Renety
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.194 (?), 16.2.2012 17:54, zobrazeno: 39410x
Dobrý den, zakládám toto téma z toho důvodu, že odrůd s názvem reneta je několikero a mám v nich dost hokej. Sám mohu hodnotit pouze Cherry cox, kterou mám doma přiroubovanou do korun dvou stromů na různých světových stranách pozemku a to je poněkud málo. Dotaz není myšlen z důvodu systematiky proč je jablko reneta. Berme to prostě jako přívlastek nebo jako důsledek nějaké společné vlastnosti tečka. Zajímají mne vaše zkušenosti s renetami, které doma máte, nebo jste někde ochutnali a pod. Můžete vytvořit i stupnici oblíbenosti renet. Něco jako která z výčtu renet je vaše nejlepší. Navazuji tak na diskuzi o starých odrůdách, kde některé renety figurují jako nejlepší jablka.
Sám znám ještě koženou zimní, kanadskou a hvězdnatou renetu. Nevím kolik existuje renet.
Děkuji.
Juraj Kafka
|
|
|
|
|
|
|
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 166.118 (?), 16.2.2012 21:09
Zdravím Juraji,
pár dalších renet: originál Coxova, pro mne nejlepší jablko vůbec, Hájkova muškátová reneta bývala velmi dobrá, Sudetská reneta - jen nejlepší plody a v optimální zralosti měly něco do sebe, jinak nic moc. Baumanova reneta - dlouho vydržela, protože nikomu nechutnala. Měl bych najít staré pomologie a určitě bych si vzpomenul na další. Ale máte pravdu, studovat proč toto je a tamto není reneta by určitě nikam nevedlo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 152.179 (?), 16.2.2012 22:53
Zdá sa, že Ananasová reneta dala pôvod mnohým chutným odrodám. O Berlepschovej v pomológii píšu, že je vhodná iba do najlepších polôh. Darí sa jej u Vás lepšie ako Coxovke, p.Miloši? Nemá trochu silnú šupku? Pevná, príp. mastná šupka, alebo veľký ostrý jadrinec mi vždy pokazí ceľkový dojem, aj keď je dužnina výborná. Berlepschova má aj vyšší obsah kys.askorbovej, podobne ako Ontario. Ďalší príklad, že medzi starými odrodami je veľa takých, čo vynikajú vyšším obsahom zdraviu prospešných látok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.10 (?), 17.2.2012 19:13
Ano vzhledově je Jaderničce podobná, až na ty velice výrazné lenticely, ale dle vzhledu není možno zda se jedná o renetu či nikoliv. Ještě bych to trochu rozved, reneta dle mě kdysi byla známka ušlechtilé chuti a záruka kvality. Zkrátka sázka na jistotu, přece jen, na venkově bylo kdysi hodně stromů, jež neměly ani žádné odrůdové zařazení, já tyhle "odrůdy" nazývám starými typy jabloní. Většinou chuťově nedosahují kvalit popsaných odrůd, jakkoliv vizuálně mohou být velice vzhledné. Řekl bych že je to jeden z důvodů, proč někdo říká, že staré odrůdy nejsou chutné. Zdaleka ne všechny staré stromy jsou totiž odrůdové...
Ondra D.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.9 (?), 16.2.2012 23:06
Domnívám se, že pojem "reneta" je vlastně takový malý reklamní trik už z doby našich dědů a pradědů. Protože Coxova reneta je nejlepší, když dáme odrůdě podobný název, lidé se toho chytnou.
Jinak nedám dopustit na chuť Hvězdnaté renety. Bohužel vydrží jen krátce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|