Vhodné moderní odrůdy jabloní pro extensivní způsob pěstování na vysokokmenu
|
|
 |
 |
PavelRabek - (43) - 211.246 (?) 9.8.2016 23:21
Netroufám si s Vámi polemizovat o aktuálnosti oné knížky.
Ale o čem mohu polemizovat je naše zkušenost - na podzim zpracováváme 5 vzrostlých stromů jabloní. Nepamatuji se, že by nám to trháčkem trvalo déle jako jedno odpoledne na jeden strom i s přebráním plodů (červivé či otlučené zvlášť) a přepravou do sklepa. Naše stromy teda nejsou ty úplně obrovské (na šířku a výšku mají tak 7-8m)
Tento a minulý týden jsem po volných chvílích zpracovával 3 středně vzrostlé stromy žňovek (ty jsem nechal opadat, naházeno do odšťavňovače - drť nechám odkapat přes sítko na mošt, kaši jsem sušil ve výborné sušičce Excalibur na placky - žňovky jsou dobré na sušení a odšťavňovač mi odstraní veškeré šlupky a jádřince - placka se potom rozplývá v ústech a má příjemnou sladko-kyselou chuť. Ve 4 lidech a jako delikatesa pro návštěvy mohu garantovat, že do roka, max. do dvou (kdy má žňovka stejně přestávku) zmizí.)
Zatím se dělíme i s rodiči, takže jablka mizí. Vypijeme hodně moštu. Na jaře toho moc nezbyde. Až budou kachny/slepice, budou ty méně jakostní mizet ještě rychleji...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
PavelRabek - (43) - 211.246 (?), 9.8.2016 23:21
Netroufám si s Vámi polemizovat o aktuálnosti oné knížky.
Ale o čem mohu polemizovat je naše zkušenost - na podzim zpracováváme 5 vzrostlých stromů jabloní. Nepamatuji se, že by nám to trháčkem trvalo déle jako jedno odpoledne na jeden strom i s přebráním plodů (červivé či otlučené zvlášť) a přepravou do sklepa. Naše stromy teda nejsou ty úplně obrovské (na šířku a výšku mají tak 7-8m)
Tento a minulý týden jsem po volných chvílích zpracovával 3 středně vzrostlé stromy žňovek (ty jsem nechal opadat, naházeno do odšťavňovače - drť nechám odkapat přes sítko na mošt, kaši jsem sušil ve výborné sušičce Excalibur na placky - žňovky jsou dobré na sušení a odšťavňovač mi odstraní veškeré šlupky a jádřince - placka se potom rozplývá v ústech a má příjemnou sladko-kyselou chuť. Ve 4 lidech a jako delikatesa pro návštěvy mohu garantovat, že do roka, max. do dvou (kdy má žňovka stejně přestávku) zmizí.)
Zatím se dělíme i s rodiči, takže jablka mizí. Vypijeme hodně moštu. Na jaře toho moc nezbyde. Až budou kachny/slepice, budou ty méně jakostní mizet ještě rychleji...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
PavelRabek - (43) - 211.5 (?), 10.8.2016 7:14
Takto velké úrody nemáme. Hodně plodů opadá kvůli obaleči, všude se s trháčkem nedostanu, takže do sklepa sklidím tak 150, z nejlepších stromů 200 kg ovoce.
|
|
 |
|
 |
 |
|
PavelRabek - (43) - 211.5 (?), 10.8.2016 8:41
Resp. jsem nikdy jablka nevážil.
Proto pro představu přikládám obrázek mého typického vysokokmenu - tohle je zrovna Bojkovo obrovské - většinu této úrody (něco málo ještě opadá) očešu trháčkem (v tom mi pomáhá i horní teráska). Ten křivý strom za ním je jedna ze žňovek, která byla kdysi utlačována jiným stromem (předchozí majitel sázel moc nahusto) a kterou bych chtěl právě vyměnit za nějakou pozdně letní / raně podzimní odrůdu, kdy mám v samozásobitelství "díru".
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 10.8.2016 13:21
Dobrá poznámka. Spousta lidí shání vysokokmeny a přitom ve skutečnosti by jim vyhovoval běžně sehnatelný čtvrtkmen na bujnější podnoži, což je tento vysoký strom. P
|
|
 |
|
 |
 |
|
PavelRabek - (43) - 211.5 (?), 10.8.2016 14:01
Tady u tohoto stromu máte pravdu. Trochu mi splývá pojem bujná podnož a vysokokmen. Ten strom vzadu na rovné terásce má korunku zapěstovanou výše, zhruba ve výšce očí, celkově je podobně vysoký.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 10.8.2016 13:27
Inu já si nemyslím, že by tady bylo něco překonaného, nebo zastaralého. Ony i ty sady štíhlých vřeten dneska jsou na řez poměrně nenáročné a mohly by být taky potenciálně bezúdržbové, kdyby se nechaly dorůst do jejich maximálních rozměrů. To se ale neděje a jsou omezeny na výšku, v Itálii třeba většinou 3 m, z důvodu snadnější sklizně samozřejmě.
Srovnávat révu, broskve, nebo zřeba černý rybíz s řezem jabloní samozřejmě nelze, je to něco zcel jinýho, plodnost je totiž na jednoletém dřevě. Rád bych ještě zdůraznil, že strom, který je veden řezovým zákroky k potenciální bezúdržbovosti je něco zcela jiného, než strom nikdy neřezaný, což je moda dneška například v permakulturních kruzích. Neznamená to ani to, že v období po výchovném řezu do koruny nemohu vůbec zasáhnout, ale zasahuju dle potřeby, nikoliv paušálně všude. Jde hlavně o to, aby strom, pokud nezasáhnu vůbec, tak aby tam nabyl nějaký zásadní rozdíl. Srovnejte standartně řezané stromy- pokud nějaký rok zákrok neudělám, tak koruna funguje zcela jinak a dochází k potlačení spodnějších větví a totálně chaotickému růstu.
Dohnálek samozřejmě nemyslel totální bezzásahovost, což je pochopitelné, byl to Nej odborník přes přísně vedené tvary, kde je správný rez naprosto zásadní! Zřejmě právě proto a taky že to byl všestraně přemýšlející jedinec, tak se dokázal dostat na podstatu věci...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
 |
|
PavelRabek - (43) - 211.5 (?), 10.8.2016 7:21
Podobnou autoregulaci má zřejmě angold, proto jej asi Holovousy doporučují na vysokokmeny:
Stromy dobře plodí i na vzrůstnějších podnožích. Podíl jakostních tříd na sklizni je vysoký, protože po červnovém opadu plůdků zůstává v chocholíku vždy jen jeden plod nebo nejvýše dva plody.
Pan Vysloužil sice říká, že má na jeho zákrsku sklon ke střídání, ale možná se na bujné podnoži chová jinak...?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|