Rubinola
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 101.202 (?), 3.11.2017 9:35, zobrazeno: 22796x
Pre mna najlepsia jablon co mam..Tento rok sa podarilo jedno jablko cez 500g.
stano _ Ivanka pri Dunaji
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.7 (?), 4.11.2017 1:20
Daník: Rubinola plodí za "normálnych" okolností na dlhom a strednom dreve, typicky v tzv. vidličkách konárikov. Ale rezom sa dá dosiahnuť aj plodenie na kratšom dreve, ako to vidieť na tom stromčeku na prvom obrázku. Čo sa týka rozoznania Rubinoly a Bohemie, nemal by to byť problém. Plody Rubinoly sú plocho guľovité, teda širšie než vyššie, vyfarbenie červenou je pásikavé (žíhané), pri výstavných plodoch sú pásiky až takmer čierne. A typická je hrdzavá škvrna nepravidelného hviezdicového tvaru v stopkovej jamke. Bohemia je guľovitá, kališnú jamku má priestrannejšiu a sfarbenie červenou je "rozmyté", nie žíhané, pričom červeň má trochu iný (svetlejší) odtieň. Rubinola má výrazne tmavozelené listy, až takmer do zelenomodra, Bohemia má drevo (kôru) svetlohnedú, akoby do hrdzava, kým Rubinola má kôru tmavšiu. Bohemia má tiež väčší sklon k vyhoľovaniu konárov. IH (pridám pár fotiek Bohemie a Rubinoly na porovnanie uvedených rozdielov).
|
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?), 4.11.2017 18:22
já to letos neporovnám, páč na jaře zmrzly. Listy tmavé, dlouhé vidlice, plodné pupeny prakticky jen na koncích. Skoro mi přijde jako Rubín, ale netrpí strupovitostí...
Jak tedy Rubinolu řežete - předpokládám primárně letní řez. Zimním zakracováním by se zlikvidovaly plodné pupeny. Já většinou jeden dvoják zakrátím na 10 cm, případně odstraním dle zahuštění koruny. Silný letní průklest a zakracování, jarníodstranění nevhodných větví a případně zpětný řez, aby se koruna vešla na vymezené místo.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.159 (?), 8.11.2017 15:18
Pane Hlavatý,
mám taktéž Rubinolu na stejné podnoži. Váš popis a snímky jsou velmi inspirativní. Obával jsem se celkového snížení a zkrácení letorostů již 9 letého stromu, přičemž jsem byl prozatím příliš opatrný. Díky předanou zkušenost.
Zdeňa z Moravy
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 27.11.2017 23:53
Rubinolu nějak moc osobně neznám, ale předpokládám že se chová ve vztahu k řezu podobně jako Rubín. Rubín je sice odrůda, která plodí na tzv.dlouhém dřevě, to je pravda, ale neznamená to, že plodí na dřevě jednoletém probůh! Tedy neplodí jen na koncích, jak se téměř obecně tvrdí. Rubín je odrůda, která potřebuje čas. Ty jeho korunky opravdu vypadají v prvních letech výchovného řezu opravdu prázdné, bez obrostu a taky takové jsou. Ovšem u této odrůdy se tvoří plodný obrost až zpětným obrůstáním, posléze se vytváří plodonoše, nebo tenké plodné větévky s mimořádně kvalitním a trvanlivým plodným obrostem. Rubinola předpokládám funguje po této stránce dosti podobně..
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|