Sklizeň jádrovin 2018
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4592) - 38.136 (?), 25.12.2018 21:46
Dnes jsem ochutnal předposlední Admirál a zatím vede. Tvrdý, šťavnatý, výborný. Topaz je už za vrcholem. Ariwa je krásná, tvrdá, nevadne, ale je přeslazená, bez kyseliny, se zvláštní hořkomandlovou příchutí. Ale nechám ji. Luna vadne, Sírius také, už je zlikvidovaný. Lunu možná nechám, Sírius přeroubuju. Idaredy mají ještě čas, Granny Smith také.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4592) - 38.136 (?), 26.12.2018 13:13
Možná to je počasím, bylo dlouho teplo, i po skizni. Sírius má rzivější slupku než Luna, proto asi víc vadne. Pozoroval jsem už při skizni Idaredů, že jsou méně vybarvené a ani uskladněné se zatím nijak zvlášť nevybarvují. Na podzim nebyly mlhy, deště, mrazíky... Totéž i Topaz, jindy býval červenější. Co do barvy se povedla Ariwa. Sklidil jsem jeden jediný Braeburn a hned ho ochutnal a byl moučný, koncem října. Jestli to bude takhle i v budoucnu, tak bez možnosti okamžitého dobrého uskladnění řada odrůd pro zahrádkáře nebude vhodná. Zatím se mně jeví vhodné pro mé podmínky Admirál, Idared, Topaz, Ariwa a Granny Smith. Karmína už méně.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?), 26.12.2018 14:12
Aktuálně jsou na tom u mne nejlépe Admirály, jako včera utržené- měl bych je šetřit na jaro, ale je to těžké.
U Jonagoldu, který sklízím běžně na 3x i vícekrát je rozdíl markantní mezi první sklizní, která byla o měsíc dříve ve sklepě při +15 st. oproti poslední sklizni. Trochu dominuje tužší slupka.
Podobně u Topazů sklízených zpravidla na 2x je rozdíl ve zralosti jednotlivých sklizní.
Překvapivě měkne a vrásčití slupka u Siriusů, ale dužina je ok, nemoučnatí, relativně tvrdší a sladká - spolu s Admirálem nejoblíbenější jablko dětí.
Spartan se překvapivě stále dá jíst, po rozkousání dužiny však zůstává v puse tuhá slupka. Dobrý je Kids Orange, naopak Lordy za zenitem. Bohemie z nížina dávno KO, ale Rubín z podhorské polohy OK .. Podzimní odrůdy jsou v kvasu a na kompostu, Ontario jsem neměl odvahu ještě načít.. to si raději dám kysané zellí
k IH - myslíte, že by Fuji prosperovalo v běžných letech v poloze 200mnm Moravskoslezského kraje?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
TomNR - Stříbrný Zahrádkář (356) - 242.16 (?), 26.12.2018 17:15
ahoj Danik,
"U Jonagoldu, který sklízím běžně na 3x i vícekrát je rozdíl markantní mezi první sklizní, která byla o měsíc dříve ve sklepě při +15 st. oproti poslední sklizni. Trochu dominuje tužší slupka.
Podobně u Topazů sklízených zpravidla na 2x je rozdíl ve zralosti jednotlivých sklizní."
ake rozdiely? trosku konkretnejsie..
dakujem, Tom
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |