Vyrustek na stromkove jabloni - co to muze byt?

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1758) - 165.146 (?)
25.3.2025 13:21

Je to genetická bradavčitá uzlovitost jabloně.Zadejte do googlu a dovíte se více.Jinak mě na foto zarazil ten bohatý výskyt lišejníků.Neškodilo by je mechanicky odstranit (úkryt pro škůdce) a občas postříkat v předjaří nebo na podzim stromečky mědí.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 103.244 (?), 25.3.2025 12:53, zobrazeno: 137x
Dobry den, Objevila jsem na stromkove jabloni naruzovely vyrustek - co to muze byt a co s tim mam delat, poradite? Viz obrazek. Moc dekuji
Vyrustek na jabloni
Vyrustek na jabloni

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1758) - 165.146 (?), 25.3.2025 13:21

Je to genetická bradavčitá uzlovitost jabloně.Zadejte do googlu a dovíte se více.Jinak mě na foto zarazil ten bohatý výskyt lišejníků.Neškodilo by je mechanicky odstranit (úkryt pro škůdce) a občas postříkat v předjaří nebo na podzim stromečky mědí.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2103) - 168.103 (?), 25.3.2025 15:39

Je to tak. Mohu jen dodat, že genetická bradavčitá uzlovitost jabloně se občas vyskytuje na slabě rostoucích jabloňových podnožích (foto 1) a také přímo na některých odrůdách jabloní, u mě např. na odrůdě Rozela (foto 2)Není třeba se obávat o zdraví stromku. Lišejník je ovšem na stromcích v posledních letech opravdu problém. zejména ve vlhčích lokalitách. Drží se v něm škůdci, vlhkost a pletiva stromku pod ním neprosperují, zejména konce větviček v spodních partiích stromků obalené lišejníkem předčasně odumírají. Lišejník se začal více prosazovat zejména po odsíření velkých tepelných elektráren, zvýšené koncetrace síry v ovzduší jeho růst potlačovaly. Vcelku účinně tak lze proti němu zasáhnout i předjarním postřikem 4% roztoku Sulky, ovšem v období ještě před naléváním pupenů. Samozřejmě ovšem lišejník ihned nezmizí, jen se jeho růst podstatně potlačí.

bradavčitá uzlovitost
bradavčitá uzlovitost
bradavčitá uzlovitost
bradavčitá uzlovitost
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025