Topaz



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 57.250 (?)
14.11.2013 12:28

Neznám chutnější "rezistentní" odrůdu, než je Topaz.

U nás je tedy chutnější odrůdou -  navíc Topazu vzhledem podobnou - Rubinola.  V chladnější poloze je i její trvanlivost dlouhá a chuť méně ostrá. Topaz je ale plodnější.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 76.135 (?), 11.11.2013 22:17

Zdravím

Vážený p. Petře z Pardubic. Je vidět, že jsme u Vás rýply do vosího hnízda. Říkám to nerad, ale moje zkušenost s Topazem je z praxe a né ze zaujatosti. měl jsem na starost stíhlá vřetena Topazu na 3 řadách po 100 m a několikrát jsem ho pěstoval na zahradě a bavil se o něm u klientů, kterým stříhám stromy.Ale zkušenost s touto odrudou na opavsku je bohužel taková jakou jsem posal. To buďte rád, že jste neviděl u nás někdy odrůdy s hrubou slupkou po napadení sazovitostí! Plody vypadaly jak vytažené z komína. Od té doby co nám pravičáci zlikvidovali prúmysl v Ostravě tak nám plody více trpí houbovými chorobami a to nemluvě aji o rzi na hrušni.

Blahopřeji Vám!  trefil jste moji husu. Ano u mě je lepší Denár než Vámi vychvalovaná Produkta, která se u nás vyrovná chuti PVC. Zvonkové je dobré a chuťově zajímavé ,protože vydrží až do května i ,když trpí na sazovitost a má noblesní tvar plodu. Rozhodně z těch pozdních plodú je chuťově lepší než Idared a Topaz se toho ani nedožije. Topaz se ani nedožije Idaredu a to nemluvě o vynikající konzervě Booscopskému. A zase i Booscopské trpí silně sazovitostí, ale to mu na skladovatelnosti vúbec nic neubere. Já chápu a to musíme brát i všichni na zřetel, že Čechy jsou jinné než Morava a jinné než Slovensko.  A zde je ta pravda těch odrud. Letos spousta mojich kolegú proklely Topazy, Rubinoly, Rajky na napadení strupovitosti. Letos bylo u nás dlouho studené a mokré jaro. Silně citlivé odrudy na strupovitost zčernaly nebo byly drobné. Je zajímavé, že u nás v kraji hlavně svítily plody Rubínu, Jaderničky, Jonathánu, Astrachánu... Je zajímavé, že většinou středně odolné odrudy byly letos pěkné a kvalitní.  U Vámi zmiňovaných Bohemií už delší dobu pozoruji, že jsou odolnější na strupovitost zejména ta žlutá mutace oproti Rubínu a i skladovatelnost si podržují stále delší oproti matečné odrudě Rubín, která se pomalu sklouzává k raně podzimním až na jihu letním odrůdám. Degustace na zahradě Čech je toho jasným svědkem, kde z jasných dúvodú vyhrává Bohémie, když u nás se v tu samou dobu nedá do ní ani kousnout na tož degustovat. Rozhodně se s Vámi klidně i vsadím jestli se toho dožiju, že Topaz se ani nedostane do kategorie odrud okrajového významu a zmizne tak jako 90% nových odrud v propadlišti dějin a modních trendů. Už teď mi začíná vadit jak si pomalu nikdo nekupuje natož vzpomene na Rubín a i Bohémie se začíná zamlčovat . Múžu Vám klidným srdcem říci, že letos nevidím na opavsku Topaz vúbec v prodeji. Pro mě je spousta odrud chuťově lepší než Topaz. Já si raději kousnu do Rubínu, Vandy, McIntosh, Jonathan, Jonagold, Rubinoly, Matčino, Jaderničky, Parmény zl.,  Mě v Topazu vadí střížovická pachuť a kyselost pominu li jeho pěstitelské neduhy.

sadař vlada

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 151.26 (?), 13.11.2013 2:02

Oveľa radšej by som sa vyjadril k príspevku p.Vladislava, ktorý bol tentoraz dlhý, ale pre mňa nesmierne hodnotný. Vždy som v minulosti zdôrazňoval, že p. Vladislav spolu s p. Vlastimilom a p.Jurajom (škoda, že sa p.Kafka dlho neozval) patria na fóre k jabloniarskej elite. Zaujal ma napr. výskyt sadzovitosti plodov po likvidácii ostravského priemyslu alebo pochopenie rozdielnosti podmienok pestovania v Česku, na Morave a na Slovensku. V otázke budúcnosti Topazu by som však nebol taký pesimista. Ak časom dôjde z určitých dôvodov k jeho zániku, už iba fakt, že bol použitý do mnohých vydarených krížení, svedčí o jeho výnimočnosti. Výrazná (pre mňa harmonická) chuť Topazu však zatiaľ ostáva neprekonaná. Angličanom, Holanďanom či Nemcom bude istotne chutiť aj v budúcnosti.cheeky

