Jaký jehličnan je na fotografii?
|
|
|
|
host - 204.34 (?) 15.10.2008 17:46
Zeptejte se učitelky. Učitelé bývají většinou potěšeni zájmem o obor a snahou přiučit se něčemu, co v osnovách není.
Od Chamaecyparis lawsoniana 'Elwoodii', který je dost často pěstován, byla vyšlechtěna řada dalších odrůd a mezi nimi i naše "jádro sporu" - tedy Ch.l. 'Blue Surprise' nebo Vámi uvedený 'Barry's Silver' a několik dalších, které jsou na zmíněných webových stránkách. (Ten 'Blue Surprise' je tam špatně vyfocený; ve stínu nevynikne jeho modrá barva).
(A mimochodem: v předchozím textu máte dvě chyby anebo to mohou být překlepy. Vědecké - "latinské" názvy mají svá přesná znění!).
Josef.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.34 (?), 14.10.2008 19:04
A u Vás ve školních sbírkách ho nemáte? Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.34 (?), 15.10.2008 17:46
Zeptejte se učitelky. Učitelé bývají většinou potěšeni zájmem o obor a snahou přiučit se něčemu, co v osnovách není.
Od Chamaecyparis lawsoniana 'Elwoodii', který je dost často pěstován, byla vyšlechtěna řada dalších odrůd a mezi nimi i naše "jádro sporu" - tedy Ch.l. 'Blue Surprise' nebo Vámi uvedený 'Barry's Silver' a několik dalších, které jsou na zmíněných webových stránkách. (Ten 'Blue Surprise' je tam špatně vyfocený; ve stínu nevynikne jeho modrá barva).
(A mimochodem: v předchozím textu máte dvě chyby anebo to mohou být překlepy. Vědecké - "latinské" názvy mají svá přesná znění!).
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.65 (?), 1.11.2008 14:23
Vážení. Nejdříve se omlouvám všem znalým (nejen znalcům). Jako nový uživatel těchto stránek si dovolím nastínit svůj problém. A podle příspěvků problém i mnoha jiných.
S údivem jsem si uvědomila, že pod pojem konifery patří všechny jehličnany jako třída nahosemenných rostlin. Je to logické, mají společný znak, šišku. A to, co jsem až dosud považovala za "konifery" jsou Cypřišovité - Cupressaceae: Jalovec (Juniperus), Cypřišek (Chamaecyparis), Zerav (Thuja), Zeravec (Platycladus) a Zerovinec Thujopsis). Jde mi o první tři. Je mi jasné, že jejich klasifikace je velmi náročná. Lze ji vůbec pro laika zjednodušit tak, aby podle nějakých typických a pro jednotlivé druhy specifických rysů rozpoznal jalovec, thuji a cypřišek? Mám na mysli možnost základní orientace v těchto třech skupinách. A je to pro neodborníka vůbec možné?
Děkuji a ještě jednou se omlouvám, zvláště, je-li otázka nepatřičná. A obávám se, že ano. Libuše
|
|
|
|
|
|
|
host - 97.194 (?), 1.11.2008 15:04
Dobrý den paní Libuše. Jen trošku opravu na začátek. Jehličnany patří do kmene nahosemenných, 2. třídy Coniferopsida a 9. řádu Coniferae. Jsou i dřeviny z příbuzných řádů a to Taxus, Gingo a Ephedra. Čili nemají společný znak jen šišku, tu tis ani Gingo nemá, i u jalovců byste ji hledala marně. Z mého pohledu by bylo asi nejlepší, kdybyste strávila byť krátký čas s někým, kdo Vám ukáže, jak rozpoznává Vámi zmíněné čeledi. Pokud to pro Vás není řešení, doporučuji knížku Ing. Hurycha Václava CSc pod názvem "Okrasné dřeviny pro zahrady a parky". Mám ji neustále vedle počítače na stole, jsem totiž jeho žák a mám ji i s věnováním. Jistě Vám pomůže. To přeje Stanislaw:-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
romila - Zlatý Zahrádkář (914) - 65.149 (?), 1.11.2008 17:02
Dobrý večer, když už zde probíráte takovéto téma, měla bych velikou prosbu. Marně se snažím v knihách a encyklopediích najít název stromu. Je to neopadavý jehličnan, velice podobný smrku-silueta, délka jehličí, myslím, že má vstřícné jehličky. Má malinké šištičky, jakoby rostoucí na větvičkách. Ty šištičky jsou menší než modřínové a přitom nejsou ale tak tuhé, spíš takové měkčí, jako smrkové a jedlové šišky. Ještě se podívám, ale myslím, že foto nemám. Kdybych ho našla, vložím ho později. M.R.
|
|
|
|
|
|
|
host - 97.194 (?), 1.11.2008 17:22
Dobrý den Romilo. Tak to tipuju na Tsugu. Jestli najdete foto, bude to snadnější. Stanislaw:-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|