Co jí koza

host - 157.239 (?)
7.11.2017 7:09

Pane M.V.-je jisté, že o kozách něco vítecheeky. Ale o té mlsnosti slýchám celý život. Buď jde o stokrát opakovanou lež, nebo vypozorovaný jevcool. Jisté je, že se je lidé pokouší chovat pro svůj-jejich užitek v různých podmínkách. Pokud tedy nemají rozsáhlý výběh s pestrou potravní nabídkou, není od věci jim tuto újmu nějak kompenzovat-třeba i nabídkou jádrovin, pečiva...? SPCH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 6.11.2017 19:34

To tedy nevím. Koza vůbec mlsná ani vybíravá není.  Ostatně na Wikipedii se píše:

Kozy se živí téměř jakoukoli rostlinnou potravou od trávy až po listy a kůru stromů... Je zajímavé, že koza může v malém množství požírat i jedovaté rostliny, které škodí např. ovcím nebo koním.

U nás se říká "mlsný jako kocour", zatímco rčení "ty jsi ale koza" znamená spíš hloupá než mlsná. 

host - 157.239 (?), 7.11.2017 7:09

Pane M.V.-je jisté, že o kozách něco vítecheeky. Ale o té mlsnosti slýchám celý život. Buď jde o stokrát opakovanou lež, nebo vypozorovaný jevcool. Jisté je, že se je lidé pokouší chovat pro svůj-jejich užitek v různých podmínkách. Pokud tedy nemají rozsáhlý výběh s pestrou potravní nabídkou, není od věci jim tuto újmu nějak kompenzovat-třeba i nabídkou jádrovin, pečiva...? SPCH

host - 240.228 (?), 7.11.2017 10:49

Tak my jsme kozy u tchánů měli a také tchán brblal, že jsou mlsné. A mrkněte na stránky chovatelů, stačí zadat,,je koza mlsná?"smiley Jeden soused tu má ovce, ta zahrada byla po zimě snad bez snítka trávy, stromy odkorněné až kam dosáhly. A to tam byly jen tři, na poměrně velkou plochu... se zdálo. Konvalinka

host - 157.239 (?), 7.11.2017 11:22

Začátek vlákna přiznává touhu něco mít, zároveň limity stran krmení. Já se ptám-může strádající tvor produkovat maximální množství člověkem pochtívaných produktů a dokonce být svým způsobem spokojený?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 7.11.2017 15:53

Já mám kozy za zahradou u sousedů. Jednou mi jich pár prošlo plotem, stačilo to. Pravda, ovce umí zřejmě totéž. Staří sedláci u nás pěstovali kozy hlavně proto, že jejich mlékem krmili prasata (a občas jedli kůzlata). S výběrem krmení si opravdu velké starosti nedělali.

host - 200.100 (?), 9.11.2017 22:47

Koza je úžasné zvíře. Doporučuji Vám ji spíš do horských oblastí a co se spásání týče, je ideální v kombinaci s ovcemi. Sám jsem ovce neměl, ale pokud vím, tak každá žere trochu něco jiného. Koza je úžasný krajinář, vypásal jsem se svým stádem například roští u silnic, kozy si poradí s kopřivami, s trnitými keři apod. Je to skvělý křovinořez, chcete-li zlikvidovat nálety, apod. Ale také počítejte s tím, že dokáže během chvíle zničit mladé ovocné stromky nebo sotva přesazené jehličnaté stromečky. Nedoporučuji Vám ji, pokud žijete v nízkých a vlhkých oblastech, koza se přežírá a s určitými parazity se prakticky nedokáže vyrovnat. Je schopná se přežrat mokré trávy tak, že máte strach, že praskne. Bez jádra se obejdete, bez dostatku sena ne. Ráno i večer musí mít k dispozici suché. Ale to jádro asi budete potřebovat, pokud ji budete dojit, je to lepší než nějaké přivazování, prostě jí dáte ňamku a než to zpracuje, máte podojeno. Odborné rady nechám wikipedii. :-) MK

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 9.11.2017 23:26

Já se ptám-může strádající tvor produkovat maximální množství člověkem pochtívaných produktů a dokonce být svým způsobem spokojený?

Předchozí příspěvek od MK, myslím, odpověděl, že může.

host - 162.229 (?), 11.11.2017 10:36

V zeměděské encyklopedii asi kolem roku 1932 je uvedeno, že užitek dávají zvířata až když dostanou víc, než záchovnou dávku. To jistě neznamená, že z nějaké vychrtliny nevymačkáte trochu něčeho, co se dá nazvat mlékem, ale je to už spíš týrání zvířat.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 14.11.2017 13:12

Když už jste u toho týrání... není spíš týráním krmení a dojení? Nebo jinak, co je pro kozu příjemnější a přirozenější, jíst to, co má k dispozici v přírodě - trávu, listy, křoviny nebo to, co do nich natlačíme za účelem vyšší dojivosti? Kde přijde pasoucí se koza na nějaké jádro? 
   Příroda vymyslel přežvýkavce právě proto, aby uměli strávit a zhodnotit objemové krmivo s převahou celulózy. Pak člověk přišel na to, že když přidá stravitelnějších škrobovin, zvýší se přírůstky i tvorba mléka. Nic proti tomu, jíst se musí. Ale nazývat týráním zvířat pouhé přiblížení k přirozenému způsobu stravy, to už je silná káva.

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 240.228 (?), 15.11.2017 23:26

Souhlasím.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024