Předpěstování košťálovin
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2890) - 208.138 (?), 23.2.2024 14:11
Waltře, mně ta rada od Sema nějak neštimuje. Je pravda, že jsem je nikdy nepikýroval a vždy jen přesazoval na stanoviště, takže bych asi měl mlčet, ale logicky mi přijde, že sazenice s pouze děložními lístky (byť dobře vyvinutými) nemá ještě dostatečně vyvinutý kořenový systém, který se při pikýrování ještě navíc může poškodit a tak rostlinu oslabit. Navíc schopnost fotosyntézy děložních lístků je omezená, takže zase logicky nastane zpomalení růstu kořenů. Hlavně mi u toho přípisu ze Sema chybí vysvětlení, proč to tak funguje.
Pamatuju si jednu příhodu, ale ne s košťálovinami. S rajčaty. Prostě dvě sazeničky se mi příliš vytáhly, takže jsem je přepikýroval ještě ve stadiu děložních lístků. Úplně jsem je tím zazdil. Ta ostatní, ponechaná na místě, pak nad nimi získala obrovský náskok, který ty dvě rostliny vlastně už nikdy nedohonily a celou sezónu byly pozadu. Vzrůstem i plodností.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 63.10 (?), 23.2.2024 14:30
Trapný příspěvek. Nemám k tomu co dodat. Opravdu interenet snese všechno. Podle Milana jsou všichni volové a on je king.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (1943) - 168.103 (?), 23.2.2024 16:54
V SEMO jsou uznávaní odborníci a jak už jsem psal, já to respektuji a poučil jsem se z toho, že v mém případě nejde o pikýrování v pravém slova smyslu, ale o přesazování. Pikýrováním se rozumí přesazení nahusto vysetých semen a z nich vzešlých rostlin, přičemž se vyřadí slabé a neduživé rostlinky a přesadí se rostlinky silné a kvalitní. V mých podmínkách na pikýrování nemám místo a navíc jsou moje prsty natolik neohrabané, že by rostlinky s jen děložními lístky mohly poškodit. Přesazuji tedy rostlinky s více pravými listy. Má to výhodu, že je za co vzít a také kořenů je víc, takže rostliny případné nedostatky v přesazování snáze odpustí. S Milanem naprosto souhlasím a také jsem přesvědčený, že silnější brukvovité rostliny s pravými listy lépe snášejí přesazování, tedy nikoli pikýrování. Tím nijak nejsem proti v SEMO popsanému způsobu pikýrování, to se provádí zcela běžně u velkopěstitelů. Ti na to ale mají kvalitní podmínky, vyhřívané pultové skleníky s dostatkem světla, pracovnice s drobnými prstíky na rukou, kterým jde práce pěkně od ruky a dělají tak desetitisíce rostlin. Jestli tu je v diskuzi v posledním čase nějaký trapný příspěvek, pak je to ten napsaný dnes v 14:30. Ten diskutér by si to měl uvědomit.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2890) - 208.138 (?), 23.2.2024 22:43
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 63.10 (?), 23.2.2024 11:23
Díval jsem se na počasí a v příštím týdnu budou u nás teploty, při kterých by ty sazenice košťálovin a salátů mohly být klidně venku (přinejmenším ve dne). Na to konto jsem změřil osvětlení těsně za oknem (1100 Lx) a na venkovním parapetu (2800 Lx). Mám ty sazeničky připravené na to, abych je mohl hromadně přesunout na venkovní parapet, vše na okně orientovaném SSV. Pokud bude svítit slunce, mohu je dát i na okno z druhé strany paneláku JJZ. Pokud jde o to odumírání, tak si myslím, že je to otázka kořenů, ale nechci to zde už rozebírat.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 60.78 (?), 23.2.2024 20:28
Pochopitelně když dá čtyři semínka na plochu 8x8 cm, nemusí přepichovat. Dokonce si myslím, že lze tyto sazenice dopěstovat do velikosti vhodné pro výsadbu na záhon. Je to stejné, jako když dám do kelímku dvě semena a po vyklíčení nechám jen jednu rostinku. Všechno to chce mít dost prostoru s dobrými teplotními a světelnými podmínkami.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2890) - 208.138 (?), 23.2.2024 22:53
Ano, je to všechno o podmínkách. Pikýrování je přirozené v nedostatku prostoru nebo za velkých počtů sazenic. Ale to není můj případ. Ta otázka je, který postup vede k lepším výsledkům. A pokud v tom není podstatný rozdíl, který z nich zbaví rostliny určité dávky stresu. Není žádný "jedině správný" postup.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|