Správne ostrihanie jabloní
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 168.103 (?) 8.3.2021 21:28
Solide: myslím si, že ti lidé, co se vám starali o stromy, nejspíš dělali, na co stačili. Být vámi, nezatracoval bych je, tím spíš, že stav stromů je před řezem. Navíc řez stromů v takové velikosti už dá nějakou práci a čas. Netvrdím, že na stromech je vše ok, ale asi nejhorší, je když stromy ošetřuje postupně víc lidí, což je zřejmě i případ vašich stromů. Promiňte mi moje pochybnosti, ale nejsem si jistý, jestli vy byste v tomto okamžiku měl v řezu pokračovat. Ale pravda je, jsou to vaše stromy. Walter
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 165.146 (?), 8.3.2021 22:07
Pane solide také si myslím, že stromky nejsou zapěstovány špatně.Prostě potom pečovateli utekly do výšky.Nezatracoval bych jej.Hlavní příčinu vidím v neprovádění regulace růstu během růstové sezóny (letní řez).Ani ten se nesmí přehánět ale v t omto případě není jiné řešení.Ještě bych Vás chtěl upozornit na regulaci probuzených letorostů ze spících pupenů v bezprostřední blízkosti sesazovacího řezu větví.Tyto letorosty při délce asi 10÷15 cm odstraňujte již v bilinném stavu vytržením nebo střihem.Podpoří to probuzení pupenů ve větší vdálenosti od řezu směrem do středu korunky které nejsou již tak intenzivní.Silně rostoucí pak můžete odstranit, středně dlouhé v červnu zakrátit a ty co dorostou do velikosti 15 cm nechat bez zásahu.Pokud jde o střih. Nic jste ještě nezmeškal.Sesazovací řez bych doporučoval až v první dekádě dubna.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 0.231 (?), 9.3.2021 7:47
Doporučuji si přečíst pár stránek z literatury o řezu ovocných dřevin - dá vám to víc, než mámit rady diskuzními dotazy, dostanete se do obrazu. Zkuste třeba některou z těchto.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 9.3.2021 7:17
Solide, neuražte se, prosím, ale celá debata-Vaše vstupy mi jaksi navozují pocit, že na dřívějšího opatrovatele Vašich stromů jste tlačil tím směrem, který je na stromech teď vidět. Nebo měl svou hlavu a Vy jste to doposud strpěl? Já dlouhá léta s nůžkami a pilkami navštěvuji spoustu různých sadů, sádků a zahrad, přicházím do styku s více lidmi. Každý z nich má více, či méně rozdílný názor na péči o dřeviny. Nikdy si nenechám vnutit z mého pohledu odlišnou filozofii-buď bude po mém, nebo ať si seženou jiné ruce . Já, narozdíl od např. váženého p.Mičurina II nevidím velký smysl v letním řezu-tedy spíše střihu jádrovin, strhávání vlčků na svých dřevinách provádím taky-ale ne nezbytně! Sesazení klidně nyní, později v tom může bránit pěstování zeleniny pod stromy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.220 (?), 11.3.2021 12:31
Z těch knížek mám ráda toho Kyncla (zelená brožura), jsou v něm ty základní věci jednoduše popsané. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 165.146 (?), 9.3.2021 11:30
Pane solide, nechte pilku a nůžky zatím napokoji.Zatím jsem do dřeva také nezasáhl.Vyjímka by byla u řezu mladých a vysazených stromků, tam chceme podpořit růst.Váš případ je opačný.Líbí se mě Vaše agrotechnika udržování půdy pod stromy.Jistě to stromky ocení.Toliko od čerstvého důchodce.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
 |
|
solide - Stříbrný Zahrádkář (415) - 224.30 (?), 17.3.2021 17:41
ahoj, tak som nakoniec zohnal na odporúčanie na jednej stránke pána Michala, ktorý mi dal stromy do poriadku. Pán prišiel včera vlakom z Trnavy, čakal som ho v Bratislave na stanici a odviezol na Záhorie, na chatu a potom naspäť do Bratislavy na vlak. Pán Michal stromy strihal od 10-tej do 17-tej a myslím si že ich spravil dobre. Okrem stromov mi postrihal aj ríbezle, joštu, spravil rezky na množenie, vysvetlil ako sa vrúbluje. Za celú prácu, si vypýtal 60€.. Veľmi si vážim že mi trpezlivo vysvetlil zásady pri strihaní s praktickými ukážkami, čo presne zapadali do toho, čo som naštudoval z literatúry, čo ste mi poskytli v dizkusii. S tým človekom bola radosť sa baviť, bolo vidieť že má odborné vzdelanie, vyštudoval strednú, zahradnícku školu, má skúsenosti, pracoval dlhý čas v škôlke. Vrelo odporúčam. Nechcem aby to vyznelo ako reklama tohoto pána, ale po dlhej ceste v tuneli som vďaka nemu konečne našiel svetlo a cestu. Ešte raz ďakujem pán Michal. Ak by mal niekto záujem, poskytnem na uvedeného pána kontakt, ako som už písal je milý, ochotný, má so sebou výbavu a je ochotný príjsť, kam treba.
V prílohe posiel foto vačších stromov pred a po. Bohužiaľ sa mi nepodarilo pre počasie a krátkosť času spraviť foot ostrihaných stromov z viacerých uhlov, ale žiaden konár nesmeruje do vnútra koruny
 Čerešňa Lapins , pred strihom |  |  Čerešňa Lapins, po strihu |  |  PINOVA - jabloň pred strihom |  |  PINOVA - jabloň, po strihu |  |  Rubinola- jabloň, pred strihom |  |  Rubinola- jabloň, po strihu |  |  Julia - jabloň, pred strihom |  |  Julia - jabloň, po strihu |  |  Wiliams - hruska, pred strihom |  |  Wiliams - hruska, po strihu |  |  Hanita - slivka, pred strihom |  |  Hanita - slivka, strihanie |  |  Hanita - slivka, po strihu |
|  |
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|