Štěpařský vosk Moudrý
|
|
 |
 |
host - 38.28 (?) 2.5.2021 9:39
Prošlý nebyl, ale i kdyby, tak by se mu nemělo nic stát, u vosků dojde akorát ke zvrdnutí, to je jediný důvod, proč se na štěpařských voscích datum spotřeby udává.
Známý ho používal na roubování a odešel mu jak roub, tak i podnož. Byla by to podivná shoda náhod.
Pokud sháníte dobrý vosk, doporučuji Primax, jiný už nepoužívám. Rány se s ním výborně hojí, v létě se neroztéká a po několika dnech po aplikaci udělá na povrchu pevný film, takže se o něj nezamažete a neulepíte.
VF
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 38.28 (?), 1.5.2021 14:39, zobrazeno: 2459x
Prosím vás všechny, tomuto vosku se vyhněte obloukem ať nedopadnete jako já. Nevím, z čeho ho vyrábí, ale asi nic ekologického to nebude. Měl jsem doma jednu pikslu, tak jsem ji chtěl zdělat, tak jsem učinil na ošetření ran u mladých stromků po výchovném řezu.
Sice se dobře roztíral, ale asi po třech týdnech jsem zjistil že od zamazaných ran začíná pletivo stromů usychat a černat a to celkem rychle, evidentně nějaká látka, která není šetrná vůbec k ničemu. Nejprve jsem si říkal, jestli jsem si nezavlekl do zahrady nějakou agresivní houbu, ale nezatřené rány jsou úplně v pořádku.
Jelikož to dost rychle postupuje, musel jsem vše vyřezat do zdravého dřeva, snad to pomůže, ale pro stomky to bude těžké, než ty velké rány zahojí.
Opravdu se mu vyvarujte, podobné reakce už jsem slyšel i od jiných lidí.
VF
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 2.5.2021 7:40
Nezkoušel jsem, věřím Vám, že tak působí, jen je i možnost, že byl po záruce, nebo nesprávně skladován?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 38.28 (?), 2.5.2021 9:39
Prošlý nebyl, ale i kdyby, tak by se mu nemělo nic stát, u vosků dojde akorát ke zvrdnutí, to je jediný důvod, proč se na štěpařských voscích datum spotřeby udává.
Známý ho používal na roubování a odešel mu jak roub, tak i podnož. Byla by to podivná shoda náhod.
Pokud sháníte dobrý vosk, doporučuji Primax, jiný už nepoužívám. Rány se s ním výborně hojí, v létě se neroztéká a po několika dnech po aplikaci udělá na povrchu pevný film, takže se o něj nezamažete a neulepíte.
VF
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.217 (?), 2.5.2021 13:42
Díky za varování. Podobné účinky měl na jednoleté dřevo balzám z Hlubny Brno, také se kdysi tady o tom diskutovalo. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 38.28 (?), 3.5.2021 8:51
Tenhle má takovéto účinky bohužel i na starší dřevo.
VF
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 30.115 (?), 8.3.2023 15:15
Přesně to samé se mi stalo se štěpařským voskem Zdravá zahrada - jakoby vypálené kolo na úplně novém stromku po zatření při výchovném řezu. Dost mne to mrzí, jde o krásný stromek a teď má na kmeni polovinu kůry pryč... Zřejmě parafín..a to jsme ho kupovali, že je v něm podíl včelího vosku a je "přírodní"
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 8.3.2023 15:53
Roky používám jednu značku štěpařského vosku a nemám žádný problém. Když zatvrdne, jde ho rozehřát, i když už je to pak za chladného počasí nepohodlné s ním pracovat. Akorát je tam psané, že se nehodí k použití na angrešt a rybíz a za teplého počasí. Co se týká balzámů, tak bylo psaný, že se s nimi nedoporučuje zamazávat jednoleté výhony. Parafinují se jak sazenice revy, tak i ve školkách při roubování v ruce třeba jabloně. Já mám doma cihlu parafinu na svíčky a použil jsem ho k ošetření jedné jabloně (zalomená větev) a višně (vykotlaný kmen), nezdá se, že by to stromům vadilo a rány zarůstají na višni už téměř úplně. Dík za upozornění na tuto značku si dám případně pozor.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 8.3.2023 16:22
A ještě jedna důležitá věc, zatírat se má pouze dřevo a ne pletivo na okrajích.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|