Příčina a léčba ušního svrabu u králíků

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?) 
17.1.2015 15:42

Děkuji za tip. S tou manipulací úplně nesouhlasím... pytel si naložím na růdl a odvezu i sama, s plným sudem nehnu. Nehledě na to, že jsem malá a tak se lépe dostanu do pytle, který si můžu ohrnovat, než do sudu..., ale to není tak podstatné, jako je zajištění, aby se ke krmivu nedostal nějaký ten myšák.

Chápu, že rozměry a zateplení domků pro zvířata podle mě, nejsou podle většiny lidí třeba atd., no já si myslím, že za to co mi zvířata poskytují, je to minimum které jim můžu dát, abych se o ně dobře postarala a měli spokojenější život. I když bych si přála, aby se obecně měla zvířata více lépe než je běžné, tak to není ani v mých možnostech a je na každém jak se o svá zvířata postará.

Vše má své pro i proti. Zejména vyšší pořizovací náklady jsou to proti a také je fakt, že např. králíci bez potíží vydrží v mnohem menším prostoru kdy v podstatě celou nebo většinu přední části tvoří dvířka, králík to rozhodně přežije, ale je také fakt, že je znatelný rozdíl pozorovat chování králíka, který má prostoru více a část i chráněnou "v závětří" zvlášť ve spojení s vyšší podestýlkou. Jen tupě nepolehává, ale vytváří si různá místa, klidovou část a aktivní, kde si průběžně hrabe a celkově se zabavuje. Samostatnou kapitolou je chování králíků, když je vypustím při kydání do výběhu. To jsou prostě akční zvědavci.

Další věcí je zateplení, což už se i zde na diskuzích probíralo, že králíci, kteří jsou vystavení většímu chladu v zimě, mají výrazně hustější srst. Na straně druhé, když jsem pátrala po tom jak vyčinit kožky, kdo dnes prodává kůže s cílem, aby byly co nejvíc osrstěné? Mimo to i králíci žijící ve teplejších podmínkách mají dobrou srst. Ne tak "přehuštěnou", protože to nepotřebují, ale i tak kvalitní a hustou. Mimo to bude záležet i na druhu králíka. "Polozaječice" má o poznání, ve stejných podmínkách, srst hustější než "Kaliforňan".

Nicméně je věcí každého co považuje za nutné či potřebné. Stejně tak jako pro mě je prioritou zajistit kvalitní bydlení králíkům a sudy počkají, nicméně v každém případě budou. Jiný to má naopak nebo prostě jinak. 

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 17.1.2015 18:03

Jinak k tématu... léčba Frontlinem a vytírání olejem (používám panenský olivový - je hustější) výborně zabírá. Při dnešním čistění jsou u většiny králíků uši - kam až dohlédnu - už v zásadě čisté. Pochopitelně hlouběji ještě jsou nečistoty, nicméně nic vysloveně extrémního (pouze u jednoho jsem vytáhla jednu celou velkou zátku. Ostatním při čištění a vyklepání uší vypadalo spíše menší množství částeček.

Takže zlepšení veliké, nicméně je jasné, že čištění ještě budu muset provádět dále, aby se vyčistilo úplně vše.

host - 98.207 (?), 17.1.2015 18:05

Psala jsem vám adresu na firmu, kde králličí kůže vydělávají. Nevím, jestli jste to četla a nebo jestli to zapadlo. Byla to ta diskuse Jak zabít rychle a účinně králíka 5.1. Snad ještě fungují. Zdraví Jitka

host - 157.239 (?), 17.1.2015 22:06

Vážená Veselko, v drobné ženě velké srdce dýše, však jen v dobrém radit chceme. Obilíčko, granule, šrot i dobře usušené pečivo výborně odolá nájezdům hlodavců a hmyzu-potemníků, nosatcům, nadměrné vlhkosti a z té plynoucí zatuchlosti, žluknutí a plísním např. v plastových kbelících s víkem. Mají různou kubaturu-s váhou kolem 10kg by jste si poradila? Dají se štosovat, jsou lehce k mání-školní-nemocniční-ústavní kuchyně jich mají téměř neomezeně. I ty od stavebních, např. omítacích materiálů jsou po vypláchnutí prímalaugh. Jako další možnost rozvlečení zákožek je dobře míněné venčení králíků při čištění-breberka renegát z otce zakladatele hupsla na nového koně co švihal okolo-jistě znáte scénku Klíště z Možná přijde kouzelník-Císař přeleze z Autora na Angreštawink.  Nemusí ani dojít k fyzickému kontaktu králíků a přenos je dokonán. S.P.,Ch.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 18.1.2015 9:10

No jo Petře, ty běžné nádoby od omítek apod. používám to jo, ale jsou zase dost malé, tedy nejsou úplně malé, ale jedna je na den a půl krmení. Ale ty zmiňované sudy budou dobré, jak se rozšíříme.

