Správne ostrihanie jabloní

host - 0.231 (?)
9.3.2021 7:47

Doporučuji si přečíst pár stránek z literatury o řezu ovocných dřevin - dá vám to víc, než mámit rady diskuzními dotazy, dostanete se do obrazu. Zkuste třeba některou z těchto.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 168.103 (?), 8.3.2021 21:28

Solide: myslím si, že ti lidé, co se vám starali o stromy, nejspíš dělali, na co stačili. Být vámi, nezatracoval bych je, tím spíš, že stav stromů je před řezem. Navíc řez stromů v takové velikosti už dá nějakou práci a čas. Netvrdím, že na stromech je vše ok, ale asi nejhorší, je když stromy ošetřuje postupně víc lidí, což je zřejmě i případ vašich stromů. Promiňte mi moje pochybnosti, ale nejsem si jistý, jestli vy byste v tomto okamžiku měl v řezu pokračovat. Ale pravda je, jsou to vaše stromy. Walter

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1755) - 165.146 (?), 8.3.2021 22:07

Pane solide také si myslím, že stromky nejsou zapěstovány špatně.Prostě potom pečovateli utekly do výšky.Nezatracoval bych jej.Hlavní příčinu vidím v neprovádění regulace růstu během růstové sezóny (letní řez).Ani ten se nesmí přehánět ale v t omto případě není jiné řešení.Ještě bych Vás chtěl upozornit na regulaci probuzených letorostů ze spících pupenů v bezprostřední blízkosti sesazovacího řezu větví.Tyto letorosty při délce asi 10÷15 cm odstraňujte již v bilinném stavu vytržením nebo střihem.Podpoří to probuzení pupenů ve větší vdálenosti od řezu směrem do středu korunky které nejsou již tak intenzivní.Silně rostoucí pak můžete odstranit, středně dlouhé v červnu zakrátit a ty co dorostou do velikosti 15 cm nechat bez zásahu.Pokud jde o střih. Nic jste ještě nezmeškal.Sesazovací řez bych doporučoval až v první dekádě dubna.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 224.30 (?), 9.3.2021 7:11
Prajem dobré ráno, určite by som toho starého pána nezatracoval, som mu vďačný za ochotu pomôcť, ale žiaľ vek nepustí. Kúpil som si na strihanie vrcholkov, strihaciu kopiu od Gardeny. Rád by som sa naučil aj vašu terminológiu, ako je terminál letorost a podobne. Pán Mičurin, nezoberiete si ma na starosť? ako som písal v tejto dobe pandemie, ťažko sem dostanem nejakého odborníka. čo by ste poradili čo mám teraz najnutnejšie spraviť dovtedy, keď stromy ešte nerašia? Ján

host - 0.231 (?), 9.3.2021 7:47

Doporučuji si přečíst pár stránek z literatury o řezu ovocných dřevin - dá vám to víc, než mámit rady diskuzními dotazy, dostanete se do obrazu. Zkuste třeba některou z těchto.

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 224.30 (?), 11.3.2021 8:04
Tak toto je rana do čierneho, veľmi pekne ďakujem. Niektoré knihy som si stiahol a začínam sa už konečne orientovať v problematike. J

host - 91.196 (?), 9.3.2021 7:17

Solide, neuražte se, prosím, ale celá debata-Vaše vstupy mi jaksi navozují pocit, že na dřívějšího opatrovatele Vašich stromů jste tlačil tím směrem, který je na stromech teď vidět. Nebo měl svou hlavu a Vy jste to doposud strpěl? Já dlouhá léta s nůžkami a pilkami navštěvuji spoustu různých sadů, sádků a zahrad, přicházím do styku s více lidmi. Každý z nich má více, či méně rozdílný názor na péči o dřeviny. Nikdy si nenechám vnutit z mého pohledu odlišnou filozofii-buď bude po mém, nebo ať si seženou jiné rucewink. Já, narozdíl od např. váženého p.Mičurina II nevidím velký smysl v letním řezu-tedy spíše střihu jádrovin, strhávání vlčků na svých dřevinách provádím taky-ale ne nezbytně! Sesazení klidně nyní, později v tom může bránit pěstování zeleniny pod stromy.

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 224.30 (?), 9.3.2021 11:17

Na nikoho som netlačil, strihalo sa podľa dřívějšího opatrovatele. Keď bude po tomto lockdowne a bude sa niekde organizovať rez ovocných stromov, určite sa prihlásim -.) Ján

host - 248.220 (?), 11.3.2021 12:31

Z těch knížek mám ráda toho Kyncla (zelená brožura), jsou v něm ty základní věci jednoduše popsané.          Lída

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1755) - 165.146 (?), 9.3.2021 11:30

Pane solide, nechte pilku a nůžky zatím napokoji.Zatím jsem do dřeva také nezasáhl.Vyjímka by byla u řezu mladých a vysazených stromků, tam chceme podpořit růst.Váš případ je opačný.Líbí se mě Vaše agrotechnika udržování půdy pod stromy.Jistě to stromky ocení.Toliko od čerstvého důchodce.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 224.30 (?), 17.3.2021 17:41

ahoj, tak som nakoniec zohnal na odporúčanie na jednej stránke pána Michala, ktorý mi dal stromy do poriadku. Pán prišiel včera vlakom z Trnavy, čakal som ho v Bratislave na stanici a odviezol na Záhorie, na chatu a potom naspäť do Bratislavy na vlak. Pán Michal stromy strihal od 10-tej do 17-tej a myslím si že ich spravil dobre. Okrem stromov mi postrihal aj ríbezle, joštu, spravil rezky na množenie, vysvetlil ako sa vrúbluje. Za celú prácu,  si vypýtal 60€.. Veľmi si vážim že mi trpezlivo vysvetlil zásady pri strihaní s praktickými ukážkami, čo presne zapadali do toho, čo som naštudoval z literatúry, čo ste mi poskytli v dizkusii.        S tým človekom bola radosť sa baviť, bolo vidieť že má odborné vzdelanie, vyštudoval strednú, zahradnícku školu, má skúsenosti, pracoval dlhý čas v škôlke. Vrelo odporúčam. Nechcem aby to vyznelo ako reklama tohoto pána, ale po dlhej ceste v tuneli som vďaka nemu konečne našiel svetlo a cestu. Ešte raz ďakujem pán Michal. Ak by mal niekto záujem, poskytnem na uvedeného pána kontakt, ako som už písal je milý, ochotný, má so sebou výbavu a je ochotný príjsť, kam treba. 

V prílohe posiel foto vačších stromov pred a po. Bohužiaľ sa mi nepodarilo pre počasie a krátkosť času spraviť foot ostrihaných stromov z viacerých uhlov, ale žiaden konár nesmeruje do vnútra koruny

Čerešňa Lapins , pred strihom
Čerešňa Lapins , pred strihom
Čerešňa Lapins,  po strihu
Čerešňa Lapins, po strihu
PINOVA - jabloň pred strihom
PINOVA - jabloň pred strihom
PINOVA - jabloň,  po strihu
PINOVA - jabloň, po strihu
Rubinola- jabloň, pred strihom
Rubinola- jabloň, pred strihom
Rubinola- jabloň, po strihu
Rubinola- jabloň, po strihu