Urychlení hnití jablek
|
|
 |
 |
Berta - Stříbrný Zahrádkář (127) - 148.153 (?) 4.1.2009 17:56
Na tuhle diskuzi jsem se podívala teprve dnes, my samozřejmě také krmíme ptáčky.Nemůžeme je ohrozit tím, že by se odnaučili lovit hmyz, jak jste se Rony zmínil.Krmíme přeci jen v zimě, hlavně když mrzne.Tím jim pomáháme.Důležité je jen nezkrmovat to co nám zbylo "od stolu",ale jen to co se jim dávat má.Obrázek je Rony moc pěkný, připojuji se k Romile.Pak jsem se taky podívala na obrázky Martina-ketupa, to je prostě PARÁDA!!!Martine, poraďte mi, jestli bych mohla chovat v jedné voliéře andulky s některým z těch menších ptáčků(zebřička, chůvička ap.)Díky B.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 80.73 (?), 1.1.2009 15:54
I já krmím ptactvo nebeské, jablky, semeny, lojem...
Jablka skládkuji a krmím snimi kozy a králíky, je fakt, že žádnou velkou výživnou hodnotu nemají, ale tučné samice těžko zabřezávají a kozy se hůř kotí. Shnilá jablka dávám do hnoje, o přebytky hnoje se dělím se sousedem, měním je za oves pro zvířata, on by ho použil na zelené hnojení. Podle mne na zahradách kompost vyrábíme, a kvalitní, jde jenom o to v jakém množství. je-li zelené hmoty málo, kompost z toho nikdy nevznikne, jen dromádka zhnilé hmoty, kompost dokáže zničit i vytrvalé plevele, v dostatečném množství hmoty vznikne vysoká teplota, která ce lý proces urychluje. Dá se tomu pomoci "nastartováním" slepičákama a zakrytím černou igelitovou folií, která se používá při silážování v jamách. Uznávám jablka padají napodzim a to už mnoho zelené hmoty není. ale já zkompostuji vše s vyjímkou kořenů košťálové zeleniny Mirek
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Berta - Stříbrný Zahrádkář (127) - 148.153 (?), 4.1.2009 17:56
Na tuhle diskuzi jsem se podívala teprve dnes, my samozřejmě také krmíme ptáčky.Nemůžeme je ohrozit tím, že by se odnaučili lovit hmyz, jak jste se Rony zmínil.Krmíme přeci jen v zimě, hlavně když mrzne.Tím jim pomáháme.Důležité je jen nezkrmovat to co nám zbylo "od stolu",ale jen to co se jim dávat má.Obrázek je Rony moc pěkný, připojuji se k Romile.Pak jsem se taky podívala na obrázky Martina-ketupa, to je prostě PARÁDA!!!Martine, poraďte mi, jestli bych mohla chovat v jedné voliéře andulky s některým z těch menších ptáčků(zebřička, chůvička ap.)Díky B.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 59.171 (?), 13.9.2012 16:17
Mohou se padaná jablka zaorat? Děkuji za odpověď
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 13.9.2012 17:31
Aby se jablka rozložila, musejí projít fermentací - kvašením, hnitím, tlením (procesy jsou to chemicky podobné). Aby k tomu došlo je potřeba narušit integritu plodu - biologicky (hlodavci, hmyz), případně fyzikálně - mechanicky nebo mrazem. Necháte-li jablka ležet v trávě, mrazem se naruší, rozpadnou a na jaře po deštích mnohdy zmiznou. To nelze praktikovat v upravené zahradě, ale ve starých opuštěných sadech se to stává. Když neporušená jablka zapravíte do kompostu nebo hlouběji zaoráte, ochráníte je před mrazem a na jaře je můžete vykopat - podobně jako Rony z kompostu - netknutá. Pokud plody před zaoráním podrtíte, půda je stráví.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|