Renety



host - 226.194 (?) 
16.2.2012 17:54, zobrazeno: 39416x

Dobrý den, zakládám toto téma z toho důvodu, že odrůd s názvem reneta je několikero a mám v nich dost hokej. Sám mohu hodnotit pouze Cherry cox, kterou mám doma přiroubovanou do korun dvou stromů na různých světových stranách pozemku a to je poněkud málo. Dotaz není myšlen z důvodu systematiky proč je jablko reneta. Berme to prostě jako přívlastek nebo jako důsledek nějaké společné vlastnosti tečka. Zajímají mne vaše zkušenosti s renetami, které doma máte, nebo jste někde ochutnali a pod. Můžete vytvořit i stupnici oblíbenosti renet. Něco jako která z výčtu renet je vaše nejlepší. Navazuji tak na diskuzi o starých odrůdách, kde některé renety figurují jako nejlepší jablka.

Sám znám ještě koženou zimní, kanadskou a hvězdnatou renetu. Nevím kolik existuje renet.

Děkuji.

Juraj Kafka

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 16.2.2012 21:09

Zdravím Juraji,

pár dalších renet: originál Coxova, pro mne nejlepší jablko vůbec, Hájkova muškátová reneta bývala velmi dobrá, Sudetská reneta - jen nejlepší plody a v optimální zralosti měly něco do sebe, jinak nic moc. Baumanova reneta - dlouho vydržela, protože nikomu nechutnala. Měl bych najít staré pomologie a určitě bych si vzpomenul na další. Ale máte pravdu, studovat proč toto je a tamto není reneta by určitě nikam nevedlo.

      
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 16.2.2012 21:18

Moje nejoblíbenější reneta je Boscoopské.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 16.2.2012 22:04

Skutečně, pokud nemáme jasně definovaná kriteria renety, stěží lze něco hodnotit. Má to asi stejný smysl, jako třeba sestavovat žebříček odrůd začínajících na písmeno M.
   Pojem reneta je přežitý. Bláhovka není o nic víc renetou než např. Dukát. A co parména?
   Jinak, pokud ponecháme mimo asi nedostižnou Coxovku (z dobrých poloh), patří určitě k nejchutnějším Berlepschova.

            
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 152.179 (?), 16.2.2012 22:53

Zdá sa, že Ananasová reneta dala pôvod mnohým chutným odrodám. O Berlepschovej v pomológii píšu, že je vhodná iba do najlepších polôh. Darí sa jej u Vás lepšie ako Coxovke, p.Miloši? Nemá trochu silnú šupku? Pevná, príp. mastná šupka, alebo veľký ostrý jadrinec mi vždy pokazí ceľkový dojem, aj keď je dužnina výborná. Berlepschova má aj vyšší obsah kys.askorbovej, podobne ako Ontario. Ďalší príklad, že medzi starými odrodami je veľa takých, čo vynikajú vyšším obsahom zdraviu prospešných látok.

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 17.2.2012 9:04

Velký strom Berlepschovy renety měl tchán v Uherském Hradišti, jinde jsem ji nechutnal. Chuť byla výborná, směle konkurovala vedle stojícímu Jonathanu. Dobrá b yla i dlouhá skladovatelnost.  Vadil mi nenápadný vzhled a špinavě žlutá barva plodů. Sloupka mi nepřipadala extra silná či mastná. Němci údajně vyšlechtili červenou mutaci Roter Berlepsch a odrůdu mají v sortimentu, tuším, dodnes.
   Co se týče Ananasové renety, tu jsem jedl jen jedenkrát a odkud získala název reneta, fakt nevím. Vypadala renetovitě asi jako jadernička.

                  
host - 78.10 (?), 17.2.2012 19:13

Ano vzhledově je Jaderničce podobná, až na ty velice výrazné lenticely, ale dle vzhledu není možno zda se jedná o renetu či nikoliv. Ještě bych to trochu rozved, reneta dle mě kdysi byla známka ušlechtilé chuti a záruka kvality. Zkrátka sázka na jistotu, přece jen, na venkově bylo kdysi hodně stromů, jež neměly ani žádné odrůdové zařazení, já tyhle "odrůdy" nazývám starými typy jabloní. Většinou chuťově nedosahují kvalit popsaných odrůd, jakkoliv vizuálně mohou být velice vzhledné. Řekl bych že je to jeden z důvodů, proč někdo říká, že staré odrůdy nejsou chutné. Zdaleka ne všechny staré stromy jsou totiž odrůdové...

           Ondra D.

            
host - 153.9 (?), 16.2.2012 23:06

Domnívám se, že pojem "reneta" je vlastně takový malý reklamní trik už z doby našich dědů a pradědů. Protože Coxova reneta je nejlepší, když dáme odrůdě podobný název, lidé se toho chytnou.

Jinak nedám dopustit na chuť Hvězdnaté renety. Bohužel vydrží jen krátce.

               
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 152.179 (?), 16.2.2012 23:41

Vedel by niekto vysvetliť, čo je to renetovitá chuť? Stretávame sa s výrazmi sladká, navinule sladká, nakyslá, sladkokyslá, aromatická, korenistá... Ale aká je to tá renetovitá?

                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 17.2.2012 6:46

Chuť v podstatě popsat nelze. Je to specifická příchuť něktrtých jablek. Renety bývají, zdůrazňují bývají menší jablka. tužší chruplavé dužiny. A mají právě tu příchuť. Je to stejné jako když chutnáte Tramín. Ta chuť je nezapomenutelná a Tramín po pár koštech bezpečně pozná i laik.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika