Jaký jehličnan je na fotografii?

host - 97.194 (?)
1.11.2008 17:22

Dobrý den Romilo. Tak to tipuju na Tsugu. Jestli najdete foto, bude to snadnější. Stanislaw:-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 14.10.2008 19:00

Koukal jsem se na zmíněnou internetovou stránku, nepřipadá mi to stejné.Nejblíže se tomu podobá asi Chamaecyparis lawsoniana 'Barry's Silver',ten to ale není.

host - 204.34 (?), 14.10.2008 19:04

A u Vás ve školních sbírkách ho nemáte? Josef.

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 14.10.2008 19:06

My ve školce máme akorát obyč Chamaecyparys lawsoniana, občas panašovanou formu, dále Ch. pisifera, Ch nootkadensis.

host - 204.34 (?), 15.10.2008 17:46

Zeptejte se učitelky. Učitelé bývají většinou potěšeni zájmem o obor a snahou přiučit se něčemu, co v osnovách není.

Od Chamaecyparis lawsoniana 'Elwoodii', který je dost často pěstován, byla vyšlechtěna řada dalších odrůd a mezi nimi i naše "jádro sporu" - tedy Ch.l. 'Blue Surprise' nebo Vámi uvedený 'Barry's Silver' a několik dalších, které jsou na zmíněných webových stránkách. (Ten 'Blue Surprise' je tam špatně vyfocený; ve stínu nevynikne jeho modrá barva).

(A mimochodem: v předchozím textu máte dvě chyby anebo to mohou být překlepy. Vědecké - "latinské" názvy mají svá přesná znění!).

Josef.

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 15.10.2008 21:57

Za chyby se omlouvám, nevšiml jsem si jich, Příští týden se optám učitelky na sadovnictví, zná každý keř, rostlinu,je to chodící herbář na všechno, hlavně dendrologii.Lád´a.

host - 180.65 (?), 1.11.2008 14:23

Vážení. Nejdříve se omlouvám všem znalým (nejen znalcům). Jako nový uživatel těchto stránek si dovolím nastínit svůj problém. A podle příspěvků problém i mnoha jiných. 

S údivem jsem si uvědomila, že pod pojem konifery patří všechny jehličnany jako třída nahosemenných rostlin. Je to logické, mají společný znak, šišku.  A to, co jsem až dosud považovala za  "konifery" jsou Cypřišovité - Cupressaceae:  Jalovec (Juniperus), Cypřišek (Chamaecyparis), Zerav (Thuja), Zeravec (Platycladus) a Zerovinec Thujopsis). Jde mi o první tři. Je mi jasné, že jejich klasifikace je velmi náročná. Lze ji vůbec pro laika zjednodušit tak, aby podle nějakých typických a pro jednotlivé druhy specifických rysů rozpoznal jalovec, thuji a cypřišek?  Mám na mysli možnost základní orientace v těchto třech skupinách. A je to pro neodborníka vůbec možné?

Děkuji a ještě jednou se omlouvám, zvláště, je-li otázka nepatřičná. A obávám se, že ano.  Libuše

host - 97.194 (?), 1.11.2008 15:04

Dobrý den paní Libuše.  Jen trošku opravu na začátek. Jehličnany patří do kmene nahosemenných, 2. třídy Coniferopsida a 9. řádu Coniferae. Jsou i dřeviny z příbuzných řádů a to Taxus, Gingo a Ephedra. Čili nemají společný znak jen šišku, tu tis ani Gingo nemá, i u jalovců byste ji hledala marně. Z mého pohledu by bylo asi nejlepší, kdybyste strávila byť krátký čas s někým, kdo Vám ukáže, jak rozpoznává Vámi zmíněné čeledi. Pokud to pro Vás není řešení, doporučuji knížku Ing. Hurycha Václava CSc pod názvem "Okrasné dřeviny pro zahrady a parky". Mám ji neustále vedle počítače na stole, jsem totiž jeho žák a mám ji i s věnováním. Jistě Vám pomůže. To přeje Stanislaw:-)

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 65.149 (?), 1.11.2008 17:02

Dobrý večer, když už zde probíráte takovéto téma, měla bych velikou prosbu. Marně se snažím v knihách a encyklopediích najít název stromu. Je to neopadavý jehličnan, velice podobný smrku-silueta, délka jehličí, myslím, že má vstřícné jehličky. Má malinké šištičky, jakoby rostoucí na větvičkách. Ty šištičky jsou menší než modřínové a přitom nejsou ale tak tuhé, spíš takové měkčí, jako smrkové a jedlové šišky. Ještě se podívám, ale myslím, že foto nemám. Kdybych ho našla, vložím ho později. M.R.

host - 97.194 (?), 1.11.2008 17:22

Dobrý den Romilo. Tak to tipuju na Tsugu. Jestli najdete foto, bude to snadnější. Stanislaw:-)

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 65.149 (?), 1.11.2008 17:59

Zatím jen upřesním. Ten strom jsem viděla pouze v Jeseníku v několika exemplářích, nádherně vzrostlý a jeho spadlé šištičky jsem letos i loni přivezla v krabici, použila na adventní věnečky spolu s žaludy, badyánem a skořící... Nicméně strom je překrásný, uvnitř pod větvemi se dá krásně se schovat. Moc zatím děkuji, pane Stanislawe. A ta tsuga-to roste kde? tedy obvykle. Děkuji, M.R.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz