Topaz
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 1.3.2014 11:28
Jak jsem psal, tak rubínových odrůd není nikdy dost, ale všeho moc škodí. Už ani ty svoje Bohemie nemůžu dojíst. Jsou ale stále velmi chutné, i když už sušší. Až teď jsem se konečně dostal ke konzumaci svých Topazů. I přes to, že navinulejší a ostřejší chuť nemusí každému vyhovovat, tak ta vysoká šťavnatost Topazu je tedy báječná. V tomto ohledu musím souhlasit s panem Vinšálkem. Ten osvěžující pocit po snědení takto šťavnatého jablka je v tuto dobu opravdu silný. Jaké, že jste to nabízel odrůdy, které jsou takto vysoce šťavnaté v tomto období, pane Vinšálku? Ale nemohu si stěžovat na šťavnatost žádných zde vypěstovaných jablek, i když jsou už teď za svým zenitem konzumní zralosti. Naopak jablka vypěstovaná na Svitavsku byla na tom se svojí šťavnatostí podstatně hůře (leden, únor). Není to ovlivněno množstvím srážek v minulém roce? Jak jsem říkal, tak zde rozhodně žádné sucho nebylo.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jakub Kollár - (41) - 221.2 (?), 23.2.2014 12:33
Dobrá úvaha to je, ale ak je to nejaká virová nákaza tak sa už (myslím) "vyliečiť" nedá(nakoľko by bolo nákladné zistiť o aký vírus sa jedná). Zdroj nákazy môže byť aj hmyz, ale "chyba" sa mohla stať už v škôlke, a to naočkovaním už chorého materiálu. Príznak je už samotná nekvalita a nechuť plodov.
Záver: Ak je to vírus, tak by som sa toho stromu čo najskôr zbavil aby sa nákaza ako napísal p. Paľo nepreniesla na zdravé stromy.
S pozdravom JK
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 1.3.2014 11:28
Jak jsem psal, tak rubínových odrůd není nikdy dost, ale všeho moc škodí. Už ani ty svoje Bohemie nemůžu dojíst. Jsou ale stále velmi chutné, i když už sušší. Až teď jsem se konečně dostal ke konzumaci svých Topazů. I přes to, že navinulejší a ostřejší chuť nemusí každému vyhovovat, tak ta vysoká šťavnatost Topazu je tedy báječná. V tomto ohledu musím souhlasit s panem Vinšálkem. Ten osvěžující pocit po snědení takto šťavnatého jablka je v tuto dobu opravdu silný. Jaké, že jste to nabízel odrůdy, které jsou takto vysoce šťavnaté v tomto období, pane Vinšálku? Ale nemohu si stěžovat na šťavnatost žádných zde vypěstovaných jablek, i když jsou už teď za svým zenitem konzumní zralosti. Naopak jablka vypěstovaná na Svitavsku byla na tom se svojí šťavnatostí podstatně hůře (leden, únor). Není to ovlivněno množstvím srážek v minulém roce? Jak jsem říkal, tak zde rozhodně žádné sucho nebylo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 194.144 (?), 26.8.2014 19:39
Nereaguji na nikoho konkretního a nejen k Topazu. Já jej mám také, chutná mi pokud se týká plodnosti-některý rok uroda je větší jiný menši. To ale je běžné u většiny odrůd. Jak již mnohokrát v různých diskuzích bylo přpuštěno, každému chutná něco. Co je ale myslím ke škodě a s čím nesouhlasím, že se zde i někde jide diskuze zvrhne k napadání. Podle mne by bylo lepší psát k odrůdě nikoli proti člověku. Jako bývalému matematikovi mi lépe sedí dokazování problematiky, nikoli člověk opačného názoru-není přece náš nepřítel. Navíc každá lokalita může mít jiné výsledky. Vždyť je tolik okolností, které mají na pěstování vliv.Ať jsou to okolnosti známé poznané nebo naopak.. Proč tolik vášní? Vášeň pro odrůdu uznávám, ale proti lidem jiného názoru nikoli-je to na škodu nastoleného problému. Proto přátelé sadaři vzhůru ke stromečkům. Rudolf
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 49.88 (?), 26.5.2014 16:17
Mně odešel zakoupený Topaz na M9 po 4 letech, podezíral jsem hryzce. Zachráníl jsem pár roubů na semenáči, odešel po 6 letech.
Teď jej mám na 10 semenáčích a zatím roste a plodí - ostře jej sleduji a přemýšlím o náhradním cv. J.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.70 (?), 26.5.2014 19:21
Nedavno som pisal o Topaze, rodiacom drobne a nechutne plody. Pritom som nepozoroval ziadnu chorobu. Na jar som ho prestepil a na taznych vyhonkoch su zvacsene palistky. Mam obavu, aby to nebola fytoplazmoza-proliferacia. To by som ho musel zlikvidovat, ze? Ale metlovitost vyhonkov nie je. Zasielam foto, prosim o radu, s pozdravom Marian
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.70 (?), 26.5.2014 19:24
este 1 foto
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 26.5.2014 19:48
Ať dělám,co dělám,nic nevidím.Asi se Vám zhroutil svět v obraze,...protože jsou stromky ležmo, zahaléné v ponurém černém hávu.Nevěšte hlavu, ještě není vše ztraceno.Ráno moudřejší večera,...uvidíte,...hned jak se rozední, zpracujte reálné snímky té pogromy v jasnějších barvách, a než je budete publikovat, zvolte natočení doprava.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 29.5.2014 16:44
Topaz, který mám naroubovaný na Spartanu, žádnými nekrózami dřeva ani ničím jiným netrpí. Dnes už tento roub vytváří silný kmen a není už dávno poznat, kde se vlastně nachází místo naroubování. Roub přináší standartně velké plody, typické pro tuto odrůdu. Zdrobňování a (ne)chutné plody přinášel naroubovaný na jiném stromě, kde jsem ho už částečně vyřezal. Myslím, že tato chuťově výborná a poměrně dlouho skladovatelná odrůda (zde do začátku května), si zaslouží určitou trpělivost s pěstováním. Například nevzdávat se při zdrobňování plodů, ale zkoušet roubovat jinde, či zkoušet jiné podnože. Na dlouhé skladování je samozřejmě zapotřebí vhodné skladovací místo. Pak dosáhnete dlouhé skladovatelnosti při zachování šťavnatosti a dlouhotrvající svěží navinulé až navinule sladké "rubínové" chuti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|