Příčina a léčba ušního svrabu u králíků
|
|
|
|
host - 157.239 (?) 16.1.2015 14:32
Jednou jsem koupil na výstavě nádhernýho kaliforňáka-celý bílý, nos, uši, běhy a pírko černé-a za cca týden mu z ucha valila červená! Svrbělo ho, tož se škrabal. Při důkladné prohlídce-silná baterka jsem viděl v hlubinách slechu všeliké hemžení. Po poradě se starým chov. praktikem jsem micákovi do postižených oušek i na zátylek aplikoval arpalit spray, poté do uší kuchyňský rostlinný olej-injekční stříkačkou-pochopitelně BEZ jehly. Lehce jsem mu uši promnul-jako bych naznačoval počítání velkých bankovek-to proto, aby králík po propuštění na svobodu olej nevytřásl. Tato mastnota má základní funkci-udušení zákožky svrabové, dále zklidňuje-tlumí svědění, králík si bude boltce mýt-lízat a nepřiotráví se chemií... Už jsem Vám, vážená Veselko, dříve navrhoval odporažení jatečních, libových, dietnějších kusů... Vývoj a pomnožení původců svrabu trvá nějakou dobu, přesný původ nákazy v chovu se ne vždy podaří úspěšně vystopovat. Takže nejpravděpodobnější pachatel je některý z Vašich starších kousků, seno poběhané divočinou, kočkami. Možní trapiči můžou být i čmelíci-blízký chov slepic?,méně pravděpodobná je alergie nebo otrava-např.jedůvky v seně, plíseň na pečivu, v granulích, lepidla z okusované hobry??? Ať Vám to dobře dopadne, S.P.,Ch.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 16.1.2015 13:17, zobrazeno: 89578x
Zdravím diskutující chovatele,
tak musím bohužel říct, že ani mému chovu se nevyhl ušní svrab.
Včera večer, když jsem ty naše ušáky krmila všimla jsem si u dvou, že mají ušní svrab. Před nějakou dobou mi jiný chovatel říkal, že na to používá Frontline rozprašovač přímo do ucha - k tomu Frontlinu ještě otázka později.
Nicméně, když jsem pro něj jela do pohotovostní lékárny, měla jsem dost času přemýšlet o tom kde se to u nás vůbec vzalo. No a tak se ptám zde, co by mohlo být příčinou? Zároveň jaká opatření provést atd.
Jinak jsem tedy po ošetření těch dvou, zkontrolovala celý chov a zjistila jsem nemilou věc... napadení jsou všichni "prckové" z jednoho vrhu, tedy kromě jedné holky, ta je v pořádku, stejně tak jako se mi zdají v pořádku všichni ostatní králíci. I když dnes při kontrole mám podezření, že by mohl mít problém i jeden starší samec... uši má vlastně čisté, ale v jednom má 2 miniaturní stroupky. Což pochopitelně pouhým pohledem může být i drápnutí.
Ti "prckové" jsou více než 7mi měsíční, proto uvozovky. Na holky a kluky jsem je rozdělovala někdy po pátém měsíci pokud si dobře pamatuji. Před měsícem a něco se stěhovali do jiných kotců. Zhruba týden jsou rozděleni samostně.
Nicméně, jednu holku jsem oddělila, už nějakými třemi týdny, protože jí zbylé dvě napadaly. Ta má svrab také. Nemá ho - nebo ho jenom nevidím? - jediná a ta byla i s druhou holkou před rozdělením, co ho má.
Kotce udržujeme v čistotě. Nejsou primárně všichni v sousedících kotcích. Prostě nevím.
No a ještě je otázka toho Frontline. Protože to používá jiný chovatel, neměla jsem o jeho použití žádné pochybnosti, ale když jsem si přečetla příbalák, tak je v něm vysloveně napsáno, že je pro králíky nebezpečný a může vést i k jejich smrti.
