Správna prebierka plodov
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 134.38 (?), 30.5.2012 16:08, zobrazeno: 10738x
Chcem sa opýtať, ako správne vykonávať prebierku plodov - konkrétne, či odtrhnúť iba plod a stopku ponechať alebo odstrániť plod aj so stopkou? Otázku som dal medzi jablone, ale budem rád, ak sa vyjadríte aj k ostatnému ovociu. Napríklad som niekde čítal, že pri hruškách by sa práve stopka mala nechávať (dôvod nepoznám). Možno je to iba detail, ale keď chcem niečo robiť, tak nech je to poriadne. Doteraz som trhal "ako prišlo" a nejaké rozdiely som nespozoroval.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 25.0 (?), 30.5.2012 18:02
U všech druhů ovoce se doporučuje stopku ponechat, plůdek oddělovat 2 rukama, 1 drží stopku. Také je možno plůdek odstřihnout.
Důvodem je i možný vstup infekce do rány po vytržení stopky z plodonoše. J.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.38 (?), 31.5.2012 15:52
"Maloplodé odrůdy probírám na vzdálenost min.15 cm a velkoplodé na vdálenost min.20 cm ."
A nie je to práve naopak? Maloplodé nechať na väčšiu vzdialenosť, teda menej na konároch, aby narástli väčšie a veľkoplodé nechať na menšiu vzdialenosť? Myslím, že aj v literatúre sa odporúča pri maloplodých odrodách nechať iba jeden plod a pri veľkoplodých (alebo v roku s menšou úrodou) nechať viac plodov z jedného kvetenstva.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.38 (?), 1.6.2012 9:19
Určite mi nešlo o zosmiešňovanie. To by som si nikdy nedovolil. Doteraz som bol v tom, že je to tak, ako som napísal. Preto ďakujem za objasnenie.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|