Nicméně k tomu zavlečení, opravdu nevím čím to je a proč, ale nějak se mi ty zdroje... z jídla, z prostoru kde se králíci "venčí" prostě nezdá.

Jednak ten přímý zdroj - Ferda tu byl před více než osmi měsíci, za tu dobu jsme to tu důkladně čistili a desinfikovali několikrát. Ale to podstatné je, že všichni chodí do stejného prostoru, všichni jedí totéž a nakažených je pouze těch 6 ze 7 nejmladších (věk 7,5 měsíce). Tak si myslím, že to bude v něčem jiném.

V průběhu měsíců proběhlo několikrát stěhování  - "škatulata hejbete se" mezi kotci a tam kde současní nakažení před nějakou dobou byli bydlí jiní králíci a nakažení nejsou.

Tak jak jsem nemoc zjistila u těch 6ti, tak to i zatím zůstává. Jedna jejich sestra, která s nimi žila nejdéle nakažená není, stejně tak jako dva 9ti měsíční samci od Andulky, u jednoho jsem měla podezření kvůli dvěma miniaturním stroupkům, ale šlo jen o poškrábání, ne nemoc. Ptala jsem se i na Barborku s Bedřiškou (od Andulky s Amálkou), které jsem dávala do jiného chovu. U všech je otec Ferda.  A ty jsou také prý v pořádku. Stejně tak jako Andulka (ta bydlí doma už nějakou dobu), April i Amálka, momentálně bydlí v nových kotcích, ale během měsíců prošli i kotci ve kterých jsou v současné době nemocní králíci. Pouze Dášenka se nikam nestěhovala kvůli kotící budce kterou jsme jí tehdy instalovali, ta je také zdravá.

Zkrátka si myslím, že kdyby zdrojem bylo jídlo nebo prostředí, tak by se to neomezilo jen na šest nejmladších, ale týkalo by se to všech. Samozřejmě může hrát rolik i imunita nebo co já vím, ale proč je tedy sedmá ze stejného vrhu v pořádku? Je snad těch šest mladých oproti všem ostatním méně odolných?

No nevím, zkrátka si myslím, že někde zdroj být musel, z něčeho to vzniklo, ale zdá se mi, že šlo o něco lokálního bez dalšího dlouhodobého vlivu, protože prostě nevěřím, že by ostatní králíci byly tak odolní a neonemocněli také. I když jak jsem se dočetla jde o 30ti denní cyklus, takže ještě nic není zažehnáno.

Dneska jsme pro jistotu naplánovali rozsáhlý úklid a prohlídku všeho co s chovem jakkoliv souvisí.

host - 157.239 (?), 18.1.2015 11:59

Nechci být pokládán za kverulanta-po naším kolera-ať mi Velký Honza prominewink, ale pořád mi vrtá hlavou, proč držíte jatečné kousky tak dlouho? Při Vašem kvalitním krmení-co se množství a složení týká, tak min. 2měsíce překrmujete, ubíráte si prostor pro chovné, přiděláváte si práci s obsluhou, zvyšuje se možnost nákaz...blush Větší účinnost úklidu je dosaženo použitím plamene. S přáním hezké neděle-S.P.,Ch.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 19.1.2015 12:37

A to si klidně za kverulanta buďte, otázky jsou smysluplnésmiley.

Proč držíme jateční kousky déle - odpověď je v diskuzi "jak zabít rychle a účinně králíka". Po těch třech kouscích jsem/jsme nenašli odvahu to hned zkusit znovu. Tedy hlavním brzdičem jsem nepochybně já, ale domnívám se, že i manželovi to vyhovuje, protože na mě nijak netlačí.

Dohodli jsme se na jateční pistoli, už jsme jí vybrali, až dostanu pokyn, že jí mám objednat, udělám to, do té doby nespěchám. Předběžně jsme se domluvili na únor.