Samozřejmě mě napadlo i to, že to může být jako s přípravkem, který používám na blechy pro kočky mnoho let, ale je na něm upozornění, že je pro ně toxický = musí si ho olízat. Čili, když ho používám bezpečně, aby ho nemohli olizovat, žádné nebezpečí jim nehrozí. Ovšem to se na letáku nepíše. Frontline jsem aplikovala tak, aby si ho nemohli olízat, ani z pacek, když se drbou, ale nevím jestli ho mám používat dál.Jak je to s tím Frontlinem? Víte to někdo? A co případně používáte jiného?
Děkuji všem
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 16.1.2015 14:32
Jednou jsem koupil na výstavě nádhernýho kaliforňáka-celý bílý, nos, uši, běhy a pírko černé-a za cca týden mu z ucha valila červená! Svrbělo ho, tož se škrabal. Při důkladné prohlídce-silná baterka jsem viděl v hlubinách slechu všeliké hemžení. Po poradě se starým chov. praktikem jsem micákovi do postižených oušek i na zátylek aplikoval arpalit spray, poté do uší kuchyňský rostlinný olej-injekční stříkačkou-pochopitelně BEZ jehly. Lehce jsem mu uši promnul-jako bych naznačoval počítání velkých bankovek-to proto, aby králík po propuštění na svobodu olej nevytřásl. Tato mastnota má základní funkci-udušení zákožky svrabové, dále zklidňuje-tlumí svědění, králík si bude boltce mýt-lízat a nepřiotráví se chemií... Už jsem Vám, vážená Veselko, dříve navrhoval odporažení jatečních, libových, dietnějších kusů... Vývoj a pomnožení původců svrabu trvá nějakou dobu, přesný původ nákazy v chovu se ne vždy podaří úspěšně vystopovat. Takže nejpravděpodobnější pachatel je některý z Vašich starších kousků, seno poběhané divočinou, kočkami. Možní trapiči můžou být i čmelíci-blízký chov slepic?,méně pravděpodobná je alergie nebo otrava-např.jedůvky v seně, plíseň na pečivu, v granulích, lepidla z okusované hobry??? Ať Vám to dobře dopadne, S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 16.1.2015 15:50
Děkuji za reakci a rozbor možných původců.
Arpalit používám právě pro kočky. Ten olej je fajn, vyzkouším ho.
Ten chleba by mohl být problém, protože i když to kontroluji, tak sem tam v darovém nějaká ta plíseň je = vyhazuji vše, ale muž to nedělá.
Co se týká koček, tak naše jsou zdravé. Pravda kdo chodil po senu před sklizením nemůžu vědět. Co mě ale napadlo jak jsou na tom myši? Protože těch tu pár máme.
Slepice jsou také v pořádku, žádní čmelíci ani jiná havěť a kurník je také v pořádku.
Vážně nevím kde se to vzalo, ale nějaký důvod to má.
Jediný přímý výskyt byl Ferda... připouštěcí samec, ale to už je opravdu dávno, víc než osm měsíců. Jeho majitel mi právě říkal o Fronline a že to občas musí řešit.
Jinak uši mnu vždycky, když je jakémukoliv zvířeti čistím, jednak jak říkáte, nevyklepe si léčivo a také se snáze léčivo/čistidlo dostane hlouběji do ucha.
No uvidíme. Zkusím ještě ten olej, aby se jim trochu ulevilo a na další pátrání si vezmu baterku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 16.1.2015 18:37
Arpalit občas používám kvůli blechám, když se příležitostně vyskytnou. Zejména mimo zimu kdy k nám chodí ježci, používám ho i pro ně. V době největšího rizika dávám spot-on, ale průběžně bych nevydělávala na nic jiného.
Myšky jsou a ano kočky je neloví, jsou domácí. Tedy sem tam někdy Jerryho uloví, ale mají to spíš jen jako zábavu.
