Příčina a léčba ušního svrabu u králíků

host - 157.239 (?) 
20.1.2015 9:59

Samci jsou trubci, nebo motýlci co z květu na květ...wink, samičky jsou světice, strpí skok a dojdou mateřského štěstí. Občas dělají Z.gorku-promiňte Haničko-já ten obrat nevymyslel, jen mi zapadá do úvahylaugh, ale jinak by si mohly jen broukat-hnízdo je prázdné, tichý klín..crying. Trochu klidu v králíkárně zajistí co vejvětší vzdálenost mezi dospělými protějšky, ale zvířata jsou při velké touze schopna-třeba i přes noc- prokousat přepážky a není to vždycky ON, kdo hlodalwink.  Samo, že si můžete krmit a pozorovat co chcete, když mohli mít Archu NOE a Šantalka..., tak proč ne Vy. Při vzpomínce lodi záchranářské osla můstek k tématu-holubice místo oliv. ratolesti Vás mohla obdarovat svrabíky-on i brabčák není zcela vyviněnblush! S.P.,Ch.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 20.1.2015 11:34

Tedy Vy jste poeta S.P. z Chropyněsmiley

P.s. Haničku mám taky ráda a jste pěkná potvora, začala jsem si broukat taky a ne tu písničku z hlavy dostatcheeky.

host - 157.239 (?), 20.1.2015 14:16

Dvě malá křídla-H. Vondráčková, Maluj zase obrázky-H. Zagorová, Čerešně-H. Hegerová... jsem poeta amatér, těžkej romanticwink. A co teprve Kometa-J. Nohavica, Otázky-P. Janda, Svet krásny býval-M. Kňažko, Podvod-J. Nedvěd- to jde na DŘEŇlaugh. Malá ochutnávka mé cesty ze svrabu lidkého i králičího. S.P.,Ch.

host - 229.89 (?), 30.9.2015 19:58

Arpalit je pro kočku vysoce toxický! Čtěte prosím příbalovou informaci, Frontline není určen na léčbu svrabu!

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 34.225 (?), 30.9.2015 21:41

Pokud si ho olíže tak pochopitelně, stejně jako u většiny antiparazitik. Platí to nejen u Arpalitu. Nicméně je snad logické, že 1) antiparazitika se aplikují tak, aby si je zvíře nemohlo olízat a za 2) každou chemii, bez ohledu na účel,  je třeba užívat s rozvahou a nenadužívat.

Je mi celkem jedno jestli je Frontline určen na hubení ušního svrabu, Co mě zajímá, je to, že na to funguje. A opět jen jako doplněk léčby, nikolik jediný přípravek i na ošetření. Tím je primárně rostlinný olej, ideálně olivový, má hustější konzistenci.

Vzhledem k oživení tohoto tématu ještě doplním, dalšího pomocníka... vzhledem k tomu, že ušní svrab poslední dobou řeším celkem často - ne ve svém chovu, ale u chovatelů, kteří podceňují prevenci a nedbají opatření proti dalšímu šíření. Přidala jsem k prvotnímu ošetření olejem, po co nejlepším šetrném vyčištění ucha, ještě propláchnutí uší perixidem vodíku - pochopitelně 3% lékařským.

Pomůže samovolně uvolnit i hlouběji usazené části svrabu a vybublat je na povrch, aby se dali odstranit. Samozřejmě, že bublání v uchu se ušákům moc nelíbí, ale po vybublání peroxidu je vedlejším účinkem i třepání uší, což je žádoucí, dojde tím k ještě lepšímu uvolnění nečistot. Pochopitelně je třeba všechny nečistoty odstranit, ucho co nejlépe vytřít a ošetřit lehce olejem, na viditelné části dávám pak Betadine.

Ještě k tomu peroxidu, je účinný a opravdu ho doporučuji zejména tam kde již začíná nebo probíhá hnilobný rozklad.. bohužel i s tím se setkávám. Pomůže mj. i rány desinfikovat.

A ještě malý dovětek pro všechny chovatele, opravdu své králíky pozorujte, všímejte si toho jak vypadají jejich uši. I běžným pohledem je přitomnost svrabu poznat, i když je ještě poměrně hluboko v uchu a je viditelný jen pozorným pohledem přímo do ucha. Postižený králík podle stupně nemoci... uši klopí, nadměrně jimi třepe a také se uši v koncích kroutí či jakoby rolují k sobě.

Samozřejmostí by mělo být mj. alespoň jednou měsíčně provést běžnou "údržbu" králíka... zkontrolovat celkový stav, je-li třeba tak zastřihnout drápy,  vyčesat kožich aj. a rovněž prohlédnout uši zda jsou čisté.

host - 90.135 (?), 8.2.2015 8:19

stoprocentně zabírá Ivomec. Aplikuje se podkožně dle váhy... zpravidla 0,2 ml malou diabetickou stříkačkou. Po vyléčení jsou již králíci vůči svrabu zpravidla imunní. Kotce doporučuji po vykydání ošetřit postřikem Savem a důkladně si prověřovat nové přírůstky z jiných chovů.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 8.2.2015 11:57

Děkuji za reakci. Opravdu je Ivomec tak účinný - imunita králíků vůči svrabu?

Zatím to vypadá v pořádku.. ťuky ťuk. Králíci vypadají v pořádku, tak jak to začalo, tak to snad i skončilo. Kromě těch 6ti "prcků" k žádnému rozšíření nedošlo.

Ovšem ještě není pryč 30ti denní cyklus, tak pořád čekám zda je skutečně po problému.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz