Staré odrůdy jabloní
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jariel231 - Stříbrný Zahrádkář (206) - 146.203 (?), 16.12.2013 18:33
Já preferuji především chuť. Mám rád především starší odrůdy typu Jonatán, Nonet, Golden Delicious, Coxova reneta, Dukát, Starkrimson Delicious , Šampion.. Některé pěstuji, a některé u mne nemají dobrou chuť, a tak je nepěstuji. Zatím jsem nenarazil na novou odrůdu která by mne nadchla. Nové odrůdy jsou krásné, šťavnaté, křupavé, ale jejich chuť je většinou mix.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 17.12.2013 20:45
Já zase např. neuznávám pojem originální chuť. Co si pod tím představit? Snad jen chuť těch odrůd, které byly objeveny jako nahodilý semenáč?
U všech ostatních, tedy kříženců, je ta chuť potom mix? To by pak ten mix platil jak pro " staré", tak pro "nové" odrůdy.
Např. moje oblíbená odrůda z dětství Limburské. Nejen, že chutnala tehdá před 60 lety nám, dětem, a také jsme se vytahovali ve škole, kdo ho má a kdo ne. Měli jsme tehdá i od dospělých odposlechnuto, že to je vedle Nonetitu (název Matčino tehdá v naší vsi asi nikdo ani neznal), nejlépe chuťově hodnocené jablko.
Dodnes však nevím, jestli šlo o křížence nebo původem semenáč.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 101.193 (?), 18.12.2013 18:42
Inu Ribstonské je delikatesa, ne nadarmo je matkou Coxovy. Z tehdejšího výsevz jader vzniklo údajnľ vícero odrud, napť. Cox Pomona. Teoreticky když bychom chtľli originální chutľ mľli bychom šáhnout po Ribstonském.. ne že by to bylo na škodu, chut je vynikající a i vzhledovľ se dost koksce podobá, stejnľ tak rôstem stromu, má typické tenké dlouhé letorosty, jen stromy bývají i o dsot vzrôstnľjší než v prípade Coxovy.
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 18.12.2013 11:32
Jsem příznivcem originální chuti.Věřím, že existuje.Někdy bych rád už konečně ochutnal tolik opěvované-ospévované Čistecké lahůdkové, a jiné originály.Coxovka byla použita v mnoha šlechtění, ale nejsem si jistý zda předala všem potomkům sto procent koncentrované chuti, nebo jsou u potomků naředěné.Rubín se ke šlechtění používá taky,-je trochu slabší, ale taky výborný.Jeho potomci se v degustacích většinou krčí za nim.
Ocituji pasáž o Beforestu:
Jde především o odrůdy prvotřídní, často mimořádných chutí, u kterých stojí za to prominout jim některé nedostatky...
Pro málo přitažlivý vzhled o ni nikdy neměla a nemá zájem velkovýroba...
Proto nemohl pochopitelně scházet hned v první podobě elitní "25",kde stále vévodí s impozantním chuťovým průměrem 8.3 bodů z 9 možných.(Rozela dosahuje průměrně 7.5,Vitos 7.65).Hranice sedmi procent je brána za hranici chuťové kvality.Jiné npř.Nabella ani sedmičky nedosahovala.
Strupovitosti trpí pouze středně, padlím v celku málo.Cenné je, že obstál i v posledních dvou kalamitních létech.Jeho hlavní předností je především jeho výborná kořenitá chuť, která uspokojí i ty nejnáročnější konzumenty.Je proto zcela neprávem opomíjen, už jenom proto, že jsou dnes do praxe protlačované hybridy, které jsou v chuti o dvě-tři třídy horší.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 18.12.2013 15:09
Hallo, já prosím Golden za profláknutý nepovažuji, mně tohle jablko chutná a jediné, co se mi na něm nelíbí, je ta chemická péče, která mu musí být dopřávána v množství požehnaném. Navíc Goldeny z jihotyrolských sadů, troufám si tvrdit, se velikostí Rubínům směle vyrovnají a možná je i předčí. Že ty tuzemské většinou nikoli, je dáno asi hraniční teplotní polohou českých zahrad a sadů a snahou pěstovat něco, co od přírody chce víc sluníčka.
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 18.12.2013 18:57
....prože ovoce by nikdo nekoupil (kvůli vzhledu, velikosti, otlačování,...) a oni by zkrachovali.
Tvrdit, že by velkopěstitelé zkrachovali na jablku prvotřídních chuťových vlastností, leč horšího vzhledu je velmi odvážné tvrzení.Vzhled hraje podstatnou roli, nikoli zásadní.Dalšími vlastnostmi je délka, a průběh skladování, nutnost ošetření.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|