Myši ke slepicím ani ke králíkům víceméně nemůžou, i když nějaký ten ojedinělý incident už byl - přeci jen sem tam necháme otevřené dveře a protože bydlí relativně blízko v garáži, určité menší procento myšek tolerujeme, sem tam se podaří nějaké do výběhu vniknout. Největší chytač myší je u nás manžel. Čemu moc nezabráníme je kontakt myší s obilím, protože jsou to potvory vyčůraný. I když pokud na to nezapomene, mohou si vzít odsypané a pak si pytlů nevšímají.
Jinak tedy ke svrabu. Byla jsem před chvílí ošetřit všechny králíky. Takže olej, uchošpejle. Kromě dvou, jedné samice a jednoho samce... ti měli v uchu relativně velký humáč, ostatní měli méně. Všichni další vč. té holky od prcků - vyjma těch "prcků", jsou nezasažení, uši do hloubky perfektně čisté.
Co je, alespoň z mého pohledu, zajímavé je, že všichni zasažení mají vždy horší levé ucho, pravé je zasažené mnohem méně. Nevím proč to tak je, nejspíš to není ani důležité, ale připadá mi to zajímavé.
Nicméně lupu ani mikroskop nemám, takže momentálně nemám co zkoumat.
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 16.1.2015 21:43
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 16.1.2015 23:04
Tak postupně... ne, obilí nemáme v sudech, protože by to nebylo kam dát, sud je větší než pytel. Krmivo v daném prostoru podle potřeby přemisťujeme tak, abychom se vešli.
Během následujícího roku mám v plánu podstatnější přístavbu králíkárny a tím i zvětšení zatepleného výběhu kde už bude na nějaké ty sudy prostor. Teď to ale prostě není možné. Vejdeme se tak tak.
Olej jsem opatrně vetřela, aby částečně stekl, "žmoulala uši", pak nechala každého, aby si uši vyklepal, důkladně jsem je vyčistila uchošpejlí namočenou v oleji, aby olej zůstal, ale neměli ho plné uši.
No asi tady někde lupa bude, ale nevím o ní. S tím alkoholem to asi neklapne, protože nepiju a navíc jsem celkem odolná, tak bych to vydržela. Nicméně mám brýle se zvětšovací optikou jak jsem si tak vzpomněla, tak to zítra půjdu prozkoumat.
S těma bobkama a spaním do klubíčka jste mě rozesmál a asi bych Vám to i uvěřila, kdybych neměla permanentní možnost jednu králici pozorovat.
Andulka měla problém se zadními tlapkami, nějak si je odřela a nakonec bylo praktičtější si jí vzít domů. Takže už bydlí se mnou, má tu svojí velkou klec a taky si jí beru z klece do postele... ne nemusíte se děsit, má svojí část s podložkou kde si může a dělá svoje potřeby, protože je to holka čistotná. No a zásadně spí natažená jak široká tak dlouhá a za druhé si bobky nežere, resp. asi i někdy žere, ale moc příležitostí nemá, protože jí je hned z podložky vyhazuji a má vždycky pevné bobky. Jo a jak je vidno, tak když králík dostane příležitost, chová se jako každý jiný domácí mazlík. Nejradši spí/odpočívá opřená o mě a když chce hladit a já si jí nevšímám, tak mi nacpe hlavu do klína. Tlapky má dobré, ale už je to domácí králík.
Mmch, jsem dneska prvně viděla zívat králíka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 17.1.2015 7:07
Nepsal jsem, že králíci spí stočení do klubíčka, ale že v této poloze pojídají své výměšky, toto má své jméno-KOPROFÁGIE, žádná sranda!Pokud jsou micáci vystaveni pozorováni nonstop, jsou při tom pochopitelně i načapáni. Je to jejich přirozenost, nutnost. Sama uvádíte, že jste viděla PRVNĚ zívat králíka, nevím, jak dlouho brázdíte oceán zvaný svět, ale ani starý kmet neviděl veškerý květ-tož se máme ještě na co těšit-viďte?Jsem rád, že sice nenápadně, téměř mezi řádky, přiznáváte ekonomickou náročnost péče o zdraví Vašich zvířecích miláčků. Tam taky směřují mé úvahy o lepším zabezpečení krmiva před znehodnocením těmi, kterým není prioritně určeno. Nakousnutý pytel není až takové neštěstí, horší je znečíštění infekční močí divokých hlodavců! Nouzově-okamžitě lze pytle alespoň pozvednout, umožnit kočičím kamošům dobrý přístup k vizitýrce, rozmístit více pastiček atd. Olej v uších má breberky UDUSIT, proto se ho má jednorázově dát až po stařečkovo-jinak část potvor přečká a máte chronicitu, jak vyšije... S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 17.1.2015 10:02
Tak jo, dobře... budu Vám věřit, že pojídají bobky stočení do klubíčka, jen jsem to ještě neviděla.
To zívání aj. jsem myslela trochu jinak. Jakože to u králíků asi není tak extrémně častá věc, aby byla běžně kdykoliv k zahlédnutí. Zcela jistě zívají, to jsem i předpokládala, ale zkrátka jsem to včera viděla poprvé a to třeba v porovnání s potkany je pro mě celkem zajímavé. Přestože víc času vlastně trávím s králíky a min. Andulku můžu pozorovat častěji než svého potkánka, jeho vídám zívat velmi často. Jednoduše protože opravdu hodně spí a tak ho můj příchod často probudí, kdežto králíci jsou velmi aktivní a ve střehu a tak nachytat je při spánku není, alespoň pro mě, zase tak jednoduché..
Nevšimla jsem si, že bych někdy nenápadně přiznávala ekonomickou náročnost chovu zvířat, když je důvod řeknu to narovinu a bez obalu, ale o to nejde, že zvířátka něco stojí je prostě fakt.
Jak říkám, manžel je dobrý lovec, ale stoprocentní výsledky prostě nepodává. Když si kočky nějakou myšku uloví, tak uloví, ale vysloveně je kvůli tomu do garáže nepouštím.
Rozhodně, ale má podstatný smysl zajištění lepšího uskladnění krmiva, jak píšete a také je to v plánu. Jako všechno musí dojít správný čas. Teď jsme po dokončení přístavby dvou posledních kotců kvůli rozdělení "prcků". Takže je třeba zase něco došetřit, aby bylo z čeho pokračovat.
K tomu musím říct, že jsem s provedením těchto posledních kotců velmi spokojená. "Učíme" se za pochodu a prototyp 4 vyhovuje mým představám - 1,10*0,60m vnitřní plochy, zateplená včetně boků, stropu (horní kotec) a podlahy (spodní kotec) 2*2cm EPS/12cm vata, Běžná dvířka s pletivem a vedle kontrolní dvířka plná, takže králík má "soukromí" a nemusí být jak ve výkladní skříni.. Takže podle něj budeme dělat později další, ale jak už jsem psala, nejdřív je třeba udělat nový výběh pro slepice. Ve stávajícím vybetonovat podlahu, udělat pevné stěny se zateplením a nad celým vč. současných králíkáren udělat zateplenou střechu, no a pak se můžou přistavět ty králíkárny. Do té doby je stopstav.
Olej zcela nepochybně breberky zadusí, i tak jak jsem jej aplikovala. Vysloveně nalít olej do ucha nepovažuji za prospěšné, protože takové množství dlouhodobě zateklého může způsobit rozsáhlý zánět zvukovodu - ověřená zkušenost. Mimo to jsem si jistá, že v kombinaci s antiparazitikem je to na dobré cestě.
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.91 (?), 17.1.2015 13:56
Dobrý den. Obaly které se nechají zavřít, jsou dost důležite. Manipulace ze 100l soudkem je mnohem lepší než s pytlem. Dá se odkoulet, dát na sebe. Určitě bych se rozhlížel ve sběrných dvorech, sběrnách kovů. Jako nové jsou drahé. Myši mají šanci jen co vám upadne.Vaše představy o rozměrech? Proč ne. Ale pro králíka jsem přiložil EPS na bok a dal folii na dvířka, když se mi narodili o vánocích mladí a bylo -13. Jinak nemají nárok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|