Pěstování smrku v květináči

Liberda Zdenek - (29) - 175.130 (?)
30.1.2013 20:38

Dobrý večer. To je klasika. Stromeček pěstovat v květináči za dodržení určitých zákonitostí není vůbec žádný problém. Jenže sromeček na podzim usne a vy jej přenesete do teplé suché místnoti a ještě na něj dáte elektrické žárovečky. Co se stane? Strom se probudí. Dále žárovečky produkují mimo světla také hodně tepelné energie a ta pomůže s probouzením stromu a taky ho totálně sežehne. Stromeček za týden či dva odstrojíte a dáte ven. Můžu vám blahopřát, že jste si usušil několika letou práci. Zdeněk.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Smrcek1 - (7) - 12.108 (?), 30.1.2013 12:57, zobrazeno: 32457x

Chtěl bych si vysadit stříbrný smrk do plastového květináče a tak si vypěstovat živý vánoční stromek. Po odrostení ho vysadím zpět do přírody. Řeším jak velký kontejner pořídit, popřípadě zda mám strom postupně přesazovat. Jaký substrát do květináče pořídi. Děkuji za názory.

Liberda Zdenek - (29) - 175.130 (?), 30.1.2013 20:38

Dobrý večer. To je klasika. Stromeček pěstovat v květináči za dodržení určitých zákonitostí není vůbec žádný problém. Jenže sromeček na podzim usne a vy jej přenesete do teplé suché místnoti a ještě na něj dáte elektrické žárovečky. Co se stane? Strom se probudí. Dále žárovečky produkují mimo světla také hodně tepelné energie a ta pomůže s probouzením stromu a taky ho totálně sežehne. Stromeček za týden či dva odstrojíte a dáte ven. Můžu vám blahopřát, že jste si usušil několika letou práci. Zdeněk.

host - 91.178 (?), 30.1.2013 20:51

Hodně lidí si myslí že tímto spůsobem šetří přírodu.Neni to tak.Dnes se stromky na vánoce pěstují na plantážích a nikdy by v lese neskončili.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 57.250 (?), 31.1.2013 9:37

Myslím, že důvodem k pěstování vánočního stromku v květináči je spíš snaha ušetřit peníze než přírodu.  Taky odstrojování a vyhazování či likvidace pelichajícího stromku přijde mnohým jako smutná a nepříjemná práce.  Pěstovat jej v květináči je v podstatě možné, vcelku nenáročný smrk při adekvátní péči ten vánoční šok dokáže ustát. Nevím ale má-li to smysl. Něco stojí květináč, substrát, zálivka, práce přes rok. Málokdy bude stromek tak pěkný jako koupený. Kořenový systém je pak třeba chránit před třeskutými mrazy v lednu a v únoru.
    Na druhé straně pocit, že o Vánocích máme v pokoji stromek živý, že je náš a je s námi celý rok, možná taky stojí za to.

host - 12.108 (?), 31.1.2013 11:31

Na tom co píšete, bude zřejmě nějaká pravda. Každopádně těch plků kolem jsem zde četl mnoho a to jsem vědět nepotřeboval. Rady a odpovědi na moji otázku jsem se ale od nikoho nedočkal.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 14.199 (?), 31.1.2013 10:06

Nemáte pravdu. Několik roků jsem úspěšně pěstoval a na Vánoce"používal" obyčejný smrk v květináči. K ničemu co popisujete nedošlo. Nakonec když bylo znát, že se už v kontejneru moc tísní, jsem jej vysadil venku. Samozřejmě, že jsem ho neměl v místnosti měsíc. Pro tazatele: stromek v kontejneru vám prodá většina vánočních prodejců. Některé zahrady umožní vybrat volně rostoucí a do kontejneru přesadí. Vhodné je stromku zjara, když vyraší, zaštípnout letorosty. Dá se tak tvarovat a omezit růst. Ještě si vzpomínám, že se tento způsob nedá použít pro smrk omorika.

Smrcek1 - (7) - 12.108 (?), 31.1.2013 12:59

Jen takovou poznámku. Šahal jste někdy na dnešní LED osvětlení stromků?

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 86.111 (?), 31.1.2013 12:12

Jak velký květináč, záleží na tom jak je stromek velký. Na metrový stromek tak desetilitrový květináč. Máme venku v květináčích už asi 5 let dva smrčky, ale mám dojem, že už se jim moc nedaří tak je chci na jaře přesadit do volné půdy. Jaká hlína? Nějaký bežný substrát míchaný tak 1:1 s obyčejnou půdou. Tyto stromky nepoužíváme jako vánoční. Jako vánoční si obvykle vyryju na podzim v lese nějaký náletový smrček, přesadím ho do květináče a na vánoce ho dáme domů. Ale musím říct, že úmrtnost těchto smrčků je velká, pokud chcete aby přežil zimu v pořádku, tak by neměl být doma dýl jak týden, pak totiž v teple začíná klíčit. A proč si vyrývám smrček a nekoupím si? No je to už taková tradice, od malička jsme vedeni k tomu, že vánoční stromek se nekupuje, buď nějaký dostanu nebo si ho ukradnu, ale nikdy ho neloupím ve školce, ale někde, kde je v lese plno náleťáků.

Smrcek1 - (7) - 12.108 (?), 31.1.2013 12:56

Dobře, když se zeptám přímo na modelovou situaci. Bude se jednat o 2 letou sazenici a ta bývá výšky cca. do 20 cm. Tu bych chtěl dát do 5 L kontejneru a později ji budu muset zřejmě přesadit. Mám mnoho prostoru, takže kontejner bude zahrabán v zemi, tím ho ochráním proti omrzání a převrácení. Je to správná myšlenka??cheeky

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 86.111 (?), 31.1.2013 13:13

Já bych řekl, že jo. Pokud budete stromek chtít používat jako vánoční, tak je dobré si jich vysadit víc a nepoužívat stromek jako vánoční každý rok, ale tak co dva až tři roky, protože pro stromek je to dost šok a většinou další rok dost živořil. Kdysi jsme to tak dělával. Ale poslední dobou vyrývám každý rok stromek nový.

Ty moje venkovní smrčky stojí už roky v kontejneru na dlažbě před vchodem a nejsou v zimě nijak chráněny proti mrazu. Už jsem je několikrát přesazoval, takže možná byly nějakou dobu taky v tak pětilitrových květináčích.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz