Kdy končí přirozená fyziologická letošní žravá pout molic na kadeřávku?
|
|
 |
 |
host - 33.194 (?) 30.5.2015 4:52
Molice je velkej problém, příčina neúspěchu postřiků tkví v tom, že molice má na sobě parafínovej povlak - to bílé - a kontaktní insekticid se jí nedostane "na tělo". Systemický by měl sice zafungovat, ale dýl to trvá, navíc ta létající molice by musela na ošetřené plodině "žrát", což většinou nedělá, a jen tam klade vejce, a na ty již přípravky nefungují. Je potřeba do postřikové kapaliny přidat jako smáčedlo etanol(líh), v docela větším množství - třeba vyzkoušet, aby se nespálila rostlina (zdravotně je to zcela neškodné) a postřikovat za chladu večer, bohužel i plevel v okruhu aspoň 20m od záhonů. Pečlivě, hlavně zespoda listů, nebo kde se soustřeďují - pozná se to zabrnkáním o listy, kde se jich zvedne hejno. Ten líh jim rozpustí ten vosk, a insekticid se jim pak dostane na tělo, a je konec. Jenže pokud to neudělají třeba taky sousedi, tak je to marný boj, u nich budou žrát a u vás klást vejce a stále budete mít miny - teda jako vnitřně vyžrané listy. Chce to najít "ohnisko" těch sviní - v okruhu tak cca 100m, více nelétají, a tam to zlikvidovat. A bude klid. Jinak uplně stačí Mospilan, v lihovém roztoku, působí jak systemicky tak kontaktně. Ale třeba i blbá a levná Sulka je dobrá - asi jim to smrdí - ale pouze preventivně, při náletu to už nepomůže. Alfi.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.144 (?), 11.9.2014 10:52
Panu Mirkovi z Breclavi to snad zabralo (psal tady nekde o tom), ale ve skleniku, ne venku. J.R.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.144 (?), 11.9.2014 11:26
Nemam s molicemi zadne zkusenosti, objevily se u mne letos poprve. Tak nevim, zda jsem Vas vtip pochopil. Myslite, ze to neni mozne, aby ve skleniku to pusobilo a venku nikoliv? Pan Mirek napsal 2.8 ... Molice se mi ve skleníku podařilo zlikvidovat, použil jsem PLENUM. Teď už nevím zda 2 nebo 3 postřiky, ale jsou pryč!!! Teď už tam mám "jen" padlí a svilušku na melounech. Musím ještě podotknout že jsem ošetřoval i proti svilušce (Vertimec 1.8 EC) a vzal jsem tím i okurky. Venku na rajčatech se molice stále drží... J.R.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.194 (?), 30.5.2015 4:52
Molice je velkej problém, příčina neúspěchu postřiků tkví v tom, že molice má na sobě parafínovej povlak - to bílé - a kontaktní insekticid se jí nedostane "na tělo". Systemický by měl sice zafungovat, ale dýl to trvá, navíc ta létající molice by musela na ošetřené plodině "žrát", což většinou nedělá, a jen tam klade vejce, a na ty již přípravky nefungují. Je potřeba do postřikové kapaliny přidat jako smáčedlo etanol(líh), v docela větším množství - třeba vyzkoušet, aby se nespálila rostlina (zdravotně je to zcela neškodné) a postřikovat za chladu večer, bohužel i plevel v okruhu aspoň 20m od záhonů. Pečlivě, hlavně zespoda listů, nebo kde se soustřeďují - pozná se to zabrnkáním o listy, kde se jich zvedne hejno. Ten líh jim rozpustí ten vosk, a insekticid se jim pak dostane na tělo, a je konec. Jenže pokud to neudělají třeba taky sousedi, tak je to marný boj, u nich budou žrát a u vás klást vejce a stále budete mít miny - teda jako vnitřně vyžrané listy. Chce to najít "ohnisko" těch sviní - v okruhu tak cca 100m, více nelétají, a tam to zlikvidovat. A bude klid. Jinak uplně stačí Mospilan, v lihovém roztoku, působí jak systemicky tak kontaktně. Ale třeba i blbá a levná Sulka je dobrá - asi jim to smrdí - ale pouze preventivně, při náletu to už nepomůže. Alfi.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.252 (?), 11.9.2014 16:02
Mám významný DOTAZ: Molice mám na modrém kadeřávku a růž. kapustě. Kadeřávek nejde použít na jídlo, protože kromě létavkých molic a bílého "prášku" zřejmě vajíček jsou na každých snad 3mm přisedlé takové "kopečky" zeleno modré barvy-tvarem jako 1mm puklice- jsou to mezistadia mezi vajíčky a létavými dospělci molic??? Jinak nejen Plenum ale ani Mospilan podstatně na molice nepůsobí, od srpna už nestříkám, nemá to význam a ještě to zanáší jedy do půdy a zeleniny.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |