Strupovitost jabloní - mám stromky zlikvidovat?



host - 180.241 (?)
11.9.2010 11:04

Já mám zahradu, tam mám jabloně a jen v podstatě prořezávám větve a sklízím jablka. Strupovitost tam mám taky, ale jen na plodech a tak do cca 10 % plodů, takže to není problém. Nezpozoroval jsem žádný rozdíl ve strupovitosti, když pohrabu listí na podzim nebo když nepohrabu vůbec. Já jsem v podhůří, na zahradě mám spíš jílovitou půdu. Kolikrát si vyjdu do hor a pozoruji stromy jabloní, co tam vyrostly zřejmě z náhodně odhozených ohryzků ještě v mnohem horší půdě a nijak neošetřovány prosperují.  Akorát že to jsou všechni podle zahradních měřítek polokmeny a vysokokmeny, výška od 4 - 6 metrů výše. Zákrsky na málo vzrůstných podnožích mně na zahradě živoří a v horách by už vůbec nepřežily. Zákrsky jsou do nížiny do kvalitní hluboké půdy, jinde ne.

Taky nechápu, proč se tady furt operuje s nějakými chemickými postřiky na jabloně. Jabloně jsou tady v tom klimatickém pásmu původní, jsou na příslušné klima a na půdu přizpůsobeny.  Pokud se toto respektuje, nepěstují se všelijaké nepřirozené uměliny, jako jsou u jabloní zákrsky nebo obecně tvary vysoké jen do dvou metrů, ale přirozeně vysoké stromy, budou u nás jabloně plodit spolehlivě prakticky všude, od nížin až po hory, kromě snad extrémních poloh, jako jsou vrcholky nejvyšších našich hor.  A přirozená odolnost takových jabloní se za cenu několika procent odpadu vyrovná zatím se všemi běžnými chorobami, chalupář pěstující pár jabloní pro svou spotřebu vůbec nemusí na žádnou chemii ani sáhnout.  Nemám nic proti chemii, ale na průměrné pěstování pro vlastní spotřebu je chemie úplně zbytečná, pokud se vyberou správné odrůdy a pěstují správným způsobem.

Postřiky jsou u nás hlavně pro velkovýrobce jablek. Těch několik procent, které z úrody postřiky zachrání, jsou u velkovýrobce v ekonomice zatraceně znát Plus navíc se musí respektovat to, že ve velkých sadech s monokulturou stejných odrůd se choroby šíří mnohem snadněji než v zahradách a tudíž přirozená odolnost jabloní by selhala. A pokud se pěstují jabloně v malých tvarech, zákrscích nebo dokonce jednoprutových tvarech, je dosažená produkce jablek na plochu (na příslušně kvalitní půdě) mnohem větší než v přirozených tvarech, stromcích několik metrů vysokých, ale citlivost na choroby je taky mnohem větší a tudíž chemická ochrana nezbytná.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 180.241 (?), 11.9.2010 11:04

Já mám zahradu, tam mám jabloně a jen v podstatě prořezávám větve a sklízím jablka. Strupovitost tam mám taky, ale jen na plodech a tak do cca 10 % plodů, takže to není problém. Nezpozoroval jsem žádný rozdíl ve strupovitosti, když pohrabu listí na podzim nebo když nepohrabu vůbec. Já jsem v podhůří, na zahradě mám spíš jílovitou půdu. Kolikrát si vyjdu do hor a pozoruji stromy jabloní, co tam vyrostly zřejmě z náhodně odhozených ohryzků ještě v mnohem horší půdě a nijak neošetřovány prosperují.  Akorát že to jsou všechni podle zahradních měřítek polokmeny a vysokokmeny, výška od 4 - 6 metrů výše. Zákrsky na málo vzrůstných podnožích mně na zahradě živoří a v horách by už vůbec nepřežily. Zákrsky jsou do nížiny do kvalitní hluboké půdy, jinde ne.

