Spartan



host - 123.5 (?)
1.1.2013 17:53

Jaké jsou chuťové zkušenosti s náhradou Spartana v podobě Spalordu?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 179.34 (?), 1.1.2013 15:56, zobrazeno: 21762x

po delsí době pestování jabloní jsem dospěl k názoru, že spartan je jedno z nejlepších jablek a proto jsem přerouboval většinu starých odrůd spartanem.Spartan málo kdy červiví a nemá strupovitost.,barva je krásně červenofialová.

   
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.206 (?), 1.1.2013 17:03

Zdravím

O Spartanu se zde neustále píše a stále se o něm polemizuje, ale to je dobře a vypadá to, že se zařadí ke stále se pěstujícím starým odrůdám. Této odrudě pomáhá teplé a suché léta, které jsou čím dál častější.Díky tomu se i silně omezuje výskyt strupovitosti na kterou je citlivá. Také této odrůdě a i ostatním pomáhají kvalitní přípravky s dlouhou účinností. Pokud umíte Spartan řezat je kvalitní odrůdou typické chutí po své matce. Tato odruda bude stále někoho přitahovat svojí vyjmečnou chutí a hlavně jeho vybarvení není tak rozšířené u ostatních odrůd. Uhlavní nepřítel Spartanu je jeho citlivost na rakovinu dřeva a vlhké stanoviště. Spartan měla nahradit jeho rezistentní odrůda Sparjon a Florina ho měla připomínat a zastoupit. Tak nevím jestli to dokázaly? Jolana to nezvládla a vytratila se.  Vy máte nějaké štěstí na stanoviště. Mě Spartany přitahovaly vosy a i obaleče a i jednu tečku jsem na nich našel, ale to vůbec mi nevadí.Jejich chuť za to odpuštění stojí. Mohl by jste uvést, kterým odrúdám u Vás Spartan oponoval?   Pro klid pěstitelú říkejte, že Spartan je Vaše nejlepší odrůda. Každý pěstitel má svého miláčka a bude za něj bojovat. U Vás se Spartanům daří a umíte ho pěstovat jinde zase né. Pro mě je také Spartan lahúdkou, ale není jedinou odrůdou která mi chutná.

sadař vlada

      
host - 123.5 (?), 1.1.2013 17:53

Jaké jsou chuťové zkušenosti s náhradou Spartana v podobě Spalordu?

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 1.1.2013 19:00

Spartan mi chutná, třebaže ve větší oblibě mám spíš potomky Coxovky a Godenu než Mac Intoshe. Co se týče jeho náhražek, Jolana snad pouze vzhledem, Sparjon je dobrý, ale nepodobá se ani chutí, ani barvou, totéž platí o Florině. Spalord zatím nerodí, tak nevím, obávám se, aby to nebylo podobné. Totéž Novomac.
   Za největší slabinu Spartana považuji zdrobňování plodů.

         
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 38.130 (?), 1.1.2013 21:13

Spartan má příliš tuhou slupku. Její určitá výhoda je odolnost proti chorobám.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 1.1.2013 23:39

Tuhá slupka je výhodou především pro transport a prevenci otlačenin. Chrobám (např. strupovitosti) zabránit neumí.

               
host - 20.246 (?), 2.1.2013 9:15

Spartana jsem vykopal kvůli chuti. Ta fádní až nepříjemně sladká chuť bez přítomnosti kyselin mi opravdu nechutnala.

                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 2.1.2013 10:56

Tak malinovou vůni a chuť Spartanu bych nenazval fádní. Pokud jde o sladkost u nás nikdy není extrémně přesladké. Mimoto nemám rád kyselý jabka. Spíše vadí už výše vyjmenované choroby, které má snad všechny. Ale zatím pořád roste a i dokonce po loňském květnovém "úderu" měl několik plodů.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 2.1.2013 13:39

Tak, tak. V době své největší slávy koncem 70. let byl Spartan suverénně nejvysazovanější odrůdou. Chuť rozhodně patří k jeho kladným stránkám, u nás bych dokonce přivítal i sladší. Třebaže skladovatelnost není až tak extrémní, je díky své slupce mimořádně odolný k vadnutí. V tom může konkurovat snad jen Idared. 

                  
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 23.225 (?), 2.1.2013 18:35

Spartan umí dozrát (přezrát) do sladka (a pomolog. atlasy před tím varují), ale kdo umí vystihnout správnou sklizňovou zralost, dočká se sladce navinulého překvapení. Osobně ochutnávám červivé spadlé plody a pak se strefuji do sklizňové zralosti a jsem spokojen, sklízím postupně - jih(IX/2), pak sever(IX/3-4) a ve skladu ještě přebírám. Sad je u Prahy, doporučuji všem, kdo hodnotí sklizňovou zralost, aby uvedli lokalitu, jinak je v tom zmatek.

Teď vysazuji jen nové odrůdy, ale Spartana, Melodie, Parmény a Matčina se nevzdám. J.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika