Spartan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář (152) - 20.158 (?), 9.1.2013 21:59
zdravím
Nerad Vám beru optimismus, ale Spartan potřebuje středně silné podnože. Na zakrslých podnožích rychle zestárne a plody budou malé. Tato odruda má větší plody, když dobře roste. Na J TE E budete muset Spartana dobře živit jinak vám zakrní. Šíření rakoviny dobře zastavuje a léčí Kuprikol nebo Champion.Je nutné tímto postřikem stromky a hlavně kmeny pořádně smočit na podzim po opadu listů. Dobře plodí na dlouhych dvouletých výhonech. Blahodárný účinek na stromky má přidávání Krystalonu plod a květ do vegetačních postřiků na list. Tato odrůda patřila k těm co v květu bez problému přečkala pozdně jarní mráz a bohatě zaplodila. Je zajímavé, že poslední léta mi Spartany přestávají alternovat.
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 57.250 (?), 10.1.2013 10:46
Volba podnože závisí především na tvaru stromku, který chcete pěstovat a taky na klimatických a hlavně půdních podmínkách.
Obecně platí, že největší plody přináší Spartan na nejslaběji rostoucích podnožích v nejlepší půdě. V tom se od jiných odrůd příliš neliší. Bujnou podnoží poněkud snížíte riziko rakoviny a umožníte pěstování v horší půdě. Velké nectnosti odrůdy - zmenšování plodů - se tím ale nevyvarujete.
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář (152) - 20.101 (?), 10.1.2013 19:39
Zdravím
Jestli Vám můžu radit a bohužel nevidím stromky, tak se za ně přimlouvám. Sekyru odložde alespoň na pár roku. Skácet múžete vždy, ale vrátit stromek ne. Nebuď te prosím tak lehkomyslný a dejte jim šanci alespoiň do té doby než Vám začnou plodit nové. Vždyť o nic nejde. Zmlaď te je a nemocné stromky a hlavně nemocné rakovinné místa ošetřete kuprikolem a potom štěpařským voskem. Kořeny na jaře přihnojte Ledkem amonným s vápencem a uvidíte jak stromky zareagují. Dávka je alespoň malá uhená lopatka (ale plnná a nemusíte se bát) na stromek. Po těchto zásazích proveďte teprve hodnocení. Berte stromek jako živou bytost a ne jako nějakou věc.
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář (152) - 20.43 (?), 11.1.2013 2:09
Zdravím Slovensko a děkuji za spoluúčast
Možná se budete divit, ale já nekrotickou rakovinu nevyřezávám. Pokud je na výhonech odstraním napadený výhon. Na kostře rakovinné rány pouze vyčistím a smočím v postřiku Kuprikolu (silnější koncetrace), ale až po opadu listí (pro některé odrúdy je měď toxická - hlavně renety a Booscop a angrešt srstka) . Rakovina likviduje stromy hlavně, které nejsou v růstové kondici a na mokrých jílovitých půdách a geneticky na ní citlivé (hlavně renety a Prima s Florinou a Rubín a Mac Intosh a jeho děti) Kuprikol se odjakživa uvádí v době veget. klidu stromů jako ozdravný. (každý rok u silného napadení a výskytu) Na podzim Kuprikolem stříkám všechny ovocné stromy a hlavně broskvoně. Potom nemusíte hlídat kdy naraší a můžete klidně spát a nebo stříkat až máte čas. Kuprikol použitý na podzim si už broskvoň sám ohlídá a nepustí kadeřavost do pupenu ani při teplé zimě!!! A v předjaří postřik akorád potuplujete v jistotu.
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 11.1.2013 8:25
Já tady s panem Kaněrou souhlasím. Vyřezávat místa zysažená rakovinou jsem přestal, protože to většinou nebylo dlouhodobě účinné, neboť neléčilo podstatu onemocnění. Ta je dána špatnou polohou mrazové kotliny a hlavně půdou - těžkou, jílovitou, kyselou. Některé odrůdy a podnože jsou náchylnější.
Při výskytu onemocnění se pokusím zlepšit zdravotní stav stromku - obrytím, provzdušněním a vylehčením půdy, pohnojením. Až když nekróza sežere kůru dokola, odstraním celou větev. Často pozoruji, že ozdravený posílený stromek ránu demarkuje a hojením z okolí zavalí. Postřik mědí na jabloně nepoužívám, nevylučuji ale, že může pomoci.
|
|
|
|
|
|
|
essme - (2) - 56.32 (?), 2.1.2013 19:26
Já mám jiné zkušenosti, u mě má právě jen Spartan černou strupovitost. Dost mě to mrzí, protože se pak silně od těch černých flíčků kazí a také to rodina odmítá konzumovat. Prosím, poraďte mi, jak se toho zbavit. Děkuji. Olina - essme
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|