Taky nechápu, proč se tady furt operuje s nějakými chemickými postřiky na jabloně. Jabloně jsou tady v tom klimatickém pásmu původní, jsou na příslušné klima a na půdu přizpůsobeny.  Pokud se toto respektuje, nepěstují se všelijaké nepřirozené uměliny, jako jsou u jabloní zákrsky nebo obecně tvary vysoké jen do dvou metrů, ale přirozeně vysoké stromy, budou u nás jabloně plodit spolehlivě prakticky všude, od nížin až po hory, kromě snad extrémních poloh, jako jsou vrcholky nejvyšších našich hor.  A přirozená odolnost takových jabloní se za cenu několika procent odpadu vyrovná zatím se všemi běžnými chorobami, chalupář pěstující pár jabloní pro svou spotřebu vůbec nemusí na žádnou chemii ani sáhnout.  Nemám nic proti chemii, ale na průměrné pěstování pro vlastní spotřebu je chemie úplně zbytečná, pokud se vyberou správné odrůdy a pěstují správným způsobem.

Postřiky jsou u nás hlavně pro velkovýrobce jablek. Těch několik procent, které z úrody postřiky zachrání, jsou u velkovýrobce v ekonomice zatraceně znát Plus navíc se musí respektovat to, že ve velkých sadech s monokulturou stejných odrůd se choroby šíří mnohem snadněji než v zahradách a tudíž přirozená odolnost jabloní by selhala. A pokud se pěstují jabloně v malých tvarech, zákrscích nebo dokonce jednoprutových tvarech, je dosažená produkce jablek na plochu (na příslušně kvalitní půdě) mnohem větší než v přirozených tvarech, stromcích několik metrů vysokých, ale citlivost na choroby je taky mnohem větší a tudíž chemická ochrana nezbytná.

            
host - 155.12 (?), 11.9.2010 13:24
To je hezké, ale já nemám 25-30 m2 na jednu jabloň a plošinu na česání z pětimetrových výšek! Mirek
               
host - 235.249 (?), 11.9.2010 16:10

Tak pěstujte rybíz.

                  
host - 155.12 (?), 11.9.2010 20:28
Rybíz by byl moc nařídko. Mirek
               
host - 180.241 (?), 18.9.2010 22:50

Přirozená velikost jabloní je prostě několikametrový stromek, s tím nikdo nic nenadělá. A právě v přirozeném tvaru má jabloň nejvyšší odolnost proti nemocem a umí v případě správné odrůdy plodit v naší republice skoro všude. Zákrsky do těch dvou metrů výšky jsou jen pro dobrou půdu a dobré podmínky v podhůří a v nížinách a intenzívně tvarované jabloně jsou na tom kvůli tomu tvarování ještě hůř.

Co se týká výšky, ze země není problém obsluhovat obírák na nejméně třímetrové tyči, takže ze země se oberou jablka až do výšky takových 5 metrů. A ze žebříku ještě vyšší.

            
host - 235.249 (?), 11.9.2010 16:08

Jabloně u nás nejsou původní, původní jsou u nás hrušně. Jabloň pochází ze střední Asie.

   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 10.9.2010 11:52

Golden se do hor opravdu nehodí. ten raději vykopejte. Najděte odrůdy vhodné do vyšších poloh, i zde na fóru je několik doporučení. Měl jsem velmi dobré zkušenosti s Rubínem, 550 m a téměř bez strupovitosti, bohužel jej sežral zajíc.

      
host - 133.163 (?), 10.9.2010 12:12
Děkuji za odpovědi, jen pro upřesnění, já jsem z jihu JM - BV, tzn. samá rovina. Bohužel řazení přízpěvků a reakcí není zrovinka ideální, mnohdy není poznat ke kterému přízpěvku je reakce. Mirek
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 147.108 (?), 10.9.2010 17:28

Reagoval jsem na původní, první.

      
host - 180.241 (?), 11.9.2010 11:12

Nemůžu říct jednoznačně, že se Golden do hor nehodí. Podle mých zkušeností se Golden jednoznačně nehodí do zastíněných poloh s malým množstvím slunce, tam produkuje plody chutí silně podobné extrémně podtrženým "polystyrenovým" Goldenům z Austrálie prodávaných v některých supermarketech. Ale pokud ta horská poloha je dobře osluněná někde na jižním svahu, tam naopak v průměrných a teplejších letech může Golden produkovat plody extrémně kvalitní a chutné. Záleží ale velice moc na podnoži, musí být na středně vzrůstné podnoži nebo dokonce na semenáči a musí mít příslušnou výšku, tedy musí se pěstovat přirozeným způsobem, ne na nějakém dvoumetrovém zákrsku.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika