Správne ostrihanie jabloní

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 224.30 (?)
2.3.2021 8:28

Teraz som trošku v pomykove, pozrel som si všetky videá čo sa týka strihania stromov v týchto dvoch pánov, a každý tam hovorí že jednoročné drevo sa nesmie strihať, lebo budú na konci metličky. Keď som to správne pochopil tak jednoročné drevo sa musí strihať spojiť kde vyrastá z dvojročného. Samému sa mi ale zdajú tie konce veľmi vysoké. Ako mby ste postupovali s týmito výhonkami, v červenom rámčeku, nadáte mi do prosím do obrázku, čiarky, kde mám rez spraviť?  Rovnako vyrastené mám aj konce mladých hrušiek Nechcem spraviť školácku chybu. ďakujem J

jablon
jablon
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 224.30 (?), 1.3.2021 15:26, zobrazeno: 11443x

Ahoj, mám na chate 3 jablone, vysadené v roku 2010,  ktoré som si nechával na jar a v lete ostrihať miestnymi ľuďmi, ktorých mi odporúčali v dedine že sa vyznajú v strihu ovocných stromov.Chcel by som sa ale s vami poradiť či podľa fotiek sú stromy dobre ostrihané, prípadne čo by ste poradili, ako ich ostrihať. ďakujem za každú, dobrú radu. J

host - 91.196 (?), 1.3.2021 16:09

Dobře je ve škole za 3cheeky! Já dávám za 2. Jen ta poslední jab. by dle mého mohla obětovat nejspodnější a vrchní patro. Taky co nejdřívě dejte pryč-i sebemenší mrtvý, zcvrklý, mumifikovaný plod.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.144 (?), 1.3.2021 17:09

Takhle to nefunguje. Jednak fotky jsou nekvalitní, ale to není ten problém. Aby se to dalo posoudit, musí se strom obejít a to po síti nejde. Kdo by to chtěl na fotkách naznačovat stráví tím týden a to nezaplatíte. Pusťte si nějaká videa, Urbánka, Hričovského a podobně. Stromy vypadají, že se jim daří a letí dost vzhůru, když to necháte, za chvíli budou v oblacích.

host - 94.165 (?), 1.3.2021 18:42

Při pyramidálním tvaru by neměly být výše postavené větve silnější a delší než ty níže postavené.

V.

host - 94.165 (?), 1.3.2021 22:16

V prvopočátku jde o úhel odklonu.

V.

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 224.30 (?), 1.3.2021 22:22
Ďakujem za odpoveď, Čítal som že ročné výhonky sa nemajú skracovať lebo potom z toho budú na konci metly. Musím počkať aj z toho bude dvojročné drevo a až to potom skrátiť, že?

host - 94.165 (?), 1.3.2021 23:40

No výchvný žez je postavený na řezání v jednoletrém dřevě. I řez na klik le vpodstatě řez v jednoletém. Prostě jde o to, že loňský letorost do 40cm bude obvykle zakončen květním pupenem. A pokud tam necháme vyrůst jablko, větvička se ohne a přestane přirůstat. To u pokračujícího výhonu kosterní větve nechceme a proto ji v jednoletém zakrátíme.

V.

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 224.30 (?), 2.3.2021 8:28

Teraz som trošku v pomykove, pozrel som si všetky videá čo sa týka strihania stromov v týchto dvoch pánov, a každý tam hovorí že jednoročné drevo sa nesmie strihať, lebo budú na konci metličky. Keď som to správne pochopil tak jednoročné drevo sa musí strihať spojiť kde vyrastá z dvojročného. Samému sa mi ale zdajú tie konce veľmi vysoké. Ako mby ste postupovali s týmito výhonkami, v červenom rámčeku, nadáte mi do prosím do obrázku, čiarky, kde mám rez spraviť?  Rovnako vyrastené mám aj konce mladých hrušiek Nechcem spraviť školácku chybu. ďakujem J

jablon
jablon

host - 91.196 (?), 2.3.2021 10:14

Však tam už tu čárku máte-min. v její ůrovni bych ten strom zkrátil, už teď jsou spodní patra málo osvětlené a podvyživené na úkor těch nahóře! Potom by to bylo vhodné dotvarovat pyramidálně.

host - 248.220 (?), 2.3.2021 12:11

K těm "metličkám" - nekoukal jste náhodou na peckoviny? Tam někdy metličky můžou vzniknout, u jabloní se mi to po zkrácení jednoletých výhonů nikdy nestalo. Také většinou stříhám jednoleté výhony, do staršího dřeva jdu jen výjimečně.

Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025