Spomienka na jablká 2012

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
5.6.2013 18:53

Tak Míťa (Mittwoch) řekl vlastně o Paľových fotkách to samé co já a byla mu vyjádřena vďaka, zato na mou adresu se za to samé snesla sprška výrazů jako "frflal", "podpásovkár", nebo že "urážam nevinné jablká". Tak to se podívejme. frown

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.42 (?), 4.6.2013 19:50

Spomienka na jablká 2012

Pan Petr z Pardubic?

Wendy

Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 218.191 (?), 4.6.2013 21:30

Nene Petře, chyba nebude ve Tvém přijímači - fotky jsou obsahově supr, ale kvalita slabší. To nic nemění na tom, že se mi začaly sbíhat sliny. Půjdu zakousnout nějaký ten márkeťák. Ve sklepě už jen zůstaly Ontárka, Ideredy a překvapivě slušné Floriny. Jenže je to z ruky...

Pane Paľo, nemyslete si, že Vaše příspěvky nejsou čteny, fotky rozklikávány. Ba naopak. Čím dál více se hecuju do oné, roky vychvalované, Pinovy. Ale ješte asi nějaký ten rok počkám. Nové rezistenty na J-TE-E mi výrazně probral obaleč a roubovanci na 106kách (Admirál, Orion, Luna, Ametys, Daria aj.) zatím v té zimě moc nepřírůstají. Letos na podzim asi budu zase slintat nad cizími fotkami. Zdraví Mittwoch

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 197.253 (?), 4.6.2013 22:04

Dík za pochvalu p.Mittwoch! Fotky z mobilu na svoju dobu slušnej triedy podľa mňa nie sú nepozerateľné. Záleží na náročnosti tých, čo si je prezerajú. P.Petr z P. je zrejme náročný najviac, nikto ostatný doteraz "nefrlal". Spomínal som viackrát, že snímky nafotené malou placičkou vytiahnutou pohotovo z vrecka vo vinohrade či v záhradke za dážďa, hmly či pri západu slnka majú pre mňa informatívny charakter, nie sú určené do salónu typu Picassa. Ak sa niekomu kvalita nepáči, môžem iba poznamenať: Nehľadajme problémy tam, kde je to zbytočné. Naprostá väčšina diskutujúcich nepridáva do prílohy žiadne foto.

P.S. Ak vyjde čas, pokúsim sa zapojiť do práce Full HD digitál Lumix. Ale predierať sa napr. mokrým sadom či vinohradom s takýmto citlivým prístrojom a robiť snímky pre potechu náročných, mi, prepáčte, pripadá tak trochu ujeté.wink

Bujne rastnúci Admirál som v apríli naštepil do ramien Galy na podložke M9. Krásne sa ujali a parádne rastnú. Dúfam, že budúci rok ukážu prvé plody, tak ako zarodili vlani naštepené vrúble Deloru. Viem, že je to bláznovstvo, mať na 1 koreni niekoľko odrôd. Pri zbere ostane v bedničke hotová "zoologická záhrada". Túžba po novinkách je však silná, človeka poteší aj pár jabĺčok, ktoré nikde v obchode nekúpi...

host - 112.195 (?), 5.6.2013 14:44

P. Palo mate moju pochvalu. V prvom rade za nulovu chemizaciu fungicidmi. Pri rezistentoch nie som az tak prekvapeny, ale v pripade Braeburnu ma to dost udivuje, nakolko ho mam tiez a chrastavitostou teda trpi enormne, viac ako Golden Delicious (zahrada je na rovine pri Trnave). Neviem si predstavit nejaku rozumnu urodu a neposkodenie stromov bez postrekov (experiementalna skusenost). Pri Pinove by som tiez cakal zopar postrekov. Je mi zname, ze moja poloha nie je idealna na pestovanie jabloni, lepsia by bola trochu vacsia nadmorska vyska, na svahu, s kvalitnou hnedozemou. Ja tu mam podu ilovitu (naplaveniny), mierne zasaditu s vysokym obsahom vapna, co blokuje prijem zivin a vyvolava chlorozu. Navyse na rovine a s vysokymi letnymi teplotami. Akokolvek, podmienky pre chrastavitost sa mi zdaju lepsie u Vas v Senici nez u mna. Budem teda asi musiet zacat rozmyslat, ci ta slaba odolnost nie je u mojich stromov sposobena aj oslabenim v dosledku poruchy vyzivy. Pouzivate na vyzivu mikroelementy alebo nieco podobne? Z fotiek sa zda, ze stromy su vysadene len na okraji pozemku s relativne dobrym prudenim vzduchu, co asi pomaha k rychlemu oschnutiu listov. Je to tak?  Povazujete svoju polohu za lokalne optimalnu alebo aj v sirsom okoli je mozne stromy pestovat podobne bez fungicidov? 

