termín sklizně
|
|
|
|
host - 130.20 (?) 1.10.2008 6:57
Danielo, jen do toho "kecejte", "vědců" je dost a humoru málo. Dlouhá léta jsme se na toto téma přeli s tchánem - on chtěl trhat hodně brzy, já hodně dlouho. Dokonce jsem nosil svoje jablka kamarádovi - jeho tchán také trhal brzy a nešlo to jíst. Podtržení je nutné i u velkoprodukce.Příliš brzo utržená jablka hodně dlouho vydrží: Hlavně proto, že nejdou jíst. V popisech odrůd je orientačně uvedené doba sklizňové zralosti, ale - podnož, lokalita, stanoviště, množství plodů a roční průběh počasí - to vše dělá divy. I zatravněný pozemek a jeho sklon může z Ontaria udělat červené jablko. V tomto směru není univerzální recept. Sledovat, zkoušet, vybarvené plody zvláště s osluněnou stopkou protrhávat, ochutnávat - o to jde, to je radost zahrádkáře i mlsných jazýčků. A že některé odrůdy, zejména pozdě zimní a nakyslé, musí dozrát ve sklepě, na to přijde každý sám. Dobrou chuť a stálý úsměv na tváři přeje Z.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.16 (?), 26.9.2008 9:57, zobrazeno: 22131x
Zajímalo by mne, jak určujete termín sklizně, aby jablko bylo co nejchutnější, dlouho vydrželo atd, kdy je to pravé teď.Jestli podle literatury, hnědých jader, souseda,nebo opadu plodů.Děkuji.Pepík
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.250 (?), 26.9.2008 21:46
To co si myslíte se označuje "sklizňová zralost" a určuje se velmi obtížně, neboť často vyžaduje praktické zkušenosti a odborné posouzení několika znaků společně (např. barvy slupky, konzistence dužiny, chuti a pod). Tolik citace z knihy "Pěstování jabloní", A. Dvořák. Dále jsou vyjmenovány metody určení sklizňové zralosti a jeich popis
a) soudržnost stopky plodu s plodonošem
b) vybarvování semen
c) vybarvení plodu
d) pevnost dužiny
e) chemický rozbor
Není to možné všechno zde opsat bylo by to obsáhlé, omlouvám se.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.138 (?), 26.9.2008 22:52
Paní Danielo takhle zralost jablka určitě nepoznáte. Všimněte si v popisech odrůd bývá popsána sklizňová zralost a konzumní zralost. Některá jablka můžete jíst ze stromu (letňáky), ale některá jablka, která se sklízí v září aříjnu se dají konzumovat taky až v březnu. To, že jablka padají taky není měřítkem (na př. Welsy se sype, aniž by byly všechny plody zralé. Taktéž Matčino - propadnou ty nejlepší plody a uvnitř koruny zbydou ty méně vyzrálé). Ani popisovaná doba sklizňové zralosti není stejná v teplých, či chladnějších oblastech. Já zkouším sklizňovou zralost jablek tak, že plod uchopím prsty a zkusím ho vyvrátit (netrhat) směrem vzhůru. Stopka zralého plodu se s mírným chrupnutím oddělí v místě, kte je srostlá s plodonošem - Nepřelomí se, nevytrhne se z plodu jen se sama pustí. Samozřejmě to je jedno z měřítek. Další tmavá jádra, vybarvení a pod. jak je uvedeno v předchozích odstavcích. Jenom snad do toho chemického rozboru bych to nepřeháněl. S pozdravem! Pavel Skála
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.20 (?), 1.10.2008 6:57
Danielo, jen do toho "kecejte", "vědců" je dost a humoru málo. Dlouhá léta jsme se na toto téma přeli s tchánem - on chtěl trhat hodně brzy, já hodně dlouho. Dokonce jsem nosil svoje jablka kamarádovi - jeho tchán také trhal brzy a nešlo to jíst. Podtržení je nutné i u velkoprodukce.Příliš brzo utržená jablka hodně dlouho vydrží: Hlavně proto, že nejdou jíst. V popisech odrůd je orientačně uvedené doba sklizňové zralosti, ale - podnož, lokalita, stanoviště, množství plodů a roční průběh počasí - to vše dělá divy. I zatravněný pozemek a jeho sklon může z Ontaria udělat červené jablko. V tomto směru není univerzální recept. Sledovat, zkoušet, vybarvené plody zvláště s osluněnou stopkou protrhávat, ochutnávat - o to jde, to je radost zahrádkáře i mlsných jazýčků. A že některé odrůdy, zejména pozdě zimní a nakyslé, musí dozrát ve sklepě, na to přijde každý sám. Dobrou chuť a stálý úsměv na tváři přeje Z.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 85.27 (?), 1.10.2008 8:03
Je to přesně tak, jak píšete. Univerzální recept na optimální sklizňovou zralost není. Některé podzimní odrůdy jsou nejlahodnější, když dokonale dozrají na stromě - Matčino, Grávštýn, Čistecké, aj., i když se tím zkrátí zralost konzumní. Jiné je třeba sklidit zavčas - Wealthy, Český ráj, jinak je sklidíme ze země. Pozdní zimní jablka se obvykle trhají co nejpozději - Idared, Golden, Zvonkové, jinak bude jejich chuť nedokonalá. Jiná naopak - Smiřické, Spartan, Denár, Melodie aj. je třeba sklízen ne zcela zralé, jinak ztratí trvanlivost i svěží chuť.
Prakticky všechny odrůdy sklízím postupně - získám plody poněkud rozdílné skladovatelnosti i chuti, ty pozdější stihnout dorůst a dobarvit
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 85.27 (?), 1.10.2008 10:23
Jablka skladujeme v kamenném sklepě pod kuchyní. Sklep měl dva protilehlé průduchy směřující ven, které zajistily cirkulaci vzduchu i optimální teoplotu. Bohužel, před lety, v rámci přestavby domu, se jeden z průduchů dostal vyústěním na verandu a jablka již nevydrží do nových, jako dřív. Sklepu taky trvá déle, než na podzim vychladne. Proto se jablka na uskladnění - tu poslední várku - snažím sklízet co nejpozději, klidně až v listopadu. Některá, jako Idaredy, třeba až po opadu listí, pokud samy nepadají. V některých letech, pravda, namrznou, ale ne vždy a ne všechny. Ranní mrazíky jablkům nevadí, naopak se lépe vybarví.
Většinu jablek beztak rozdám nebo zmoštuji. Jablka vydrží - asi jako všem - do nového ovoce, kdy už o jejich konzumaci ztratíme zájem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|