K zpětným mutacím Bohemie na Rubín: Před asi 15 lety jsem dostala darem Bohemii na A2, mělo jít o orginální stromek od pana Thoře. Na Bohemii jsem přeroubovala Melodii na semenáči, kterou jsem dostala od tatínka, dále jsem si naroubovala další stromek na semenáč a ještě jsem Bohemii roubovala i přátelům. Považuji ji za výbornou odrůdu, která je schopna přinášet slušné ovoce i v našich drsných podmínkách bez chemické ochrany (většinu roků). Všechny Bohemie jsou již v plné plodnosti a na všech se v poměrně velké míře projevuje zpětná mutace na Rubín. Rubíny se objevují zcela nepravidelně po koruně Bohemie, větve s Rubíny neodřezávám, Rubín je též chutné jablko. Nejsem schopna určit, kde mutace nastala, zda ve vrcholovém pupenu letorostu, či až v květu. Ještě zajímavější jsou plody, kde je část vybarvená jako Rubín a část jako Bohemie, někdy jde o čtvrtinu plodu, jindy jen o proužek Rubínu. Dnes jsem plody nafotila a přikládám. Máte také zkušenosti s takovými jablky u Bohemie? Nebude podobně zpětně mutovat Rozela, která je potomkem Bohemie? Zdraví Jiřina