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 196.33 (?), 5.6.2013 21:40

Zdravím pána 112.195 z blízkeho okresu Trnava!

Snažím sa používať nezdravé organické pesticídy iba v nevyhnutnom prípade. Preto som vysádzal prevažne rezistenty. Moja nechuť striekať jablone fungicídmi sa mi vypomstila v studenom a mokrom roku 2010, kedy plody aj listy na Braeburne a Gale a listy na najmladšom stromku Pink Lady boli silno napadnuté chrastavitosťou. Plody boli nekonzumovateľné, našťastie na mladých jabloňkách ich nebolo veľa. Na starších rezistentoch bolo všetko čisté- bez škvŕn, ich deklarovaná rezistencia sa potvrdila. Pinova mala škvrnitú iba časť listov, plody boli v pohode. Z toho usudzujem, že Pinova je voči chrastavitosti tolerantná- príznaky sa ukážu, ale úroda nie je poničená. Od roku 2010 až doteraz som na jabloniach nenašiel jediný chrastavitý lístok. Z prípravkov listovej výživy za suchého počasia používam Harmavit, Fytovit a Wuxal Calcium. Senica je síce v miernej dolinke- v povodí riečky Teplica, ale záhradku mám na kraji mesta, kde od SZ dosť vyfukuje, čo istotne pomáha vysušovaniu listov. Ďalší faktor, ktorý zrejme pomáha znižovať množstvo patogénnych spór v záhradke, je spôsob likvidácie na jeseň spadaného lístia. Keď nie je mokré, povysávam ho vysávačom, ktorý lístie súčasne rozseká na drobné kúsky. Tie potom vidlami premiešam s nakosenou mladou trávou a troškou pôdy v kompostéri. Zmes sa pred tlením parádne prehreje a spóry dostanú na frak. Susedia pestujú zväčša okrasné stromy, ale 50 m od nás sú spustnuté staré záhrady- humná po bývalých majiteľoch zbúraných rodinných domkov- ideálny zdroj všetkého možného aj nemožného. wink

U odrody Braeburn mi veľmi chutí pevná konzistencia a nevtieravá aróma šťavnatej dužniny. Skladovateľnosť je skvelá napriek suchej šupke. Jediné, čo mi na nej vadí, je náročnosť na špecifického opeľovača alebo podmienky opelenia. Vlani bola palmeta Braeburn priam hovadsky zakvitnutá a potom na nej ostali iba 3 plody. V tomto roku je to výrazne lepšie. Netuším, čo môže zvyšovať vnímavosť Vašich jabloní k chrastavitosti, ale výživa má istotne výrazný vplyv na kondíciu stromkov. Vysoké pH nie pôdy je moc dobré, skúste pridať rašelinu. Pestovania odrody Pinova sa na Trnavsku nebojte, postreky nebudú potrebné. Nech sa Vám darí!

host - 112.195 (?), 6.6.2013 11:06

Dakujem za Vas situacny popis aj odporucania. Braeburn v roku 2010 podobne zle dopadol aj u mna. Navyse oproti ostatnym odrodam u mna vyrazne trpi horkou skvrnitostou (Wuxal Calcium zvycajne nemam cas pouzit). Podobne aj Fuji, lepsie (plody bez vyrazneho poskodenia) dopadol Golden Delicious. Okrem nich mam aj Granny Smith, Sampion, Idared, Goldstar, Juliu, Discovery. Az na Idared, ktory striekam proti mucnatke, tento rok s tymi posledne menovanymi zatial nemam problem aj bez postreku. Okrem rezistentov su vsetky stromy vlastnej vyroby na darovanych podpnikoch, ktore mozno neboli virus-free a mozno aj tam je problem, lebo tie rezistenty maju krasne tmavo zelene listy aj bez specialnej starostlivosti. Alebo su nastepene na vhodnejsom type podnika (vsetko vyskova trieda M9).  Ako som casom zistil ja aj moj sused, na nasej pode nema zmysel velmi pridavat mikroziviny do pody, lebo aj tak budu pre vysoke pH neprijatelne pre rastliny, takze musime vyuzivat iba foliarne hnojenie, co ja bohuzial casto pre zaneprazdnenost nestihnem. Sused tam vsak toho navala pozehnane, takze ma stromy krasne tmavo zelene. Uprava pody raselinou by mala mozno zmysel pri zelenine, ale pre stromy s zivotnostou cca 20 rokov pomoze asi len navazka novej zeminy, alebo primiesanie sprase.

Celkovo je to tu skor nevhodne ako idealne, ale co uz, druhu zahradu tak skoro kupovat nebudem. Postupne zlikvidujem Braeburn, Fuji, lebo silne trpia chrastavitostou ako aj Idared, lebo trpi mucnatkou a jeho jablka velmi nechutia. V blizkom case vsak na nizkych tvaroch pribudne Topaz, Orion, Sirius, Nabela, a na zaklade Vaseho odporucania aj Pinova. Na vysokych mozno skusim starsie odrody ako napr Boskoopske, Matkino, Panenske, este sa rozhodnem podla vhodnosti do mojej polohy.

M.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 56.130 (?), 6.6.2013 12:11

Máte tiež slušný výber odrôd. Problémy s pehovitosťou by som čakal skôr u Gold Star- najmä v mladom veku. Z tohto dôvodu som po chuťovej stránke veľmi vychvaľovanú odrodu Goldstar nezaradil do svôjho sortimentu. Chuť Fuji mi pripadá dosť fádna, presladená, neoslovila ma. Šampion, Discovery a úrodnú Idared som v minulosti pestoval, myslím, že dnes sú na predaj chutnejšie novošľachtence či odrody našich dedov. Ale každý máme inú chuť, nerád by som krivdil. Na snímkach z mobilu sú plody Braeburn z 21.9.2011. Dúfam, že zas nedostanem od niekoho "po ušiach" za nedokonalú technickú kvalitu snímok.wink

Okyslovať pôdu v celej záhrade nemusíte, stačí iba v jamách pri výsadbe jabloní. Okrem rašeliny sa dá pH pôdy postupne znižovať pomocou kyslopôsobiacich hnojív používaných pri kanadských čučkách, azalkách, rododendrónoch... Pomôže aj zelené hnojenie a všetky zásahy, ktoré pomáhajú tvorbe sorpčného komplexu v pôde. Prebytok vápnika v pôde Vám môže blokovať využiteľnosť železa, takže vo Vašom prípade je listová výživa opodstatnená. Pozor na hnojenie čerstvým hnojom! Máte pravdu, že nevhodná pôda narobí veľa starostí a fytosanitárnych problémov. Nevzdávajte to. Držím Vám palce!yes

Kultivar Braeburn je u mňa dosť náročný na kvalitu oplodnenia kvetov
Kultivar Braeburn je u mňa dosť náročný na kvalitu oplodnenia kvetov
Chuťovo je však skvelý a výborne skladovateľný
Chuťovo je však skvelý a výborne skladovateľný

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.6.2013 18:53

Tak Míťa (Mittwoch) řekl vlastně o Paľových fotkách to samé co já a byla mu vyjádřena vďaka, zato na mou adresu se za to samé snesla sprška výrazů jako "frflal", "podpásovkár", nebo že "urážam nevinné jablká". Tak to se podívejme. frown

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 196.33 (?), 5.6.2013 21:49

Petře z Pardubíc, prepáč mi môj názor, ale ja som naozaj stále presvedčený, že je dôležitejšie to, čo je na snímke ako samotná technická kvalita či precíznosť fotografie. Úprimne si prajem, aby bolo aspoň tých mobilových fotiek na fóre čo najviac, nech máme o čom diskutovať. Sľubujem, že sa polepším, technika holt napreduje...wink

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.6.2013 15:39

Teď nechápu, co po mně chcete, pane Wendy? Nepopletl jste si příspěvky?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz