Taky jsem si vzpomněla, jak tchýně na Josefa sázela první brambory. Já jsem dávala kolem desátého dubna a to jsem měla pocit, že už je pozdě. . Touto dobou jsem měla, v normálním roce, zasetou mrkev, petržel, špenát, hrášek. No bývávalo...
u nás sa zemiaky sadili stále 1.5. to je štátny sviatok :) minulý rok bol sneh, tak sme sadili zemiaky 17.5. a keďže mám záhradu spojenú, tak ostatná zelenina sa dá sadiť až po zemiakoch (traktor), tak všetko sa sadilo až potom a do jesene všetko krásne vyrástlo. zemiaky som napr. vykopával cca 15.9. na uskladnenie a držia si kvalitu stále (red anna). kde sa tak ponáhľate? :)
Tak na Hané to jaro přichází většinou dříve než na Spiši. No a taky tady většinou málo prší, takže pokud se nechytí jarní vláha, tak se nic moc nevypěstuje.
Letošní přelom zimy a jara je opravdu podivný. Mrazové šoky nedorazily jen do střední Evropy, ale i na Balkán. Minulý týden jsem si užíval tepla. Ještě v pátek hnal ovčák své stádo naší ulicí a nemusel jsem ani vytahovat sekačku. Ovce mi bohužel ukously i kabel od teploměrného čidla, před domem. V sobotu ráno bylo +9 st. A odpoledne +23. Město vyzdobené, deštníková promenáda, čápi, kvákající žáby... V neděli přišel šok minus 6 st. A těžký sníh. Rajčata a papriky jsem odnesl do garáže na jižní okno. Musejí ještě pár dnů počkat. Zatím by živořily i v bulharském pařeništi.