Mlade smreky

host - 92.38 (?)
31.10.2013 10:25

Soused na chalupě má živý plot ze smrčků- obyčejných z lesa- zastřihává je pravidelně 2x ročně -nyní křovinořezem, nevím jestli to tak dělal od začátku- a musím uznat, že i přesto, že se mi některé živé ploty z obyč. smrků nelíbí, tak on ho má krásný a udržuje ho ve výšce cca 2 m. Ale je fakt, že to nikdy nenechal zajít tak daleko, aby musel zastřihnout např. metr, t.j. nenechával je přerůst a tvaroval je hned od začátku a nenechal je tím pádem " vyholit od spodu. Takže to jde, ale bez pravidelné údržby hned od začátku se to asi neobejde. F

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 31.10.2013 8:47

dobre, le ked ho odrezem alebo odstrihnem z vrcholku meter, zyzennie novy hore do boku? a zhustne spodok? a narok zas?...No, když už jsem někdy přistřihoval smrčky, tak vždy ve fázi, kdy vyrašily čerstvé letorosty a ty čerstvé letorosty jsem pak pokrátil na požadavanou velikost. Když střihnete do starého dřeva, tak to pak může špatně obrazit, případně vůbec. Jinak on smrček zhoustne i sám od sebe.

host - 92.38 (?), 31.10.2013 10:25

Soused na chalupě má živý plot ze smrčků- obyčejných z lesa- zastřihává je pravidelně 2x ročně -nyní křovinořezem, nevím jestli to tak dělal od začátku- a musím uznat, že i přesto, že se mi některé živé ploty z obyč. smrků nelíbí, tak on ho má krásný a udržuje ho ve výšce cca 2 m. Ale je fakt, že to nikdy nenechal zajít tak daleko, aby musel zastřihnout např. metr, t.j. nenechával je přerůst a tvaroval je hned od začátku a nenechal je tím pádem " vyholit od spodu. Takže to jde, ale bez pravidelné údržby hned od začátku se to asi neobejde. F

host - 178.13 (?), 31.10.2013 10:52

Nezkoumal jsem různé kultivary, ale u náletových smrčků z lesa mám zkušenonost, že stříhat se musí od malička (nečekat, až doroste podle představ o výsledné výšce) a každý rok přidat několik centimetrů - čím méně, tím lépe. Je to běh na dlouhou trať. Stěnu sestřihovat nahoru se trochu zužující (kvůli sněhu). Také jsem jeden samostatně rostoucí vytvaroval do koule, stříhám jej - spíše holím- tak 2 až 3x ročně a je při průměru asi 120 cm tak hustý, že do něj neprostrčíte ruku. Když byl asi 1O cm vysoký začal jsem jej stříhat nůžkami, nyní to dělám plotostřihem. Důležitá je závlaha, mají tendenci prosychat. Díra ve stěně se dá dosadit, docela to rychle dorostlo. Jirka

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 31.10.2013 11:16

Fršky a falešné terminály se dají sesazovat víceméně do hloubky, ale to co roste do stran je opravdu potřeba zkrátit minimálně 2× ročně, přičemž nejdůležitější je ten střih v době dlouživého růstu nových přírůstků aby se vytvořil dostatečný počet bočních pupenů a žádný vrcholový.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz