Omlouvám se, že jsem do tohoto vlákna zatáhl Otavu. Tak na závěr bych jen dodal, že většina plodů Otavy se nekazí a pokud chci sáhnout po ostřejší, výrazné chuti, tak sáhnu právě po Otavě, nebo po Topazu. Nic podobného nebo lepšího nemám. Takže, "je libo pane něco ostřejšího?" Ano, Otavu.
Taky u nás patří Otava k tomu lepšímu. Mám ji na semenáči, takže není problém se slabým vzrůstem, ale trochu má sklon k periodicitě. Strom přináší hojnost trvanlivých kvalitních plodů s typickou lehce lékořicovou příchutí.
Podľa ohlasov pestovateľov jabloní na fóre sa znovu potvrdzuje, že niektoré kultivary dávajú kvalitnejšie a vyfarbenejšie plody v drsnejších vyšších polohách, iné zas excelujú kvalitou chuti plodov v teplých lokalitách. Nechcem uveriť tomu, že som v prípade Otavy z Jukky opäť naletel. To by bolo už asi po šiesty raz. Jabloňka od českého producenta mala riadnu etiketu so všetkými predpísanými údajmi.
Problém je v tom že začal padať, a práve tie najkrajšie, najväčšie a najvyfarbenejšie jablká. Pretože už väčšina jabĺk zmenila farbu z červeno zelenej na červeno žltú bál som sa odkladať zber na neskoršiu dobu. Stačilo málo nadvihnúť jablko a slabunko potočiť a zostalo mi v ruke. Fak je že tie čo som obral naposledy už boli väčšinou celočervené. Každé 2 dni približne opadol malý 8 litrový kýblik.
Myslím, že minulý rok byl výborný i pro všechny mutace Jonagoldu. I Jonagored z blízkého zdroje, kde nakupuje i pan Vinšálek, vykazuje znaky vysoké chuťové kvality "nasládlého Jonathanu". Opravdu je to jiná "liga", než ti naši kříženci pocházející od stejných rodičů. Ti jsou jistě také chuťově zajímaví, ale takto povedená a snad i vylepšená chuť Jonathanu se u nich nikde neukázala, tak právě jako u amerického Jonagoldu.
Jak jste spokojeni s odrůdou Jonagold Marnica? Snad je to údajně podzimní typ Jonagoldu, ale momentálně ho tady prodávají pravděpodobně po předchozím schlazení. Prozatím je to pro mě nejlepší typ Jonagoldu a to proto, že je krapet sladší, než jiné typy. K navinule jonathanové chuti jsou ty zvýšené cukry příjemné.
Ano, chuťově příjemné jablko, včera jsem se k nim zrovna dostal. Jonagoldově aromatické, sladší, s pevnou dužninou. Některé plody měly jádřincovou hnilobu. Ale řekl bych, že minimálně stejně dobrý je klon Navaho.
Než prorazí Navaho, tak to si ještě počkáme. Ale ta Marnica už prorazila a začíná se pěstovat u velkopěstitelů, alespoň se to tak zdá podle dostupnosti. A nemluvím o supermarketech. Většinou ji prodávají společně s Jonagoredem.