Jedinou možností jak to udělat dříve, by byla úplně prvotně plánovaná varianta, když jsme s chovem začínali..., že králíky odvezeme na porážku ke známému, což jsem pak kvůli cestě a zbytečnému stresu pro ušáky zavrhla a rozhodla o králičí akci doma. No a manžel ví, že kdyby se znovu pro tuhle variantu rozhodl, já bych nesouhlasila, musel by to udělat proti mé vůli a to bych mu neodpustila. Takže řekněme, že v rámci zachování klidného domova, je prostě dost chlap, aby byl ochotný mi vyhovět.

Co se týká prostoru, kromě dalšího plánovaného rozšíření kotců.. což bude na delší dobu... máte pravdu v tom, že momentálně máme všechny kotce obsazeny jednotlivými ušáky a žádný volný. Z toho důvodu jsem rozhodla o tom, že dokud nebude vyřešeno = hotovo s jatečními kousky, žádné další rozšiřování chovu se konat nebude. Protože se nehodlám dostat do tísně, kdy budu muset rozhodovat co s nimi pod nátlakem.

Manžel se sice sem tam snaží chov rozšířit... snaží se, aby Dášenka měla mladé a dá ji k samci, ale naštěstí mu zatím ani jeden ze dvou pokusů nevyšel.

Mohlo by se sice diskutovat o smyslu takového chovu. Nicméně i v tom to mám jasné. Já jsem králíky nechtěla, protože jsem přesně věděla jak budu reagovat. No po několika měsících nátlaku, jsem nakonec ustoupila, za podmínky, že.. budeme mít jednu samici, až bude vrh, uvidíme co dál, jestli dokážu překonat to, že zvířata o která se starám, se nezabíjí a samozřejmě manžel jim postaví podle mě adekvátní bydlení a jim bude kydat apod.

No, je to trochu jinakwink. Samozřejmě bych ty moje prdelky za nic nevyměnila. I když je to pro mě hodně práce, nevadí mi to. Koukám na to prostě trochu jinak. Co bude dál, se uvidí, momentálně musím zkrátka zajistit, aby se ušáci měli dobře... mmch, svrabu se dobře zbavují, viditelný už není prakticky u žádného, při čištění ušisek jsou už jen drobné kousky v malém množství. Rozšíření mezi zdravé žádné. Celkově prospívají. Včerejší gruntování s desinfekcí nám dalo trochu zabrat, ale je kompletně hotové. Další stejně rozsáhlé jsem náplanovala po 3 příští víkendy. Tak snad bude vše zažehnáno. Zavedla jsem preventivní opatření, což snad už manžel po tom co bylo za velkou akci pochopil a tak jakmile se jen někde ocitne náznak plísně v chlebu, vše co se k němu jen přiblížilo půjde pa. Spálili jsme včera hromady použité podestýlky aj.

Jinak jediný kontakt myší s potravinami, jsme našli malého množství ovsa, které si nosíme do garáže "ze skladu", jeden nakousaný pytlík vloček, který byl samostatně a zbytek pšenice. Vše ostatní bylo čisté. Myši se pohybují v zásadě pouze tam kde jim dáváme jídlo a protože ho mají dost, nemají zřejmě potřebu lézt dál.

I když prohlížím kočky pravidelně, včera jsem i jim udělala kompletní revizi uší aj. a jsou také v naprostém pořádku. Nemám tušení co bylo příčinou, ale je ještě brzo na soudy, ale doufám, že je vše v pořádku zažehnáno.

No a jinak jsme zrovna včera mluvili o možnostech jak výhledově chovat králíky a zároveň nemuset řešit jejich zabíjení. Když pominu odbyt a případné požadavky na rodokmen, tak máme pěkné - dobře stavěné a hodné králíky, což je dle mého při chovu důležité, ať už u samic tak i samců, aby nebyly agresivní (i když i to si myslím, že spíš souvisí s nespokojeností než vysloveně samotnou povahou, ale o to nejde. Jenže došlo mi, že tudy cesta taky nevede, protože moje požadavky na jejich péči by prostě většina chovatelů nesplnila.

Takhle jsem dala dvě samice v rodině a s trochu těžkým srdcem i když zároveň musím říct, že podle běžných standardů jim nic nechybí, mají čisté kotce, dostatek dobré podestýlky, dostatek kvalitního a pravidelného krmení, stejně jako vody. Majitelé o chovu přemýšlí a snaží se ho i trochu po mých intervencích vylepšit, ale je ještě hodně co vyplepšovat nolaugh. Co třeba berou jako zbytečné a já naopak zejména u chovných... je pravidelná kontrola a ev. úprava je-li třeba drápků, obhlídnutí a ev. vyčištění pipky u holek, pindíků u kluků. Kontrola "kožichu", jestli je všechno jak má být, no a taky třeba právě kontrola uší.

