Zimní postřik jádrovin Nitrosanem 25

host - 65.144 (?)
13.1.2014 13:49

Nissorun je jen na svilusky, roztocika jahodnikoveho ani jine roztoce 'nebere', v nemecke databazi jsem Nissorun taky nenasel, zrejme zastaraly vyrobek, jsme tady proste 100 let pozadu. J.R.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 15.190 (?), 9.1.2014 20:57

U jahodniku jsem proti roztociku Sulikol zkousel v dobe, kdy se zadny prostredek v maloobchodnim baleni neprodaval a kdosi na internetu tvrdil, ze mu to zabralo. Jinak jsem Sulikol pouzival jako preventivni postrik proti padli na jahodach.

Hrusen jsem strikal Sanmite nekdy v polovine kvetna, kdyz jsem si toho vsiml a ve stejne dobe se zde objevilo vlakno "Nemoc novych hrusni" .  Kdyz tak muzete zkusit Vertimec. J.R.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 234.187 (?), 9.1.2014 21:28

U hrušky začnem najprv starou dobrou zdraviu neškodnou anorganikou- prípravkami s obsahom síry. Vlani som, tak ako každú jar, dôkladne "poumýval" vinohrad Sulkou- po predchádzajúcom oškriabaní kôry na kmeňoch a s akarinózou viniča som nemal žiadne problémy. Niektorí susedia áno. Základ je zničiť prezimujúce samičky a ich vajíčka.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 9.1.2014 22:02

Předpokládám, že zimní postřik proti škůdcům dnes už nikdo nedělá. Jiná je situace v době rašení, do fáze myšího ouška. Zde je efekt ošetření proti přezimujícím škůdcům včetně roztočů nejvyšší. Proti červcům (štítenky, puklice) to je jediná trochu spolehlivá ochrana.
Loni jsem si jich včas nevšiml na stromkovém angreštu a už pak bylo na všechno pozdě. I když jsem napadené větve potom odřezal, zbytek stromku, asi 3 týdny před sklizní, "odešel".

Kdo se bojí "jedů" (olej+Insekticid), může použít v této době přírodní produkt obsažený v přípravku Rock Efect. Je to olej z jakési cizokrajné rostliny. Při důkladné pokryvnosti také dokáže vajíčka a larvy zadusit, ovšem už ne v takovém rozsahu. Mají ho zahradní centra.

Ještě k Nurelle D. Zdaleka nehubí vše. Taková mandelinka bramborová se mu v podstatě směje a někteří škůdci také. Patří k nejúčinnějším insekticidům proti krytonosci čtyřzubému a řepkovému, blýskáčku řepkovému. Tak za 2-3 měsíce to na řepkových lánech propukne až do doby, než republika začne žloutnout.
Ještě v roce 2009 měl registraci proti obalečům, mšicím, podkopníčkům v jabloních. V lese proti kůrovci.
Dnes, mimo řepky, ještě do hrachu(kyatka), máku a některých dalších plodin (např. brambory) proti mšicím jako přenašečům viróz.

host - 65.144 (?), 13.1.2014 11:08

Pane Paľo, v nemecke databazi jsem nasel pro hrusen (Birne (Pyrus communis)) a vlnovnik (Gallmilben (Eriophyidae)) akaracid Kiron, ktery se u nas bohuzel neprodava, v Nemecku ano. Tak snad jedine, kdybyste mel cestu do Nemecka. Zajimave, co mne zarazilo, v Nemecku jiz neni registrovan pripravek Sanmite (asi ho nahradil Kiron). Jsme tu proste 100 let za opicema a muzou za to obchodnici a supermarkety.

Pane Vinšálku, nevite neco o akaracidu Kiron (účinná látka 5 % Fenpyroximate), popr. kdy by mohl byt u nas registrovan ? J.R.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 13.1.2014 13:00

obchodní názvy s mohou lišit podle zemí...

Co takhle Ortus 5 SC. Bohužel je registrované jen velkobalení (viz. zde)

host - 65.144 (?), 13.1.2014 13:28

To bude ono. Ortus 5 SC je nazev vyrobce a Kiron je obchodni nnazev v Nemecku. U nas jen registrace do chmele a jadrovin, v Nemecku je registrace i pro vinnou revu, jahody, maliny, ostruziny (sviluska, roztocik jahodnikovy...). Nenasel jsem, ze by to nekde prodaval, asi si to chmelari kupuji jen pro sebe. J.R.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 13.1.2014 13:38

To bude tím "velkobalení".

Malobalení je jen u Nissorun 10 WP (viz. zde)

host - 65.144 (?), 13.1.2014 13:49

Nissorun je jen na svilusky, roztocika jahodnikoveho ani jine roztoce 'nebere', v nemecke databazi jsem Nissorun taky nenasel, zrejme zastaraly vyrobek, jsme tady proste 100 let pozadu. J.R.

host - 65.144 (?), 13.1.2014 13:59

Nissorun (hexythiazox - 10 %) se v Nemecku prodava jako Ordoval, je tam jiny vyrobce ci registrant nez u nas ... firma BASF SE, ale je jen na svilusky. J.R.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 13.1.2014 15:17

Ano, akaricid Ortus 5 SC s úč. l. fenpyroximate, je u nás registrován do jádrovin proti sviluškám. Jak dalece je účinný na vlnovníka zatím nevím, odpověď budu znát asi za 2 týdny. Působí kontaktně a požerově na všechna vývojová stádia svilušek, přičemž ovicidní účinek (vajíčka) je slabší. Vyžaduje tedy dobrou pokryvnost.

V letošním roce bude na trhu nový akaricid Masai. Působí také kontaktně a požerově, má však velmi dobré translaminární účinky (působí také na roztoče na spodní, neošetřené straně listu). Je to u nás nová účinná látka (tebufenpyrad), na kterou si roztoči ještě nevytvořili rezistenci. Patří do skupiny pyrazolů, podobně, jako např. Ortus 5 SC. Bude k dostání i v balení pro malospotřebitele.

Ortus má nižší počáteční účinnost, maximální úrovně dasahuje za 2- 3 týdny po aplikaci. Masai má velmi dobrou počáteční účinnost a rovněž rel. dlouhou dobu působení.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz