Předpěstování košťálovin

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2079) - 168.103 (?)
7.3.2025 19:44

K Vašemu dotazu, pane Miloši, raději bych nechal sadbu přes březen ve skleníku. Ven bych dal jedině v případě, že už by rostliny začaly tvořit hlávku. To ale asi zatím nehrozí. Přeci jen teplota půdy je zatím nízká, místy je půda ještě zmrzlá, třeba můj kompost, jak jsem dnes zjistil a teploty okolo nuly v noci budou ještě časté. Ale zkuste třeba 2,3 sazeničky dát na záhon a za 3 týdny porovnejte s těmi ve skleníku. Podmínky na našich zahrádkách budou srovnatelné, možná je u mě trochu tepleji, ale za ty roky, co pěstuji na jaře košťáloviny, je to u mě +-10 dní stejné. Začátek února výsev, začátek března přesazení do skleníku, začátek dubna přesazení ven, začátek června sklizeň. Já si prostě myslím, že se to nedá uspěchat. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2079) - 168.103 (?), 7.3.2025 19:44

K Vašemu dotazu, pane Miloši, raději bych nechal sadbu přes březen ve skleníku. Ven bych dal jedině v případě, že už by rostliny začaly tvořit hlávku. To ale asi zatím nehrozí. Přeci jen teplota půdy je zatím nízká, místy je půda ještě zmrzlá, třeba můj kompost, jak jsem dnes zjistil a teploty okolo nuly v noci budou ještě časté. Ale zkuste třeba 2,3 sazeničky dát na záhon a za 3 týdny porovnejte s těmi ve skleníku. Podmínky na našich zahrádkách budou srovnatelné, možná je u mě trochu tepleji, ale za ty roky, co pěstuji na jaře košťáloviny, je to u mě +-10 dní stejné. Začátek února výsev, začátek března přesazení do skleníku, začátek dubna přesazení ven, začátek června sklizeň. Já si prostě myslím, že se to nedá uspěchat. 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 7.3.2025 21:52

Podpořím to teoreticky, i když riskuji opět nesouhlas. Zelí potřebuje minimální teplotu půdy 4,5°C. Pro významnější růst pak 7 a víc. S těmi nočními mrazy, které mají přijít, dá se s takovou teplotou počítat? I třeba pod netkankou? Není to o přežití, ale o smysluplném urychlení. Souhlasím s Walterem.

Dneska jsem mrknul na své Dynamiky, které strávily zimu pod dvojitou netkankou. Neduživci, které nestálo za to sklidit. Zdá se, že přežily. Tak jsem zvědavý, co udělají, až se oteplí. Měly by vykvést, že?

Ve vyvýšeném záhonu mám ještě zmrzlé jádro. A ne zrovna malé.

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 7.3.2025 11:15

Jeden z ekonomických zákonů říká, že člověk potřebuje vždy o cca 20% víc než má. Peněz i prostoru. Osobně ten zákon potvrzuji, ale jen o prostoru. Doma na haraburdí, na okně na sazenice, na zahradě na pěstování. Ale vždycky to dopadne tak, že se to někam vměstná. Nicméně občas na zahradě musím přidělat záhon. Následující rok je ale problém stejný.wink

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 210.156 (?), 7.3.2025 11:23

wink Hlavne v garazicool

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 7.3.2025 19:43

Tam taky. laugh

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty