termín sklizně



Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?)
1.10.2008 8:14

S termínem sklizně mívám vždyzky problém, ono se to dozrávání rok od roku může lišit i o několik týdnů.  Řídím se tím,  že jablka už tak trochu vypadají jako zralá a že jdou přiměřeně snadno utrhnout, jak psal někdo výše.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 136.16 (?), 26.9.2008 9:57, zobrazeno: 22128x

Zajímalo by mne, jak určujete termín sklizně, aby jablko bylo co nejchutnější, dlouho vydrželo atd, kdy je to pravé teď.Jestli podle literatury, hnědých jader, souseda,nebo opadu plodů.Děkuji.Pepík

   
host - 175.250 (?), 26.9.2008 21:46

To co si myslíte se označuje "sklizňová zralost" a určuje se velmi obtížně, neboť často vyžaduje praktické zkušenosti a odborné posouzení několika znaků společně (např. barvy slupky, konzistence dužiny, chuti a pod). Tolik citace z knihy "Pěstování jabloní", A. Dvořák. Dále jsou vyjmenovány metody určení sklizňové zralosti a jeich popis

a) soudržnost stopky plodu s plodonošem

b) vybarvování semen

c) vybarvení plodu

d) pevnost dužiny

e) chemický rozbor

Není to možné všechno zde opsat bylo by to obsáhlé, omlouvám se.

      
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 26.9.2008 21:52

Pánové, vy na to jdete příliš odborně.  Já vždycky jablko utrhnu a ochutnám.  Většinou podle chuti poznám, zda je již zralé.   Zdravím - Daniela.

         
host - 161.138 (?), 26.9.2008 22:52

Paní Danielo takhle zralost jablka určitě nepoznáte. Všimněte si v popisech odrůd bývá popsána sklizňová zralost a konzumní zralost. Některá jablka můžete jíst ze stromu (letňáky), ale některá jablka, která se sklízí v září aříjnu se dají konzumovat taky až v březnu. To, že jablka padají taky není měřítkem (na př. Welsy se sype, aniž by byly všechny plody zralé. Taktéž Matčino - propadnou ty nejlepší plody a uvnitř koruny zbydou ty méně vyzrálé). Ani popisovaná doba sklizňové zralosti není stejná v teplých, či chladnějších oblastech. Já zkouším sklizňovou zralost jablek   tak, že plod uchopím prsty a zkusím ho vyvrátit (netrhat) směrem vzhůru. Stopka zralého plodu se s mírným chrupnutím oddělí v místě, kte je srostlá s plodonošem - Nepřelomí se, nevytrhne se z plodu jen se sama pustí. Samozřejmě to je jedno z měřítek. Další tmavá jádra, vybarvení a pod. jak je uvedeno v předchozích odstavcích. Jenom snad do toho chemického rozboru bych to nepřeháněl. S pozdravem! Pavel Skála

            
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 27.9.2008 9:33

Pane Skála, děkuji za odborný výklad.  Už jsem tady jednou psala, že stromům moc nerozumím - a vidím, že se ještě mám co učit. Ono to vypadá jednoduše a přitom je to taková věda. Trochu jsem si z toho dělala legraci a nyní vidím, že je to opravdu složité.  Tak už vám do toho nebudu kecat!!!  Zdravím - Daniela.

               
host - 130.20 (?), 1.10.2008 6:57

Danielo, jen do toho "kecejte",  "vědců" je dost a humoru málo. Dlouhá léta jsme se na toto téma přeli s tchánem - on chtěl trhat hodně brzy, já hodně dlouho. Dokonce jsem nosil svoje jablka kamarádovi - jeho tchán také trhal brzy a nešlo to jíst. Podtržení je nutné i u velkoprodukce.Příliš brzo utržená jablka hodně dlouho vydrží: Hlavně proto, že nejdou jíst. V popisech odrůd je orientačně uvedené doba sklizňové zralosti, ale - podnož, lokalita, stanoviště, množství plodů a roční průběh počasí - to vše dělá divy. I zatravněný pozemek a jeho sklon může z Ontaria udělat červené jablko. V tomto směru není univerzální recept. Sledovat, zkoušet, vybarvené plody zvláště s osluněnou stopkou protrhávat, ochutnávat - o to jde, to je radost zahrádkáře i mlsných jazýčků. A že některé odrůdy, zejména pozdě zimní a nakyslé, musí dozrát ve sklepě, na to přijde každý sám. Dobrou chuť a stálý úsměv na tváři přeje Z.

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 1.10.2008 8:03

Je to přesně tak, jak píšete. Univerzální recept na optimální sklizňovou zralost není.  Některé podzimní odrůdy jsou nejlahodnější, když dokonale dozrají na stromě - Matčino, Grávštýn, Čistecké, aj., i když se tím zkrátí zralost konzumní.  Jiné je třeba sklidit zavčas - Wealthy, Český ráj, jinak je sklidíme ze země. Pozdní zimní jablka se obvykle trhají co nejpozději - Idared, Golden, Zvonkové, jinak bude jejich chuť nedokonalá. Jiná naopak - Smiřické, Spartan, Denár, Melodie aj. je třeba sklízen ne zcela zralé, jinak ztratí trvanlivost i svěží chuť. 
   Prakticky všechny odrůdy sklízím postupně - získám plody poněkud rozdílné skladovatelnosti i chuti, ty pozdější stihnout dorůst a dobarvit

                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 1.10.2008 9:35

Pane Miloši,  jak všechna ta jablka skladujete?  A jak dlouho Vám vydrží?  Zdravím - Daniela.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 1.10.2008 10:23

Jablka skladujeme v kamenném sklepě pod kuchyní. Sklep měl dva protilehlé průduchy směřující ven, které zajistily cirkulaci vzduchu i optimální teoplotu. Bohužel, před lety, v rámci přestavby domu, se jeden z průduchů dostal vyústěním na verandu a jablka již nevydrží do nových, jako dřív. Sklepu taky trvá déle, než na podzim vychladne. Proto se jablka na uskladnění - tu poslední várku - snažím sklízet co nejpozději, klidně až v listopadu. Některá, jako Idaredy,  třeba až po opadu listí, pokud samy nepadají. V některých letech, pravda, namrznou, ale ne vždy a ne všechny. Ranní mrazíky jablkům nevadí, naopak se lépe vybarví.
   Většinu jablek beztak rozdám nebo zmoštuji. Jablka vydrží - asi jako všem - do nového ovoce, kdy už o jejich konzumaci ztratíme zájem.

   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 1.10.2008 8:14

S termínem sklizně mívám vždyzky problém, ono se to dozrávání rok od roku může lišit i o několik týdnů.  Řídím se tím,  že jablka už tak trochu vypadají jako zralá a že jdou přiměřeně snadno utrhnout, jak psal někdo výše.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika