Roubování
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 155.40 (?), 22.1.2007 1:06
Je jedno, jestli máte nůž na roubování Belgický nebo Český,ale není jedno kdy máte rouby nařezané a jak uskladněné.Důležité je nařezat rouby v době vegetačního klidu a uskladnit je ,třeba ve volné půdě(zahrabat pod zem).Když je dostatek sněhu tak třeba u chladné zdi pod metr sněhu.Roubům nevadí tma,zima,vlhko,voda.Roubům vadí světlo a teplo.Pokud si uříznete dva,tři kousky ,vlezou se i do ledničky-ne do mražáku.Když nařežete rouby tři náruče nevlezou se do sklepa,ale na zahradu do pařeniště pod hlínu.Z jara označené rouby opláchneme a můžem použít-jsou perfektní.Samotné roubování je už jen výběr stylu.Začínáme jednoduše, kopulací a za kůru.V této jednoduchosti roubování je ta krása,NEzačínejte roubovat třeba anglickou kopulací,nebo Vás to odradí pro pracnost a neůspěch.Roub řežte na 3 až 5 oček.Roub nezavazujte lýkem,je ůzké,nepoddajné a zařezává se.Kupte si za pár korun nelepící pásku z PVC v kotouči ,na barvě nezáleží.Také budete potřebovat štěpařský vosk na zamáznutí řezné rány na konci naštěpovaného roubu. A hlavně si kupte nějakou literaturu-třeba škola ovocnáře. Pokud nemáte materiál na roubování , mohu Vám pomoci . cca 40 odrůd jabloní Na adrese: zlatuska@trnet.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 22.1.2007 23:27
S tím uchováním roubů jsem to psal už v mnoha diskisích. Je to velice důležité při roubování. Ostrý nůž jako břitva je druhá nutnost. Jsem tedy rád, že dokážete nůž nabrousit i na něčem jiném než na belgickém brousku. Řekněte to všem, je to potřebné. VašekB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.52 (?), 2.3.2007 11:39
Pane, nepsali jsme o noži ale o brousku. Nabrousit si umím nůž i na něčem jiném. Jen jsem si dovolil požádat o kontakt na někoho, kdo tyto brousky prodává, nebo je dokáže sehnat. Ve Vašem případě jde pravděpodobně o přehlédnutí. Pavel Tomala
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.124 (?), 2.3.2007 18:41
Vážení zahrádkáři, přečtěte si prosím příspěvek pana Vysloužila. Je tím řečeno vše. Jasně a srozumitelně. Každý způsob roubování má své výhody i nevýhody. Záleží co roubuji a kdy roubuji. Není však možné souhlasit s názorem že způsob kopulací je špatný, že se nekryjí pletiva atd. Chtěl bych pisateli sdělit,že tímto způsobem se roubují tisíce ovocných stromků tzv. v ruce v ovocných školkách s běžnou úspěšností 97%. Osobně upřednostňuji anglickou kopulaci. Má to tu výhodu, že se zvětší srůstné plochy, roub drží s podnoží dobře pohromadě a jeden může roubovat a druhý jenom vázat.
Milan Boštička
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.1 (?), 8.3.2007 11:40
Mel jsem kdysi belgickou bridlici na obtahovani britev nebo dlat byla zluta kdyz se nani brousilo bylo citit jak tahne stratil jsem ji a uz kolik let ji schanim bez uspechu v loni jsem byl na vystave asi Litomericich nabizeli me bridlici sedou udajne take z Belgie ale je jemnejsi nebere tolik ,kdyby nekdo vedel kde ji unas sehnad dejte vedet ,zatim dekuji .na zminku budu reagovat. li
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 228.179 (?), 9.3.2007 7:15
Kde sehnat belgickou břidlici u nás, to nevím, ale na http://www.belgischerbrocken.com/ ji seženete určitě - nejmenší žlutý brousek za cca 14 euro (já platím za japonské kombinované kameny něco kolem 20). Tomáš
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.1 (?), 9.3.2007 7:34
Diky tomasi za informaci vasek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|