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 13.11.2013 8:49

Já tedy ve slovech Petra z P. žádné nevybíravé výrazy ani bezskrupulozní lhaní nenašel. Z obsáhlých příspěvků pánů Kaněry a Paĺa jsem vyrozumněl,  že si jeden druhého váží a na Topaz mají názor poměrně odlišný.
   Z článku Ing. Bočka jsem si odnesl hlavní myšlenku, že bychom neměli zapomínat a opouštět staré odrůdy, které jsou  nejen v kraji osvědčené, ale taky nosilteli cenných genů včetně odolnosti k chorobám. A šmahem je nenahrazovat sortami jako Braeburn či Pink Lady  jen proto, že v regálech vypadají tak lákavě.

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 151.42 (?), 13.11.2013 19:06

Negatívny postoj p.Milośe k odrodám Braeburn a Pink Lady nie je našťastie smerodatný a nerozhoduje o rozšírení týchto kvalitných odrôd medzi záhradkármi. "Šmahem" toto šírenie istotne neprebieha, obava nie je na mieste. Vo veľkom sa na Slovensku pestuje Braeburn napr. na Považí, ktoré nepatrí medzi najteplejšie lokality. Ak je na Svitavsku poloha menej teplá a menej vhodná na pestovanie týchto chutných odrôd, plne chápem dôvody jeho stanoviska.

Rozdielny názor na odrodu alebo inú problematiku nemôže byť prekážkou vzájomnej úcty medzi diskutujúcimi. Nevidím na tom nič neprirodzeného.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 13.11.2013 20:38

Jasně. Já jenom, že autorem tohoto výrazu je pan Polehla. smiley

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 14.11.2013 8:30

Jako bych měl pocit jistého dežavý - organizovaný klan, nemilosrdné potlačování,  to jsou mi věci. Na rozdíl od pisatele nejsem rád, kam diskuse došla. Vytrácí se racio a o jabkách toho tu je pomálu. K tématu. Topaz jsem kdysi koupil, sežral ho zajíc. Tak jsem koupil bedýnku (bez průkazu původu) na ochutnání. Nezujal mně, pokud si pamatuju, poměrně fádní a pro mne dosti kyselá chuť. Byl-li to Topaz. Nevím, proč o tom tolik emocí. 

                     
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 14.11.2013 11:01

Jedna odrůda chutná jednomu a druhému zase ne, u jednoho plodí nádherné plody, druhý s ní není spokojený, ale to není důvod k vzájemnému osočování, důležité je vyměňovat si svoje i negativní zkušenosti.
Proto zpátky k Topazu. Byla to odrůda, kterou jsem chtěl mít na své zahradě, ale bohužel se mi její pěstování nedaří, pravděpodobně proto, že jsem ji rouboval na starší strom na podnoži, se kterou si nerozumí. Letorosty Topazu na to reagovaly chlorózami a to tak silnými, že horní listy byly zcela žluté. Pokud se plody vyskytly, byly malé a postižené různými deformacemi. Ve stejném období a na stejný strom jsem rouboval Angold a Sirius. U nich není po chlorozách ani památky, plody jsou zcela normální velikosti a tvaru pro danou odrůdu. Proto už Topaz na své zahradě nemám.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 14.11.2013 11:37

Neznám chutnější "rezistentní" odrůdu, než je Topaz. Jeho velkou předností je, že plody vydrží do března až dubna velmi chutné, aromatické i šťavnaté. Že občas zdrobňuje, naroubovaný na určité odrůdy či podnože, na tom nic nemění. Určitě však nehodlám "chrlit síru" na jeho odpůrce a rozdílné názory nemají žádný vliv na moji vysokou oblibu této odrůdy. Příznivcům Topazu zdar a "neklesejte na mysli". yes

                     
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 14.11.2013 12:19

"Neznám chutnější "rezistentní" odrůdu, než je Topaz. Jeho velkou předností je, že plody vydrží do března až dubna velmi chutné, aromatické i šťavnaté. Že občas zdrobňuje, naroubovaný na určité odrůdy či podnože, na tom nic nemění"
Pro mne je ale tato vlastnost (zdrobňování, chlorózy" dost důležitá. Raději si s chutí kousnu do jeho potomka,(Sirius), který u mne těmito problémy netrpí a chuť má vynikající. 

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 57.250 (?), 14.11.2013 12:28

Neznám chutnější "rezistentní" odrůdu, než je Topaz.

U nás je tedy chutnější odrůdou -  navíc Topazu vzhledem podobnou - Rubinola.  V chladnější poloze je i její trvanlivost dlouhá a chuť méně ostrá. Topaz je ale plodnější.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika