Střih jabloně - je správně?

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?)
15.5.2013 20:37

Já bych to nechal tak, stromek pěkně raší. Ten větší střih bych udělal na začátku proto aby bzla jistota, že stromek bude pěkně rašit. Ten váš stromek to zvládl i když jste ho nechal trochu větší, tak bych ho už teď nechal být, nějaké stříhání teď není třeba.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 15.5.2013 20:37

Já bych to nechal tak, stromek pěkně raší. Ten větší střih bych udělal na začátku proto aby bzla jistota, že stromek bude pěkně rašit. Ten váš stromek to zvládl i když jste ho nechal trochu větší, tak bych ho už teď nechal být, nějaké stříhání teď není třeba.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 15.5.2013 20:58

Ale kdybych si ten stromek donesl ze školky já, tak bych ty větvičky zkrátil asi na polovinu co máte vy a ještě bych tak 1až 3 větvičky ustřihnul úplně.

Ještě před čtyřmi hodinami jste pane Ferdo radil ostříhat více, a já s Vašim původním názorem souhlasím.Podívejte se na postranní obrost-je stejně silný a vysoký, jako terminál-proto bych postranní obrost potlačil zpětným řezem více.Za rok to bude třeba tak jako tak udělat-proč né teď?Jestli Vám vadí doba řezu, tak tvrdím, že vůbec není pozdě.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 16.5.2013 8:10

A já na to nemám žadný zásadní názor. Ať tak nebo tak, může být obojí. A s tím terminálem, já mám podle těch fotek dojem, že cílem je kotlovitá koruna. Nějak tam terminál nedokážu najisto rozlišit.

host - 81.42 (?), 16.5.2013 19:37

Střih jabloňe- je správně?

To je právě to. Spousta stromků už ze školky má vystřižený terminál.  Dalším nešvarem je že nikdo zákazníkovi nevysvětlí, jak stromek tvarovat. Potom přijdete řezat a zjistíte, že od jabloní až po švestky je vše na kotel a jedině broskvoň má terminál. V posledních letech používám terminál u broskvoní s úspěchem také (odrůda Symfony-štíhlé vřeteno), ale teče mi voda ze zubů, když vidím jabloně, hrušně nebo švestky zapěstované na kotel. Navštívil jsem hodně výsadeb, ale toto jsem nikde neviděl(ani v zahraničí).

Wendy

host - 218.94 (?), 17.5.2013 7:35

Dobrý den, vidím,že se rozproudila debata kolem mého stromku jabloně Rajka dost velká, až jsem z toho dost zaražený a zmatený.Jako laik slyším porvé tady termín kotel, terminál je asi hlavní kolmá větev, nevím s určitostí, a další termíny, kterým nerozumím. Asi se budu ale držet názoru pana ing.Ferdy Mravence, a nechám nyní strmek být a maximálně protrhám nějaká jablíčka, když jich bude hodně. Kolik lidí tolik názorů a laik si potom má vybrat. Ale i tak děkuji všem diskutujícím a zaručeně to bylo pro mě přínosem a něco si z toho zapamatuji pro příští pěstování. Dík a zdraví vás Burian.

host - 73.68 (?), 30.5.2013 0:43

Kotel je kotlovitá koruna, bez svislé hlavní větve - terminálu. Jabloň má mít vždy terminál a z něj vyrůstají kosterní větve, pokud terminál chybí, stromek se hůře tvaruje, u vzrůstnějších podnoží se dokáže vymykat kontrole - rostou jen vlky, neplodí, vyholuje větve. Podle pravidla apikální dominance roste nejvíce vždy nejvíce výhon z nejvyššího očka - to má být na terminálu, ne na kosterní větvi. Dalo by se říct, že účelem terminálu je starat se o prodlužovací růst stromu - kosterní větve plodí a do výšky roste hlavně terminál. Logicky pokud terminál chybí, kosterní větve více rostou, než plodí.

Kotlovitá koruna se zapěstovává jedině u broskvoní a meruněk, které nerostou příliš bujně, plodí hlavně na jednoletém dřevě (tzn. nemívají problémy s nasazováním kvtěních pupenů) a potřebují hodně světla uvnitř koruny. U jabloně Vám doporučuji terminál zapěstovat, v příští sezoně větvičky víc seřezat, aby se strom vyprovokoval k růstu a až vyraší nějaký nízko položený svislý výhon ze starého dřeva, tzv. vlk, nechat ho růst, v dalších letech přeroste kosterní větve a nahradí funkci terminálu. I když pokud ta jabloň už teď nasadila na květ, může dobře plodit a vyrovnaně růst i bez terminálu, problémem pak ale bude řez, který nebude mít v následujících letech ten správný "regulační" účinek a stromek si bude dělat co sám uzná za vhodné.

host - 237.2 (?), 9.6.2013 13:21

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je možné teď před létem udělat větší prořez cca 20 letté jabloně, která nebyla 4roky udržovaná nebo počkat až na podzim?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 9.6.2013 13:39

Lépe nyní než na podzim.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024