Spartan
|
|
|
|
|
|
|
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář (497) - 176.214 (?) 2.1.2013 22:21
Pěkný a výstižný příspěvek. Mám Spartan v těžší půdě v nejteplejší oblasti, má rakovinu ve dřevě. Specifická chuť se nedá s ničím zaměnit, je to lahůdka. Jen ty plody jsou na starém nemocném stromně malé, červivostí bez chemie trpí značně. Zkusil jsem jej naroubovat na slabě rostoucí podnož, tuším JETE. Předpokládám, že by mohly být plody větší a plodnost brzká.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář (152) - 20.158 (?), 9.1.2013 21:59
zdravím
Nerad Vám beru optimismus, ale Spartan potřebuje středně silné podnože. Na zakrslých podnožích rychle zestárne a plody budou malé. Tato odruda má větší plody, když dobře roste. Na J TE E budete muset Spartana dobře živit jinak vám zakrní. Šíření rakoviny dobře zastavuje a léčí Kuprikol nebo Champion.Je nutné tímto postřikem stromky a hlavně kmeny pořádně smočit na podzim po opadu listů. Dobře plodí na dlouhych dvouletých výhonech. Blahodárný účinek na stromky má přidávání Krystalonu plod a květ do vegetačních postřiků na list. Tato odrůda patřila k těm co v květu bez problému přečkala pozdně jarní mráz a bohatě zaplodila. Je zajímavé, že poslední léta mi Spartany přestávají alternovat.
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 57.250 (?), 10.1.2013 10:46
Volba podnože závisí především na tvaru stromku, který chcete pěstovat a taky na klimatických a hlavně půdních podmínkách.
Obecně platí, že největší plody přináší Spartan na nejslaběji rostoucích podnožích v nejlepší půdě. V tom se od jiných odrůd příliš neliší. Bujnou podnoží poněkud snížíte riziko rakoviny a umožníte pěstování v horší půdě. Velké nectnosti odrůdy - zmenšování plodů - se tím ale nevyvarujete.
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář (152) - 20.101 (?), 10.1.2013 19:39
Zdravím
Jestli Vám můžu radit a bohužel nevidím stromky, tak se za ně přimlouvám. Sekyru odložde alespoň na pár roku. Skácet múžete vždy, ale vrátit stromek ne. Nebuď te prosím tak lehkomyslný a dejte jim šanci alespoiň do té doby než Vám začnou plodit nové. Vždyť o nic nejde. Zmlaď te je a nemocné stromky a hlavně nemocné rakovinné místa ošetřete kuprikolem a potom štěpařským voskem. Kořeny na jaře přihnojte Ledkem amonným s vápencem a uvidíte jak stromky zareagují. Dávka je alespoň malá uhená lopatka (ale plnná a nemusíte se bát) na stromek. Po těchto zásazích proveďte teprve hodnocení. Berte stromek jako živou bytost a ne jako nějakou věc.
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář (152) - 20.43 (?), 11.1.2013 2:09
Zdravím Slovensko a děkuji za spoluúčast
Možná se budete divit, ale já nekrotickou rakovinu nevyřezávám. Pokud je na výhonech odstraním napadený výhon. Na kostře rakovinné rány pouze vyčistím a smočím v postřiku Kuprikolu (silnější koncetrace), ale až po opadu listí (pro některé odrúdy je měď toxická - hlavně renety a Booscop a angrešt srstka) . Rakovina likviduje stromy hlavně, které nejsou v růstové kondici a na mokrých jílovitých půdách a geneticky na ní citlivé (hlavně renety a Prima s Florinou a Rubín a Mac Intosh a jeho děti) Kuprikol se odjakživa uvádí v době veget. klidu stromů jako ozdravný. (každý rok u silného napadení a výskytu) Na podzim Kuprikolem stříkám všechny ovocné stromy a hlavně broskvoně. Potom nemusíte hlídat kdy naraší a můžete klidně spát a nebo stříkat až máte čas. Kuprikol použitý na podzim si už broskvoň sám ohlídá a nepustí kadeřavost do pupenu ani při teplé zimě!!! A v předjaří postřik akorád potuplujete v jistotu.
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 11.1.2013 8:25
Já tady s panem Kaněrou souhlasím. Vyřezávat místa zysažená rakovinou jsem přestal, protože to většinou nebylo dlouhodobě účinné, neboť neléčilo podstatu onemocnění. Ta je dána špatnou polohou mrazové kotliny a hlavně půdou - těžkou, jílovitou, kyselou. Některé odrůdy a podnože jsou náchylnější.
Při výskytu onemocnění se pokusím zlepšit zdravotní stav stromku - obrytím, provzdušněním a vylehčením půdy, pohnojením. Až když nekróza sežere kůru dokola, odstraním celou větev. Často pozoruji, že ozdravený posílený stromek ránu demarkuje a hojením z okolí zavalí. Postřik mědí na jabloně nepoužívám, nevylučuji ale, že může pomoci.
|
|
|
|
|
|
|
essme - (2) - 56.32 (?), 2.1.2013 19:26
Já mám jiné zkušenosti, u mě má právě jen Spartan černou strupovitost. Dost mě to mrzí, protože se pak silně od těch černých flíčků kazí a také to rodina odmítá konzumovat. Prosím, poraďte mi, jak se toho zbavit. Děkuji. Olina - essme
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|