jinak jsou z něj dobré i jitrnice. Tak pište, ať máme co zkoušet. Dobrou chuť.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.52 (?), 8.2.2009 19:38
Dobrý salám z králíka- jeden díl králíka a jeden díl vepř. bůčku. Koření a sůl podle chuti, králíka na jemnou spojku, část třeba i na hrubo jako bůček. Trochu vody. Myslím, že by klobásy šly udělat taky tak. Hlavně pomalu udit, aby se bůček neroztavil.
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.253 (?), 17.7.2017 22:52
To je stejné i u jiných druhů masa - např. pes - kolik masa z přítele, tolik vepřového bůčku.
|
|
|
|
|
|
|
host - 244.114 (?), 6.12.2009 21:13
Z králíka doporučuji vyrobit výbornou šunku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 244.161 (?), 21.2.2009 19:11
Co je to zahušťovadlo při výrobě uzenin. Prý se to dává do prátu, dá se to sehnat někde na jatkách. Je to vůbec potřeba?
|
|
|
|
|
|
|
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář (165) - 119.49 (?), 23.2.2009 1:35
Musím zareagovat na toho králíka, neboť mi to připomělo jedny z prvních klobás, které jsem již před dávnými lety vyráběl a musím říci, že se k ním často vracím, neboť králičiny mám dost. Ideální postup je 1 : 1 s bůčkem, vše namlýt na matrici průměr 10 mm, sůl, paprika, pepř, kmín, majoránka, česnek. Nechat uležet v chladu pět až sedm dnů, narazit a udit. Nezatěžujte se s prátem, nebotˇ nejste schopen prát doma ani vyrobit. Je to jakási teorie z knih, a z vyprávění z dob, kdy se ještě prát dělal v masokombinátech.Dnes se ani tam nedělá, neboť na něj nemají maso a nahradila ho chemie. Nemelte doma maso do klobás na jemnější matrici jak trojce, neboť ho určitě znehodnotíte. Lepší je na pětce a to velmi studené až zmrzlé a déle opatrně vymíchat.
Milan Boštička
|
|
|
|
|
|
|
host - 202.66 (?), 9.4.2010 11:08
Já tedy nevím, co je zahušťovadlem myšleno, ale má-li se zde diskutovat o "domácích" klobásách neměla by to být rozhodně chemie. Já do jednoho druhu, kde používám jako prát kombinaci vepřového masa a kůží, přidávám polohrubou mouku. Vyráběl jsem takto 2x a na příště ji asi dávat nebudu. Klobásy jsou výborné, ale cítím lehounce nakyslost a nevím, čím to je. Budu tedy z předpisu postupně vyřazovat jednotlivé složky a uvidí se. Začnu právě zmíněnou moukou..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|