Roubování
|
|
|
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2263) - 91.93 (?) 28.1.2020 16:09
Já v takových případech používám hlavně plátkování nebo taky sedélkování. Pokud použijete "plátkování", neporaníte tolik podnož a taky řez podnože bude jednodušší.
Tak, jak to máte nakresleno, se to taky uchytí. Když používáte plastovou pásku, nebude se to v místě řezu zamazávat. Při vázání dejte pozor, aby se vám roub nepohnul mimo kambium podnože. Je lepší v tomto případě omotat napřed jen lehce a po lehké fixaci přemotat silněji druhou vrstvou pásky.
Kdo umí "kozí nožku", může i tak.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.103 (?), 7.6.2019 21:35
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.187 (?), 10.6.2019 18:51
Jak to vlastně vypadá při roubovaní za kůru po x letech? Roub, co je na fotce, postupně zesílí až zakryje uřezané místo na podnoži? Nakolik je to náchylné na vylomení?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1738) - 165.146 (?), 7.7.2019 21:35
Letos jsem se dostal k velmi zajímavému genetickému materiálu.Musel jsem řešit nedostatek místa ale hlavně, neměl jsem podnože.Poprvé jsem musel přeroubovat na své zahradě celý zákrsek.
Fota 1÷4 ukazují postup přeroubování zákrsku Cherry Cox. (M9).Obvodové větve odrůdamí Honeycrisp a novým klonem odrůdy Kanzi.Terminál odrůdou Briliant.Do Jantaru jsem narouboval odrůdu Vanesa se kterou počítám s postupným přeroubováním původní odrůdy.
Dále jsem pokračoval v přetváření stěny Harlekýn odrůdami Deliga a Jarka.V neposlední řadě jsem na podzim vysázel odrůdu Jazz a nový klon Pink Lady.Z moji mini školky na trvalé stanoviště odrůdy Enterprise a Cameo.
Zahradě a poznávání zdar. - Mičurin II (470 m)
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.25 (?), 28.1.2020 13:54
Měl bych dotaz ohledně roubování kopulací v případě, kdy je podnož silnější než roub, rozdíly velikostí přesně takové jako jsou na obrázku.
Chtěl bych se zeptat, jestli je toto vhodný způsob roubování i v případě, kdy je podnož víceletá anebo je lepší to udělat jinou metodou, případně jakou.
Řezná plocha podnože, ke které není přitisknutý roub, se má nějak ošetřit anebo stačí omotat páskou?
Díky
|
|
|
|
|
|
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2263) - 91.93 (?), 28.1.2020 16:09
Já v takových případech používám hlavně plátkování nebo taky sedélkování. Pokud použijete "plátkování", neporaníte tolik podnož a taky řez podnože bude jednodušší.
Tak, jak to máte nakresleno, se to taky uchytí. Když používáte plastovou pásku, nebude se to v místě řezu zamazávat. Při vázání dejte pozor, aby se vám roub nepohnul mimo kambium podnože. Je lepší v tomto případě omotat napřed jen lehce a po lehké fixaci přemotat silněji druhou vrstvou pásky.
Kdo umí "kozí nožku", může i tak.
|
|
|
|
|
|
|
host - 51.188 (?), 28.1.2020 17:01
Plátkování se v tomto případě jeví jako podstatně lepší volba než kopulace. Kozí nožka je pro mě vyšší dívčí, ale zkusím se ji někdy naučit. Díky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 51.188 (?), 28.1.2020 18:35
Jedná se o jabloň, u většího průměru podnože na mízu počkám, ale u menšího průměru bych raději použil plátkování, kopulaci pokud bude skoro stejný průměr. Rouby už mám odebrané, "zabalené" ve sněhu a uložené v lednici těsně pod mrazím boxem, kde je teplota asi -1°C. Díky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 26.212 (?), 7.2.2020 17:29
U anglické kopulace se přesah, podle obrázku, odstraňuje okamžitě, později anebo vůbec? Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|