Já mám zahradu, tam mám jabloně a jen v podstatě prořezávám větve a sklízím jablka. Strupovitost tam mám taky, ale jen na plodech a tak do cca 10 % plodů, takže to není problém. Nezpozoroval jsem žádný rozdíl ve strupovitosti, když pohrabu listí na podzim nebo když nepohrabu vůbec. Já jsem v podhůří, na zahradě mám spíš jílovitou půdu. Kolikrát si vyjdu do hor a pozoruji stromy jabloní, co tam vyrostly zřejmě z náhodně odhozených ohryzků ještě v mnohem horší půdě a nijak neošetřovány prosperují. Akorát že to jsou všechni podle zahradních měřítek polokmeny a vysokokmeny, výška od 4 - 6 metrů výše. Zákrsky na málo vzrůstných podnožích mně na zahradě živoří a v horách by už vůbec nepřežily. Zákrsky jsou do nížiny do kvalitní hluboké půdy, jinde ne.
Taky nechápu, proč se tady furt operuje s nějakými chemickými postřiky na jabloně. Jabloně jsou tady v tom klimatickém pásmu původní, jsou na příslušné klima a na půdu přizpůsobeny. Pokud se toto respektuje, nepěstují se všelijaké nepřirozené uměliny, jako jsou u jabloní zákrsky nebo obecně tvary vysoké jen do dvou metrů, ale přirozeně vysoké stromy, budou u nás jabloně plodit spolehlivě prakticky všude, od nížin až po hory, kromě snad extrémních poloh, jako jsou vrcholky nejvyšších našich hor. A přirozená odolnost takových jabloní se za cenu několika procent odpadu vyrovná zatím se všemi běžnými chorobami, chalupář pěstující pár jabloní pro svou spotřebu vůbec nemusí na žádnou chemii ani sáhnout. Nemám nic proti chemii, ale na průměrné pěstování pro vlastní spotřebu je chemie úplně zbytečná, pokud se vyberou správné odrůdy a pěstují správným způsobem.
Postřiky jsou u nás hlavně pro velkovýrobce jablek. Těch několik procent, které z úrody postřiky zachrání, jsou u velkovýrobce v ekonomice zatraceně znát Plus navíc se musí respektovat to, že ve velkých sadech s monokulturou stejných odrůd se choroby šíří mnohem snadněji než v zahradách a tudíž přirozená odolnost jabloní by selhala. A pokud se pěstují jabloně v malých tvarech, zákrscích nebo dokonce jednoprutových tvarech, je dosažená produkce jablek na plochu (na příslušně kvalitní půdě) mnohem větší než v přirozených tvarech, stromcích několik metrů vysokých, ale citlivost na choroby je taky mnohem větší a tudíž chemická ochrana nezbytná.