Spomienka na jablká 2012
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 162.73 (?) 2.6.2013 23:50, zobrazeno: 25023x
Minulý rok ma prekvapil úrodou broskýň, marhúľ a hrozna. Ročník 2012 bol pre cukornatosť a kvalitu vína takisto skvelý ako ten predchádzajúci. O to viac ma teší prvých 40 litrov voňavého červeného biovína, ktoré som dorobil zo slušnej úrody rezistentných odrôd Pinotin a Cabernet Jura naočkovaných na kmeňoch starého vinohradu. S jabloňami už to bolo slabšie. Topaz, Melodia a Florina mali málo plodov, na bohato zakvitnutom Braeburnu ostalo iba zopár jabĺk. Mladá Gala po minuloročnej nadúrode odpočívala a ešte mladší Pink Lady odovzdávala svoju silu do ramien prevrúbľovaných rezistentmi. Nesklamala ako každým rokom Pinova a Orion konečne priniesol očakávanú úrodu obrovských a chutných plodov.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 3.6.2013 17:51
S vlkmi či hyenami bohužiaľ nič nespravíme...
Tak snad si nevykoleduji podobné označení, když připomenu, že je velká škoda vyfocených krásných plodů, které jsou bohužel na jako by zakalených, zašedlých fotkách pocházejících z Paľova mobilu. Psal jsem to už minulý rok. Vypěstování těchto krásných plodů dalo jistě práci, tak si myslím, že k dokonalosti chybí právě odstranění tohoto zákalu na fotografiích. Já jsem s foťákem, který mám asi třetí rok taky nespokojen a ten starý dělal fotky rozhodně lepší. Hlavně blesk přesvětluje, což jsem u starého foťáku nezaznamenal.
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 56.97 (?), 4.6.2013 0:48
Minulý týždeň som napísal, že budem musieť doma nainštalovať do PC firemný SW a sprevádzkovať nový digitál Lumix TZ 25. Staručká Nokia už má za tie roky zaprášenú šošovku, čím sa zhoršuje kontrast. "Zákal", o ktorom píše p.Petr z P. robia mobilové fotiaky vtedy, keď sa fotí šikmo oproti slnku. Jednoduché šošovky mobilov istotne nemajú takú skladbu a multicoating vrstvy ako digitály. Vernosť farebného podania je zasa otázkou kvality snímacieho obrazového chipu mobilu. Je zaujímavé, že keď snímky z mobilu, ktoré sa p.Petrovi tak nepáčia, prenesiem z archívu PC pod príspevok na fóre a následne si ich kliknutím ľavého tlačítka myši zväčším na celú obrazovku, sú v rovnakej- slušnej kvalite ako originály v archíve PC. Z toho mi vychádza logické vysvetlenie: na vine nie je ani ohováraná Nokia, ani portál zahrada.cz, ale p.Petr by sa mal pozrieť bližšie na svoj SW v PC, event. na rozlíšenie zobrazovacieho panelu... Nechce sa mi veriť, že by na mojích snímkach nebolo vidieť okrem zákalu nič iné čo by stálo za komentár... Tož to je smutné, chcel som potešiť srdcia ovocinárov.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 197.253 (?), 4.6.2013 17:58
Napriek tomu, že v čase zberu úrody bola vplyvom slnečných jesenných dní pivnica vyhriata až do začiatku zimy na +10 stupňov Celzia, na vianočnom stole chutili jablká z úrody 2012 stále svieže. Až po Novom roku vydýchaná dužnina postupne strácala iskrivú chuť. Najdlhšie si podržala neporušenú šupku a voňavú šťavnatú dužninu odroda Pinova. Spolu s Pink Lady. Je zaujímavé, že nestriekaná Pink Lady už 2 roky nemala žiadny príznak chrastavitosti.
P.S. Netuším, čo tak podráždilo pana Petra z P., dúfam že za to nemôžu nevinné jablká? Jeho slová o tom, že moje príspevky sú ignorované, považujem za trochu podpásové. Môžem iba priznať, že nikto nie sme dokonalí: ani ja ako autor fotografií z mobilu, ani Nokia E51 a zrejme ani p.Petr z P. so svojím novým digitálom a bleskom. Ešte šťastie, že fórum nie je vernisáž v rámci fotosúťaže umeleckých alebo technicky precíznych výtvorov.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.42 (?), 4.6.2013 18:44
Spomienka na jablká 2012
Pan Palo. Mohl byste mi sdělit, na jaké podnoži(podpníku) máte tyto sorty? Děkuji.
Wendy.
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 197.253 (?), 4.6.2013 21:13
Zdravím pán Wendy! Prepáčte oneskorenie, medzi písaním do fóra odskakujem k telke a sledujem povodňové správy.
Topaz, Pinovu, Melodiu a Florinu v ovocnej stene mám na podložke MM104. Ukázalo sa, že vyhovuje akurát úrodnej sorte Pinova. Pre ostatné spomenuté kultivary je tento podpník v ceľkom úrodnej hlinitoílovitej pôde moc bujný. Orion je na M26- dosť neskorý nástup do plodnosti, ale už sa dostáva "do koľají". Gala, Braeburn, Pink Lady a Blaník sú na M9. Florinu postupne prevrúbľovávam Rozelou a inými rezistentmi. Dúfam, že ju nahradí novovysadený Blaník (Florina x Šampion?).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.42 (?), 4.6.2013 19:28
Spomienka na jablká 2012
Pane Petře z Pardubic. Proto jsem měl dotaz na jaké podnoži, a ještě jsem se měl zeptat, kdy bylo provedeno přeroubování. Jinak podle fotek, i když možná méně dokonalých, všechna čest.
Wendy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|