Střih jabloně - je správně?



jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 21.88 (?)
16.4.2013 15:40

Petře - doporučuji nečekat a tu 1 větev přeroubovat ještě letos - do čerstvého řezu několik roubů, na počátku kvetení - za kůru, krásně se to zavalí a za 2 roky budete mít úrodu. Je nutno zachovat zeleň, aby míza měla kam proudit - jinak to uschne.

Příští rok můžete roubovat též - ty ostatní větve - postupně, aby byla na stromě stále nějaká zeleň, odpovídající aspoň 1/2 té původní. J.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?), 15.4.2013 10:20

Tento řez se dá označit termínem "amputace", jsou pnechané pahýly. Není uplatněna dominance a pro případné přeroubování chybí tažná větev pod místem roubování. Nic nedělat a počkat jak to "zvlčí". To bude ta příznivější zpráva a pokud ne je zle. Příliš odstraněného dřeva znamená odumírání části kořenů ale i vodivých pletiv v kmenu. Jsem zvědavý na foto za rok.

                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5584) - 133.163 (?), 15.4.2013 10:48

Vážení přátelé, to co tady o tvarování stromu píšete, tak nad tím mi padá brada údivem, protože tomu absolutně nerozumím. Čím více se to snažím pochopit, tím více jsem z toho "na větvi". To jsou přímo vědecké práce, které mi jako těžkému amatérovi nic neříkají. Já jsem mrkl na tu fotku, vzal bych pilu, strom by skončil v šopě na topení a místo něj bych nasadil nový. Obdivuji Vás a sekám hlubokou poklonu. yes

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 15.4.2013 10:58

   Jednu poznámku k přeroubování starých a takto seřezaných stromů. Většina letitých jabloní, které v zahradách rostou, jsou bujné odrůdy tzv. "dlouhého vývoje" (ty strom odrůd krátkého vývoje již vzaly za své dříve). Přeroubovat takový strom moderní, většinou slabě rostoucí a rychle plodící odrůdou je předem odsouzeno k neúspěchu.  Slabě rostoucí rouby neumí zacelit řezné rány, větve budou zasychat, v lepším případě přerostou vlky z původního stromu.  Jedinou možností je vybrat k přeroubování odrůddu stejně bujnou (nebo bujnější) jako byla ta původní.
   Na druhé straně právě přeroubování takového pahýlu mimořádně bujnou  odrůdou může být impulsem k záchraně takového stromu. Vybereme-li nějakou skutečně silně rostoucí odrůdu (Kardinál ž. Blenheimská, Zuzana, aj)  dokáží rouby svým intenzivním růstem vytvořit rychle listovou plochu a zesílit tok mízy nezbytný pro hojení větších ran.

                     
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 24.148 (?), 15.4.2013 17:36

Petře - zmlazený strom mi připadá příliš vysoký, bude se špatně sklízet. Proto doporučuji přeroubování na zkrácených větvích.

Další zkracování všech nosných větví je však riskantní, proto bych pro přeroubování zkrátil letos 1 větev ve výši pro pěstitele nejvýhodnější, na př. 1 - 1,3m  (v dalších letech další větve - zatím budou strom živit).

Pro přeroubování se mi osvědčil Topaz, je rezistentní, mohutně roste a zavaluje rány za 2 roky, na silné větve dám víc roubů.

Bez nasazení roubů se budou řezné rány možná špatně hojit. Postupným přeroubováním by mělo dojít k rychlému obnovení plodnosti. Likvidace stromu by měla být až tím posledním zásahem. J.

                     
host - 130.100 (?), 15.4.2013 21:09

Dobrý večer, děkuji všem přispěvovatelům za názory. Pokusím se odpovědět na vznesené otázky: 1/ řezné rány jsou do cca 12 cm velké, 2/ strom je zdravý, bez suchých větví, 3/ stávající rána na kmenu je hodně stará - cca 10 let a více, každým rokem se zavaluje, 4/ přirovnání k topolu se mně líbí, ačkoliv ve mě pořád pumpuje adrenalin z toho "uměleckého díla", 5/ onen člověk ořezal tento strom v rámci dělení práce na zahradě... nemohl jsem ho zastavit, neboť jsem se věnoval jinému stromu 100 metrů daleko, 6/ tomu člověku už nesvěřím ani zahradnické nůžky - viz foto druhého stromu, který ten samý den také ořezal - bohužel ani zde nemám foto před - pro info mohu napsat, že terminál má teď cca 50% původní výšky, 7/ prozatím u mě vítězí varianta přeroubování - i když s tím nemám zkušenosti, tak se to aspoň na tomto stromu pokusím naučit - beru to tak, že už můžu jen získat :-) 8/ samozřejmě, že mě stávající stav štve, neboť jsme propadli kouzlu čerstvých šťáv z vlastního ovoce (na zahradě je 13 jabloní - teda - teď už méně...) a myškenka Wimpiho - poslat fakturu onomu řezníkovi za ušlou úrodu - je asi všeříkající ... 9/ pokud nenajdu odvahu na roubování, tak sem dám fotku se stavem za pár měsíců, jak chtěl PP. A pokud jste dočetli až sem, tak se vás ještě zeptám - když strom nechám letos svému osudu, můžu roubovat příští rok (po seříznutí části větve, kam by přišel roub)? Díky, Petr

Druhá jabloň
Druhá jabloň
                     
host - 81.42 (?), 15.4.2013 21:48

Střih jabloně- je správně.

Střih- zmlazení jabloně č. 2, v jejímž pozadí je chrám, není až tak nejhorší. Jedině větev na levé straně je príliš dlouhá. Pokud je strom v dobré kondici, tak ze spících oček se dá posléze zapěstovat nižší kompaktní korunka. Sám tohle provádím bez nejmenší obavy, že by si s tím strom neporadil. Nechávám přirozaně dostatek tažných větví. Stromy, které jsou zdravé, to bez úhony přezijí a v dalších letech se za tento zákrok odmění kvalitním ovocem. Ty, které nejsou až tak vitální, je potřeba zlikvidovat a na jejich místo vysadit mladé. Velmi dobře se jeví naštěpované odrůdy na podnože P 14, a P 60, vyšlechtěné v Polsku v Skiernievicích. U těchto stromků není potřeba rekultivace- lze je sázet ihned po vyklučení starého porostu.

Wendy

                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 15.4.2013 22:03

Ano, tento mladší strom se z toho vykřeše lépe, než jeho starší druh. Ale já tam nevidím žádnou koncepci, jenom (opět) pahýly a chaos. Takže hodnotím 4-.

                     
host - 32.73 (?), 12.5.2013 23:53

Já bych tedy ani jeden řez z těch dvou fotografií neobhajoval, ta druhá je možná ještě horší, než ta první. Navíc nejde jen o ovoce, strom také má nějak vypadat, k čemu takové zmlazování za každou cenu, když strom potom vypadá jako nějaký paskvil, odspodu jako štíhlé vřeteno a nahoře jako převislá palmeta. Čím bujněji rostoucí odrůda, tím více musí být člověk s řezem opatrný, aby se strom nezměnil v nezvladatelnou houšť, která se musí takto "zmlazovat" každé tři roky. 

To, že méně vitální stromy je potřeba zlikvidovat a místo nich vysadit nějaké polské zázraky, je také velmi extravagantní názor. Umění je pěstovat klasické odrůdy na klasických vzrůstných podnožích, vše takové, jaké do dané krajiny už léta patří. Slabě rostoucí zákrsek, který jen plodí a nic moc na něm nepřirůstá, zvládne pěstovat každý jouda a podle mě je trochu srabské kvůli takovému stromku likvidovat starší zdravý strom. Pokud nemáme produkční sad, pěstujeme stromy pro radost, ne kvůli "výměně" stromů každých 10 let, kdy začne u těchto moderních zázraků klesat plodnost.

                     
host - 81.42 (?), 13.5.2013 18:26

Střih jabloně- je správně?

Já také ani jednu koncepci neobhajuji. Je to prasečina. Letos jsem stříhal(řezal) na podobně "zmlazených" stromech a nepěkně jsem se nadřel. Kdyby to nebyl moc dobrý kamarád, tak bych šel od toho. Přesto to bude tvat nejméně ještě 2 roky, než z toho něco udělám. A podržte se. Dělali to absolventi od jednoho učitele-ky, kteří propagovali(učili) právě takový zmlazovací (udržovací) řez.

Wendy

                     
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 21.88 (?), 16.4.2013 15:40

Petře - doporučuji nečekat a tu 1 větev přeroubovat ještě letos - do čerstvého řezu několik roubů, na počátku kvetení - za kůru, krásně se to zavalí a za 2 roky budete mít úrodu. Je nutno zachovat zeleň, aby míza měla kam proudit - jinak to uschne.

Příští rok můžete roubovat též - ty ostatní větve - postupně, aby byla na stromě stále nějaká zeleň, odpovídající aspoň 1/2 té původní. J.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika