Pokud si ho olíže tak pochopitelně, stejně jako u většiny antiparazitik. Platí to nejen u Arpalitu. Nicméně je snad logické, že 1) antiparazitika se aplikují tak, aby si je zvíře nemohlo olízat a za 2) každou chemii, bez ohledu na účel, je třeba užívat s rozvahou a nenadužívat.
Je mi celkem jedno jestli je Frontline určen na hubení ušního svrabu, Co mě zajímá, je to, že na to funguje. A opět jen jako doplněk léčby, nikolik jediný přípravek i na ošetření. Tím je primárně rostlinný olej, ideálně olivový, má hustější konzistenci.
Vzhledem k oživení tohoto tématu ještě doplním, dalšího pomocníka... vzhledem k tomu, že ušní svrab poslední dobou řeším celkem často - ne ve svém chovu, ale u chovatelů, kteří podceňují prevenci a nedbají opatření proti dalšímu šíření. Přidala jsem k prvotnímu ošetření olejem, po co nejlepším šetrném vyčištění ucha, ještě propláchnutí uší perixidem vodíku - pochopitelně 3% lékařským.
Pomůže samovolně uvolnit i hlouběji usazené části svrabu a vybublat je na povrch, aby se dali odstranit. Samozřejmě, že bublání v uchu se ušákům moc nelíbí, ale po vybublání peroxidu je vedlejším účinkem i třepání uší, což je žádoucí, dojde tím k ještě lepšímu uvolnění nečistot. Pochopitelně je třeba všechny nečistoty odstranit, ucho co nejlépe vytřít a ošetřit lehce olejem, na viditelné části dávám pak Betadine.
Ještě k tomu peroxidu, je účinný a opravdu ho doporučuji zejména tam kde již začíná nebo probíhá hnilobný rozklad.. bohužel i s tím se setkávám. Pomůže mj. i rány desinfikovat.
A ještě malý dovětek pro všechny chovatele, opravdu své králíky pozorujte, všímejte si toho jak vypadají jejich uši. I běžným pohledem je přitomnost svrabu poznat, i když je ještě poměrně hluboko v uchu a je viditelný jen pozorným pohledem přímo do ucha. Postižený králík podle stupně nemoci... uši klopí, nadměrně jimi třepe a také se uši v koncích kroutí či jakoby rolují k sobě.
Samozřejmostí by mělo být mj. alespoň jednou měsíčně provést běžnou "údržbu" králíka... zkontrolovat celkový stav, je-li třeba tak zastřihnout drápy, vyčesat kožich aj. a rovněž prohlédnout uši zda jsou čisté.