Jinou kapitolou jsou moje představy o velikosti a vnitřním uspořádání kotce nebo zateplení, ty sice považuji osobně také za důležité, nicméně méně než hlídání dobrého zdravotního stavu. O Barborku s Bedřiškou je dobře postaráno, ale zároveň by mohlo být ještě lépesmiley

Takže i když by mě to vlastně těšilo, kdyby naši králíci mohli rozšířit řady chovných i jinde, zároveň by to vlastně nešlo.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 19.1.2015 11:25

Jitko, četla jsem a za adresu děkujismiley. Momentálně jsem ještě nezkoušela firmu kontaktovat, ale mám to časem v plánu.

host - 157.239 (?), 19.1.2015 14:26

V.,děkuji za povolení oponentůry- tak tedy zčerstva-Váš drahý muž má z mého pohledu pravdu, když se snaží o potomstvo u dospělé, zdravé, generacemi předků-lidských i králičích-k tomuto formované ramlice.laughMáte-li Vy děti, pokud Vám-i přes probdělé noci a nekonečnou obavu o ně-přináší radost, uspokojení-třeba i u kojení-možná to To zvířátko může taky chtít. Tak si alespoň užije fyzické blízkosti se svým partnerem-i když se To tzv.nechytnewink. Víte, králíci mají vinikající čuchometr, spíš trpí, když NIC. Oves je popuzuje k páření, ječmen pruží svaly, pečivo zasádluje... Vražedná kombinace, to je jako držet sprintera Bolta měsíce zakletnutého ve startovacích blocíchsad. Nerozumím zmíňce o myších-Vy je nějak cíleně krmíte? Myši domácí a přitom divoké? Ještě jedna možnost svrabu-používání jednoho hřebene na více králíků, breberky nejsou vždy jen v uších.S.P.,Ch.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 20.1.2015 1:38

No jo, tak to, že by si holky chtěli užít mě nenapadlo, protože mi to vždycky připadá pro ně spíš jako znásilněnísurprise. Kluci jo, ti jsou blahem bez sebe.

Těžko říct jak to je, ale mě tedy vážně ty naše holky nepřipadají moc šťastné, když na ně kluk skočí, prostě to nakonec vydrží, ať mají klid... alespoň na mě to tak působí.

Nicméně když jsem pozorovala to jak se vzorně a pečlivě starali o mladé, tak tam to asi nějak jak říkáte bude. Nicméně nevěřím tomu, že zároveň netrpí tím, když jim jsou mladí ušáci odebráni. Takže z mého pohledu pořád nic moc.

Na straně druhé většina z nich vypadá celkem spokojeně, když je chovám a drbu, Aprilka to vysloveně vyžaduje..., když jí nevytáhnu na chování, dupe a vrčí, vytáhnu jí a je jak beránek. Tak si myslím, že "svojí porci lásky" dostávají..hmm.

Jo ty myši... no to je tak, že já razím heslo žij a nech žít a tak jim dávám krmení, no a manžel to do jisté míry respektuje, někdy ho to i vlastně baví... s Jerrym číslo 1 hrál měsíc hru..chyť mě jestli to dokážešwink, nechtěl ho chytit, prostě to byla zábava, chodili jsme se na něj dívat, byl to neuvěřitelnej akrobat... až to Jerry zvoral, když vykecal ostatním myškám jak je u nás dobře a pak prostě manžel vybaven pastičkami a jednou čičinou zasáhli. No a pak zase já dělám, že to jako nevidím, sem tam nějakou pastičku sklapnu a to zase nevidí manžel a tak... 

Zkrátka funguje u nás taková rovnováha. Já když nemusím tak zvířeti neublížím, nakrmím prakticky každé. Na straně druhé s mým přístupem by bylo přemnoženo naprosto vše a nebylo by to k žití. No a od toho mám toho svého chlapa, aby v okamžiku kdy by to mohlo příliš přerůst udělá protiopatření a zredukuje počty myšek. Spokojení jsme všichni.

Ten hřeben si myslím, že to nebude, protože ho průběžně desinfikuji, ale je pravda, že nevím jak takovéhle potvory přežívají např. v oblečení, protože bundu ke zvířatům peru zhruba po týdnu a tu tedy rozhodně v mezidobí nijak nečistím a tím jak se s ušáky.. a nejen s nimi... průběžně muckám by se něco na oblečení chytit a pak přenést asi mohlo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz