Tak po delsi dobe se vracim do tohoto vlakna. Za 2 roky se hodne veci zmenilo. Pribyli nam dalsi 2 ratolesti, takze uz je nas 5. Nejstarsi dcera (3 roky) je nadsenou sadarkou, chodi za mnou jako ocasek a snazi se mi pomahat. Smich strida plac velice rychle jako aprilove pocasi - vsak to znate...
Nakonec jsem mel jeste moznost pokracovat ve vysadbe a prozatim jsem se zastavil na poctu asi 250 ovocnych stromu a keru. Co je tedy noveho? 3 pekanove orechy a 1 hican, ryngle (Malvazinka, Ontario, Viktoria), Mirabelka Nancyska, 10 odrud Mudoulu Trojlalocneho (asimina triloba neboli pawpaw neboli indianske ovoce), 30 keru lisky obecne v 6 odrudach, 3 dalsi oresaky (Bohumil, Seiferdorfsky, Apollo), 4 nektarinky (Harco, Stark Red Gold, Venus, Flavortop), 5 kdouloni (Portugal, Vranja, Ludovic, Cahmpion, no name), 16 tomelu (kaki, mix odrud). 4 odrudy Jujuby (cicimek). Ke zdi jsem dosadil dalsi fikovniky, ktere jsem po ruznu sesbiral a namnozil. Dale jsem vysadil 30 hlav revy k mensi dratence (vetsinou ruzne stolni bezsemenne odrudy). Samozrejme take neurcite mnozstvi rybizu a angrestu vsude, kde je misto. Do vetrolamu ruzne muchovniky, hlosiny, mispule, rakytniky, klanosprasky, goji apod.
Snad jsem na nic nezapomnel. Vetsinou tedy experimentalni vysadba. Bude zajimave sledovat jak si ruzne druhy a odrudy povedou na tomto stanovisti. Posledni 2 zimy byly velice priznive, dokonce ani fikovniky nenamrzly a za ty 2 roky se solidne rozrostly, takze letos to vypada na sklizen nekolika stovek fiku. Loni jsem uz nechal na nekterych stromech testovaci urodu, ale max par kusu. Nikam nespecham, nechci mlade stromky pretezovat. Letos uz toho mozna necham vic. Nasada je velice slusna, hlavne merunky jsou obaleny malymi pludky. U jadrovin si samozrejme jeste pockam par let, ale peckoviny jiz pomalu budou zacinat plodit. Zatim se mi zadny strom nevyvratil (kuly jsem nakonec dal na srovnani jen k nekolika stromkum nebo jako oporu k mene stabilnim), s prirustky jsem spokojen.
Pred 2 lety jsem cely sad rozdelil plotem na nekolik mensich sektoru a zacal s chovem drubeze, takze odpada neustale sekani travy. Zaroven se tim snazim maximalne vyuzit pudu, kterou mam k dispozici. Nyni mame 2 kmeny hus slovenskych (1+3 a 1+3). Letos zasedly velice brzo, takze zbyvaji uz asi jen 4 dny do lihnuti housat. Dale chovame parek krut, nekolik perlicek a mame asi 30 nosnic. Vyhledove planujeme 1 kravu, ale zatim nemam pripraveno zazemi, takze vyckavam. Masa, vajec a drubeziho hnoje je tedy dostatek:) Obcas musim povapnit, protoze drubezi exkrementy jsou dost kysele. Stromky pravidelne okopavam a udrzuju nezatravenne misky, proti vyhrabavani korenu drubezi se branim pokladanim nekolika cihel do misek kolem stromu. Zatim to funguje bezvadne. Predloni jsem take zacal s chovem vcel, ktery ma u nas v rodine dlouhou tradici. Aktualne obhospodaruju v sade 4 vcelstva. Docela jsem tomu propadl, mor me zatim nastesti netrefil. Opylovaci zdarma, med, propolis, vosk, pyl a sem tam nejake zihadlo neni vubec k zahozeni:) Od vcel jsem se dostal k praci se drevem a zacal si vyrabet uly. Protoze me to zacalo bavit, sehnal jsem si pres aukce a inzeraty par starsich, levnych ale kvalitnich drevoobrabecich stroju a po mensich opravach a upravach je zprovoznil. Ve volnem case se snazim o vyrobu nabytku do domu. Zatim mely me vytvory u manzelky celkem uspech, ale hlavne me to hrozne bavi.
Mezi domem a stodolou jsem zalozil bylinkovou zahradu a vzadu na zahrade udrzuju cca 6 aru zahonu na zeleninu, brambory atd...
Pokud bude cas a chut zkusim dodat par fotek.