Sezóna 2018 a zimní odrůdy



Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?)
1.11.2018 13:41

Mám podobný problém, v pivnici je 14°C a to púšťam vetranie iba cez noc. Múčnatieť začína Mutsu (niektoré plody sú doslova sypké) a na Pinove začína vráskavieť šupka. Vcelku dobre to znášajú Angoldy, Rubinoly, Topazy, Rajky a najlepšie asi Fuji. Čo ma však najviac prekvapilo, že asi týždeň obraný Braeburn je už teraz okolo jadrovníka múčnatý.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 1.11.2018 8:58

Jablek je veliké množství a v nadstandardní kvalitě, mě se ale začíná rýsovat jiný problém - dosud se mi s ohledem na vyhřátou půdu a teplé počasí nepodařilo vychladit sklep na méně než 9 st., aktuálně se tam teď teplota pohybuje kolem 11st. A jablka zrají a zrají... některé Jonagoldy, které běžně vydrží u mne do března až května, začínají ztrácet tvrdost a kyselkavost už nynísad.

         
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 61.187 (?), 1.11.2018 9:49

Ztráta tvrdosti dužiny se u mne projevuje na všech podzimních/ranně zimních odrůdách, jako je Rubín, Rubinola a Merkur. Na pozdnějších odrůdách ji zatím při mírném stisku prstů nezjišťuji. Admirál při včerejší ochutnávce překypoval štavnatostí.

            
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 1.11.2018 9:59

U mne jsou poslední Bohemie ve stadiu až začínajícího moučnatění. V rodině upřednostňujeme tvrdá a kyselkavější jablka, proto jsem před pár lety plošně přeroubovával na Topazy a Admirály, případně Sirius, ten ale kyselkavější moc není. Kdyby měl člověk řízenou chladírnu s 1st, vytáhne v březnu jablka prakticky ve stavu v jakém je sklidil...

            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 1.11.2018 10:33

Já si to docela užívám, tak dobré Rubíny jako letos máme málokdy. Zatím nikam nechvátají Spartany, tak si počkáme.

               
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 1.11.2018 11:25

Moje Spartany z 520 mnm jsou dávno zralé, letos byly už v říjnu chutné přímo ze stromu. Jak či kde se pěstují Spartany, které dosud nejsou v konzumní zralosti? Snad ve stínu?

                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 1.11.2018 12:23

Na Vysočině, kolego.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 11.222 (?), 1.11.2018 14:16

kde se pěstují Spartany, které dosud nejsou v konzumní zralosti?

 Spartan patří k odrůdám, které pro delší skladovatelnost vyžadují podtrhnout. Sklizeň v úplné zralosti trvanlivost o dost zkrátí.

                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.76 (?), 1.11.2018 15:23

Spartany se zásobuji ze tří lokalit - letos velmi dobré chuti, někde i bez strupovitosti a plody až do černa vybarvené, ale... Podobně jako u Glosteru se ve větším než malém množství, a to ze všech tří lokalit, objevuje jádřincová hniloba/plíseň. Každý rok.

         
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 1.11.2018 13:41

Mám podobný problém, v pivnici je 14°C a to púšťam vetranie iba cez noc. Múčnatieť začína Mutsu (niektoré plody sú doslova sypké) a na Pinove začína vráskavieť šupka. Vcelku dobre to znášajú Angoldy, Rubinoly, Topazy, Rajky a najlepšie asi Fuji. Čo ma však najviac prekvapilo, že asi týždeň obraný Braeburn je už teraz okolo jadrovníka múčnatý.

            
host - 166.118 (?), 5.11.2018 19:04

Letos je skutečně těžké sklep vychladit, po studené noci je ve sklepě 8-9 stupňů, což dlouho nevydrží a vrátí se 10-11. Ale ke sklizni. Důslednou zálivkou se mi podařilo i přes horké léto dosáhnout toho, aby na přetížených stromech byly plody střední velikosti (Topaz, Karneval, Merkur) i plody větší až velké - Rozela, Rubinola, Admirál, Lucy. Postupná sklizeň byla nutná i kvůli přetížení větví. Chuťově je v plodech poznat dostatek tepla a slunce, zdá se, že to velmi prospělo Karnevalu - kolem Vánoc očekávám špičkovou chuť a tímto se mu omlouvám za částečné přeroubování Admirálem. R. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika