Zkusenosti se zakladanim mensiho sadu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 7.12.2011 15:41
Před dávnými lety jsme koupili zahradu, na které rostl asi patnáctiletý ořešák.Bohužel rostl nakřivo, ale spíše mírně.Byl už dost velký na to, aby se dal jednoduše vyrovnat.Nějaké napínací úvazky atd. na zahradě jsem nechtěl.Ořešák sílil a rostl natolik, že jsem jej v průběhu let dvakrát velmi razantně ořezal.Ne kvůli křivosti, ale protože již byl velký.K třetímu razantnímu ořezání již nedošlo, protože právě v průběhu těch let se nakláněl čím dále více, až jsem jej musel po dvaadvaceti letech pokácet.Poslední dva roky hrozilo nebezpečí, že spadne při třeba silnějším větru.Podle mě je rovný sromek základ.Křivý Vám vždy dříve či později může spadnout.P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.2 (?), 8.12.2011 7:10
Ještě jednou se přidám. Celá ta diskuse pane Stefanos ohledně kůlů je zcela zbytečná. Vynakládáte obrovské množství peněz a práce k vybudování svého záměru a tak banální věc z hlediska financí a času jako je upevnění stromků neuděláte. Toto skutečně nechápu. Ale když myslíte... Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.31 (?), 8.12.2011 20:09
Zdravím Vás p.Stefanos! Máte pravdu, každá diskúsia je dobrá, aby si človek nakoniec mohol vybrať správne riešenie fixácie stromkov. Počet príspevkov svedčí o snahe mnohých úprimne poradiť. Dnes som v meste hľadal opory, ktoré kedysi dávali pri výsadbe cez 2m vysokých stromčekov. Stromky rastnú rovno, ale opory zmizli. Zrejme po 2 rokoch splnili svoju funkciu a boli odstránené. Našiel som aspoň jednu, ale malú, krátku. Na tak malý stromček sa možno ani nemusela dávať. Stromky vtedy vyväzovali k vrchnému trojúholníku pomocou lonže, tak aby sa kmienik neodieral o drevené latky. S minerálnym hnojením má p.vjk správny postreh, ale už je to tam, dúfajme, že chloridy nenarobia na koreňoch paseku. Našťastie draslík je v pôde dostatočne pohyblivý a pôjde hlbšie. Len čo sa koncom zimy roztopia snehy. Ak daaaké budú...? Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.31 (?), 8.12.2011 21:37
Samozrejme, že stačí opory zatĺcť na jar, keď sa po zime pôda usadí. U Vás istotne tak nevyfukuje ako u nás na Záhorí, ale niekedy stačí jedna letná búrka a mali sme všetky niekoľkoročné tuje naklonené. Vietor má obrovskú silu a dokáže doslova vytrhnúť plytko koreniace stromy zo zemi. Jablone či slivky však nie sú tuje... Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|